siwyex Napisano 24 Maja 2007 Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 Witam ! Ostatnio naszedł mnie pewien pomysł tj. skrócenie sztycy Mam ją dosyć długą i kilkanaście centów siedzi w ramie jak myślicie jest bezpieczne takie skrócenie ? Czy nie straci jakiś ważnych wartości itp ? Waże 60kg, więc nie jest to jakiś kolosalny ciężar ... Co o tym myślicie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 24 Maja 2007 Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 zobacz na jakiej wysokosci od dolu sztycy masz znacznik producenta. tzw insert. zaznacz sobie w ktorym miejscu ty masz sztyce w ramie - tzn naznacz sobie na sztycy miejsce w ktorym znika ona w ramie przy twoim ustawieniu. odmierz w dol 8 cm i obetnij nadmiar. to co chcesz zrobic to norma jesli chodzi o sztyce. producenci zwykle okreslaja wpuszczenie w rame na 80 mm. chyba ze twoja rura siodlowa w ramie ma wysoki kominek wystajacy ponad rure gorną ramy. wtedy trzeba zostawic wiecej sztycy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blue Napisano 24 Maja 2007 Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 Jak tylko zachowasz przewidywany margines bezpieczeństwa - tzn dalej bedzie siedziało w ramie tyle ile jest teraz od końca sztycy do ogranicznika, nie powinno się nic stać, jedynie straci rowerek trochę na wadze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siwyex Napisano 24 Maja 2007 Autor Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 No to wszystko w porządku... Oczywiście miałem zamiar zachować odległość bezpieczeństwa według producenta... Może jutro będę coś działa i zapodam ile zyskałem na wadze... EDIT : Sztyca skrócona Zyskałem 47g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sintesi Napisano 24 Maja 2007 Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 @siwyex otrzep bloto z ramy to zyskasz kolejne 8g! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bikerman Napisano 24 Maja 2007 Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 Ja skracałem swoją sztyce o jakieś 10 cm, oczywiscie z zachowaniem granicy bezpieczeństwa bo mozesz sie zdziwić jak Ci wyrwie kawałek ramy:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukas_t1 Napisano 24 Maja 2007 Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 ciąłeś równolegle do krawędzi czy pod kątem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siwyex Napisano 24 Maja 2007 Autor Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 Nie rozumiem... ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukas_t1 Napisano 24 Maja 2007 Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 hmmmm jakby Ci to wytłumaczyć.... ciąłeś tak? __ | | | | | | | | | | | | | | | | ___ czy tak? __ | | | | | | | | | | | | | / / Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blue Napisano 24 Maja 2007 Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 lukas_t1 - a skąd pomysł z cięciem po skosie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukas_t1 Napisano 24 Maja 2007 Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 no już kiedys była dyskusja na ten temat...nie pamietam czy tu czy na LB ale był bankowo conajmniej jeden temat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blue Napisano 24 Maja 2007 Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 A pamiętasz jakieś wnioski z tej dyskusji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukas_t1 Napisano 24 Maja 2007 Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 yyyyy....no konkretnie z tego co pamietam to było pytanie czy ciąć tak: | | | | \ | \| czy tak: | | | | | / / Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pwe Napisano 24 Maja 2007 Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 i jak ciąć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siwyex Napisano 24 Maja 2007 Autor Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 Ja obciąłem normalnie czyli tak : --- || || --- Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukas_t1 Napisano 24 Maja 2007 Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 yyy...tak teraz mysle i juz mi sie pomieszało... chyba tak | | | | | / / niech sie wypowie ktos kto to też czytał, albo niech ktoś poszuka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blue Napisano 24 Maja 2007 Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 Jakaś dziwna koncepcja skoro normlanie sztyce są kończone na prosto... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evo Napisano 24 Maja 2007 Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 To powinno pomóc: są tam 2 główne zasady, oraz jak skracać pod kątem, jesli komus zależy na kolejnych 2 g mniej http://images20.fotosik.pl/385/a9e4872c1c2d55e4.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.