Skocz do zawartości

[sztyca] trzeszczenie

Carbon

Rekomendowane odpowiedzi

Troche mnie to denerwuje bo od kiedy jezdze (na sztycy 27,2) na rowerze nigdy takie cos mi sie nie przydazylo,

a jaka powinna byc ta warstwa samru?

moze dac duzo zacisnac i usunac nadmiar?

bo naprawdę moja wartstwa jest cieeeeniutenka

;)

Może już lepiej sprawdzić jutro , żeby nie przesadzić z tym smarem...

Bo później się zrobi dopiero syf jak dostanie sie piasek i inne badziewia.

Może Twoje czyszczenie już coś dało , zrób sobie jutro dzień prób i zobaczysz ;]

Ja sie wczoraj przekonalem, ze 90% halasu generowanego przez moj zimowy rower pochodzilo od sztycy. Co ciekawe, trzaski slyszalem od mostka, widac, tak dzwiek szedl po ramie. Po bezowocnych smarowaniach i czyszczeniach mostka wczoraj przeczyscilem i nasmarowalem bardzo delikatnie sztyce i rower chodzi jak nowka :). A przejechalem nim zima i wiosna 3,5 tys km, wiec trzaskal dosyc konkretnie na nierownosciach.

Wiatam tez tak miałem trzeszczało jak siedziałem i pedałowałem a jak pedałowałem na stojąco nic sie nie działo, okazało sie ze miałem gowniany zacisk dopiero jak kupiłem nowy i mocno skreciłem to wszystko ustało i teraz jest git.

pozdro.

• Mod Team

Jeszcze coś wpadło mi do głowy. Upewnij się jadąc na stojąco, czy to na pewno sztyca a nie suport. Zlikwidować wszelkiego rodzaju trzeszczenie można zwykle dosyć łatwo, najgorzej jest je precyzyjnie zlokalizować.

Carbon z tego co wiem to Ty też masz Tractiona.

Ja mam Tractiona 2005 [czy tam 6. to samo] i sztyce Accent 30.2 i też lubi trzeszcznąć :( Wyczyściłem, wymieniłem jarzemko [na PRO, z imbusem] i dalej trzeszczy.

Nie wiem co to. Sztyca siedzi jakieś 12-13 cm w ramie.

Carbon

U mnie też trzeszczy czasami, teraz już tylko raz na nie wiem ile, ale raczej siodełko.

Najlepiej zdejmij zacisk podsiodłowy i zaklej ten wzdłużny otwór w rurze podsiodłowej taśmą izolacyjną tak żeby syf nie wciskał się w to miejsce, potem posmaruj, załóż zacisk, potem posmaruj sztycę, jarzemko sztycy, pręty siodełka...

Po takim zabiegu powinno śmigać aż miło, bo mi zawsze po wyczyszczeniu nie trzeszczało dopóki z tyłu rury podsiodłowej do tego otworu nie dostał się syf... :P

nowa sztyca,

nowa rama

a sztyca wydaje takie dzwieki, jakby leciutko trzeskala ;)

jedyne co mi przychodzi do glowy to przeszyscic wszystko, ale czy to pomoze?

Pozdrawiam :)

a spróbuj czegoś takiego, u mnie to zadziałało!!!!!!!!!! może to to

podokręcaj wszystkie śrubki w siodełku. Mi kiedys trzeszczało coś tak jakby rama czy jakoś tak. Siodełko taki dziwny dźwięk dawało.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...