Skocz do zawartości

[amortyzator p] RS dart 2 or 3 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, wiem że podobnych tematów jest już tu mnóstwo i przeglądałem nawet większość z nich, jednak żaden nie odpowiada na moje konkretne pytanie. Jeżdżę jeszcze na jakimś starym i zjechanym sounturze (luzy ma takie że głowa boli) i czas by go zmienić. Ogólnie poruszam się po Poznaniu i okolicach, czyli lasy i inne bezdroża, widziałem a może tylko się mylę że te RS różnią się tym że jeden ma blokadę skoku, szczerze mówiąc nie używałem tego nigdy i nie wiem czy było by mi to potrzebne, ale jeśli różnią się jakoś bardziej to warto dopłacić? Szukam amora który trochę pojeździ ze mną ewentualnie nie będzie problemu z serwisowaniem, musi być pod V`ki do 500zł , ma też być nowy jeśli jest coś ciekawszego od tych RS to prosiłbym o jakieś namiary, pozdrawiam

Napisano

Mam podobny problem, myślałem nad tymi dwoma amorami... Dart 2 jest bardzo cięzki i mi się nie podoba a Dart 3 {tez mi się do końca nie podoba} jest trochę lzejszy, ma blokade, możliwe że w wnętrznosciach cos lekko pozmieniane i finito. Chciałem przeznaczyc 500 zł na amora, lecz polecono mi Marzocchi Mx comp air, który kosztował niedawno 650zł {teraz jest najtaniej za 720 - tyle widizałem} I postaram sie do niego dołożyc, bo wizerunek posiadania ciężkiego i nudnego darta mnie nie bawi... ;) Pozdrawiam.

Napisano

Akurat waga ma dla mnie najmniejsze znaczenie, nie mam też jakiś super wymagań co do amora i nie będzie też nadmiernie katowany w trudnym terenie, ot taki zwykły amor mi starczy, ale może w podobnej cenie można coś lepszego wyrwać ?

Napisano

mogę powiedzieć jaki jest dart2:

1. zimą był dla mnie za twardy - olej tłumiący powrót za gęsty, a sprężyna robiła się zbyt twarda

2. latem pracuje super, lubię gdy ustawiony jest miękko - jest fajny

3. jest mało sztywny bocznie (zauważałem w sumie tylko na asfalcie przy prędkościach powyżej 50 km/h), ale to się zdarza nawet w sporo droższych.

4. przejechałem nim 1400 km jeżdżone 50% miasto (krzywe chodniki, wysokie krawężniki, dziurawy asfalt - po prostu Kraków) 50% las (dość dużo korzeni, stromych zjazdów i podjazdów, kamienie, błoto) + zima (bez śniegu :-) ) -- brak luzów jak na razie

5. blokada działa bardzo dobrze

ps. dodam, że ważę prawie 90 kg, no i przyznać muszę, nie miałem nigdy do czynienia z amortyzatorami z wyższej niż dart2 półki

• 3 miesiące temu...
Napisano

Witam mam podobny dylemat i zastanawiam się czy nie lepiej (od darta 2) kupić XCR-LO? Czy różnica w jakości pracy będzie zauważalna? Czy HC2 jest dużo lepsze od tego kartridża z Suntoura? Nie chce później żałować zakupu, gdyż wolę dozbierać i kupić coś lepszego, ale skoro różnica będzie niewielka to po co przepłacać. Do tej pory jeździłem na sztywnym widelcu i boję sie uczucia braku kontroli nad rowerem. Który amortyzator powinienem kupić?

Napisano

Witam

XCR-LO no nie wiem może dołóż do axona. XCR ma w zimne dni straszne zatwardzenie i ogólnie cienko pracuje. Mój kolega ma axona i sobie chwali.

Pozdro

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...