Skocz do zawartości

[sztyca] skracanie ?

siwyex

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Ostatnio naszedł mnie pewien pomysł tj. skrócenie sztycy ;) Mam ją dosyć długą i kilkanaście centów siedzi w ramie jak myślicie jest bezpieczne takie skrócenie ? Czy nie straci jakiś ważnych wartości itp ? Waże 60kg, więc nie jest to jakiś kolosalny ciężar ...

Co o tym myślicie ? :rolleyes:

zobacz na jakiej wysokosci od dolu sztycy masz znacznik producenta. tzw insert. zaznacz sobie w ktorym miejscu ty masz sztyce w ramie - tzn naznacz sobie na sztycy miejsce w ktorym znika ona w ramie przy twoim ustawieniu. odmierz w dol 8 cm i obetnij nadmiar. to co chcesz zrobic to norma jesli chodzi o sztyce. producenci zwykle okreslaja wpuszczenie w rame na 80 mm. chyba ze twoja rura siodlowa w ramie ma wysoki kominek wystajacy ponad rure gorną ramy. wtedy trzeba zostawic wiecej sztycy.

Jak tylko zachowasz przewidywany margines bezpieczeństwa - tzn dalej bedzie siedziało w ramie tyle ile jest teraz od końca sztycy do ogranicznika, nie powinno się nic stać, jedynie straci rowerek trochę na wadze.

No to wszystko w porządku... Oczywiście miałem zamiar zachować odległość bezpieczeństwa według producenta... Może jutro będę coś działa i zapodam ile zyskałem na wadze... ;)

EDIT : Sztyca skrócona :rolleyes: Zyskałem 47g :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...