Carbon Napisano 25 Maja 2007 Udostępnij Napisano 25 Maja 2007 nowa sztyca, nowa rama a sztyca wydaje takie dzwieki, jakby leciutko trzeskala jedyne co mi przychodzi do glowy to przeszyscic wszystko, ale czy to pomoze? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KuLa2030 Napisano 25 Maja 2007 Udostępnij Napisano 25 Maja 2007 Przeczyszczenie w jakimś stopniu pomoże... Tylko takie pytanie czy na pewno dobrałeś dobry rozmiar sztycy do ramy ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sp0q Napisano 25 Maja 2007 Udostępnij Napisano 25 Maja 2007 Wyjmij sztycę, przeczyść szmatą nawiniętą na jakiś kij lub trzonek klucza rurę podsiodłową, po czym nałóż palcem trochę tawotu. Powinno pomóc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin_ostrów Napisano 25 Maja 2007 Udostępnij Napisano 25 Maja 2007 Wyjąć, wyczyścić, przesmarować sztycę delikatnie stałym smarem , skręcić. Powinno być OK Marcin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Carbon Napisano 25 Maja 2007 Autor Udostępnij Napisano 25 Maja 2007 tak, sztyce mam 30.2 i rame na 30,2 wlasnie to wszystko zrobilem, nawet przesmarowalem smarem i leciutko przejechalem szmatka, zobaczymy co bedzie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KuLa2030 Napisano 25 Maja 2007 Udostępnij Napisano 25 Maja 2007 No to powinno być dobrze ;] Musi się dotrzeć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Carbon Napisano 25 Maja 2007 Autor Udostępnij Napisano 25 Maja 2007 Troche mnie to denerwuje bo od kiedy jezdze (na sztycy 27,2) na rowerze nigdy takie cos mi sie nie przydazylo, a jaka powinna byc ta warstwa samru? moze dac duzo zacisnac i usunac nadmiar? bo naprawdę moja wartstwa jest cieeeeniutenka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KuLa2030 Napisano 25 Maja 2007 Udostępnij Napisano 25 Maja 2007 Może już lepiej sprawdzić jutro , żeby nie przesadzić z tym smarem... Bo później się zrobi dopiero syf jak dostanie sie piasek i inne badziewia. Może Twoje czyszczenie już coś dało , zrób sobie jutro dzień prób i zobaczysz ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skjaatel Napisano 25 Maja 2007 Udostępnij Napisano 25 Maja 2007 trzeszczenie pojawia się również, gdy za mało sztycy siedzi w ramie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Carbon Napisano 25 Maja 2007 Autor Udostępnij Napisano 25 Maja 2007 wiecej siedzi nz wystaje. a do tego na starej ramie mialem wysiunieta 4-5cm od insertu i nic nie trzaskalo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klosiu Napisano 25 Maja 2007 Udostępnij Napisano 25 Maja 2007 Ja sie wczoraj przekonalem, ze 90% halasu generowanego przez moj zimowy rower pochodzilo od sztycy. Co ciekawe, trzaski slyszalem od mostka, widac, tak dzwiek szedl po ramie. Po bezowocnych smarowaniach i czyszczeniach mostka wczoraj przeczyscilem i nasmarowalem bardzo delikatnie sztyce i rower chodzi jak nowka . A przejechalem nim zima i wiosna 3,5 tys km, wiec trzaskal dosyc konkretnie na nierownosciach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 26 Maja 2007 Mod Team Udostępnij Napisano 26 Maja 2007 Trzeszczeć może niekoniecznie sztyca w połączeniu z ramą, ale także jarzemko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Carbon Napisano 26 Maja 2007 Autor Udostępnij Napisano 26 Maja 2007 tez jarzemko przeczyscilem, dzisiaj pada u mnie wiec chyba nie zobacze czy jest wszsytko ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koszmix Napisano 26 Maja 2007 Udostępnij Napisano 26 Maja 2007 Wiatam tez tak miałem trzeszczało jak siedziałem i pedałowałem a jak pedałowałem na stojąco nic sie nie działo, okazało sie ze miałem gowniany zacisk dopiero jak kupiłem nowy i mocno skreciłem to wszystko ustało i teraz jest git. pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Carbon Napisano 26 Maja 2007 Autor Udostępnij Napisano 26 Maja 2007 zacisk mialem orynalny z rama. wydaje mi sie ze to raczej jarzemko a jezeli nie to to brak smaru na sztycy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 26 Maja 2007 Mod Team Udostępnij Napisano 26 Maja 2007 Jeszcze coś wpadło mi do głowy. Upewnij się jadąc na stojąco, czy to na pewno sztyca a nie suport. Zlikwidować wszelkiego rodzaju trzeszczenie można zwykle dosyć łatwo, najgorzej jest je precyzyjnie zlokalizować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manio49 Napisano 2 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2007 Carbon z tego co wiem to Ty też masz Tractiona. Ja mam Tractiona 2005 [czy tam 6. to samo] i sztyce Accent 30.2 i też lubi trzeszcznąć Wyczyściłem, wymieniłem jarzemko [na PRO, z imbusem] i dalej trzeszczy. Nie wiem co to. Sztyca siedzi jakieś 12-13 cm w ramie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Carbon Napisano 2 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2007 u mnie jest juz ok. (na szczescie) wyczyscilem wszystko bardzo dokladnie a sztyce przy zacisku posmarowalem bardzo cieniutka warstwa smaru. pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kusak Napisano 2 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2007 Carbon - u mnie czasami trzeszczy i w moim wypadku pomaga przykręcenie śrubek mocujących siodełko w jarzemku ewentualnie musi się dotrzeć jak tu niektórzy sugerowali Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koncertownik Napisano 3 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2007 Carbon U mnie też trzeszczy czasami, teraz już tylko raz na nie wiem ile, ale raczej siodełko. Najlepiej zdejmij zacisk podsiodłowy i zaklej ten wzdłużny otwór w rurze podsiodłowej taśmą izolacyjną tak żeby syf nie wciskał się w to miejsce, potem posmaruj, załóż zacisk, potem posmaruj sztycę, jarzemko sztycy, pręty siodełka... Po takim zabiegu powinno śmigać aż miło, bo mi zawsze po wyczyszczeniu nie trzeszczało dopóki z tyłu rury podsiodłowej do tego otworu nie dostał się syf... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manio49 Napisano 3 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2007 Ok, wyczyściłem Ja dętke na kominie mam już jakiś czas ale głupi nie wyczyściłem przed założeniem I trzeszczało Wczoraj poprawiłem i bedzie dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koncertownik Napisano 8 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2007 manio49 Dętkę na kominie ?! Napisz coś więcej, bo jakoś nie czaję... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sintesi Napisano 8 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2007 detka na kominie...czy to jakis nowy polski sposob na zmniejszenie strat ciepla przy centralnym ogrzewaniu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blue Napisano 8 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2007 Widzialem juz paru takich gosci z tym patentem ;p zeby niby piach nie wlazil midzy sztyce a zacisk/rame... jakos mnie to nie przekonuje ... Tyle ludzi jezdzi bez tego i nie maja wiekszych problemow ;]. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 9 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2007 nowa sztyca,nowa rama a sztyca wydaje takie dzwieki, jakby leciutko trzeskala jedyne co mi przychodzi do glowy to przeszyscic wszystko, ale czy to pomoze? Pozdrawiam a spróbuj czegoś takiego, u mnie to zadziałało!!!!!!!!!! może to to podokręcaj wszystkie śrubki w siodełku. Mi kiedys trzeszczało coś tak jakby rama czy jakoś tak. Siodełko taki dziwny dźwięk dawało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.