Skocz do zawartości

[sztyca] skracanie ?

siwyex

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam !

Ostatnio naszedł mnie pewien pomysł tj. skrócenie sztycy ;) Mam ją dosyć długą i kilkanaście centów siedzi w ramie jak myślicie jest bezpieczne takie skrócenie ? Czy nie straci jakiś ważnych wartości itp ? Waże 60kg, więc nie jest to jakiś kolosalny ciężar ...

Co o tym myślicie ? :rolleyes:

Napisano

zobacz na jakiej wysokosci od dolu sztycy masz znacznik producenta. tzw insert. zaznacz sobie w ktorym miejscu ty masz sztyce w ramie - tzn naznacz sobie na sztycy miejsce w ktorym znika ona w ramie przy twoim ustawieniu. odmierz w dol 8 cm i obetnij nadmiar. to co chcesz zrobic to norma jesli chodzi o sztyce. producenci zwykle okreslaja wpuszczenie w rame na 80 mm. chyba ze twoja rura siodlowa w ramie ma wysoki kominek wystajacy ponad rure gorną ramy. wtedy trzeba zostawic wiecej sztycy.

Napisano

Jak tylko zachowasz przewidywany margines bezpieczeństwa - tzn dalej bedzie siedziało w ramie tyle ile jest teraz od końca sztycy do ogranicznika, nie powinno się nic stać, jedynie straci rowerek trochę na wadze.

Napisano

No to wszystko w porządku... Oczywiście miałem zamiar zachować odległość bezpieczeństwa według producenta... Może jutro będę coś działa i zapodam ile zyskałem na wadze... ;)

EDIT : Sztyca skrócona :rolleyes: Zyskałem 47g :D

Napisano

Ja skracałem swoją sztyce o jakieś 10 cm, oczywiscie z zachowaniem granicy bezpieczeństwa bo mozesz sie zdziwić jak Ci wyrwie kawałek ramy:)

Napisano

hmmmm jakby Ci to wytłumaczyć....

ciąłeś tak?

__

| |

| |

| |

| |

| |

| |

| |

| |

___

czy tak?

__

| |

| |

| |

| |

| |

| |

| /

/

Napisano

no już kiedys była dyskusja na ten temat...nie pamietam czy tu czy na LB ale był bankowo conajmniej jeden temat

Napisano

yyyyy....no konkretnie z tego co pamietam to było pytanie czy ciąć tak:

| |

| |

\ |

\|

czy tak:

| |

| |

| /

/

Napisano

yyy...tak teraz mysle i juz mi sie pomieszało...

chyba tak

| |

| |

| /

/

niech sie wypowie ktos kto to też czytał, albo niech ktoś poszuka

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...