crazybiker Napisano 24 Maja 2007 Napisano 24 Maja 2007 Shimano charakteryzuje sie w swoim dzialaniu dosc miekka charakterystyka tzn. gdy wcisniemy klamke, czujemy pkt. oparcia klockow o tarcze ale mozemy jeszcze troche posunac klamke dalej gdy sie uprzemy. Co w zadnym wypadku nie ma miejscu przy Magurach! Czy znacie jakies sposoby niwelacji tego problemu? Slyszalem ze mozna dopuscic jeszcze troszke plynu przez otwor odpowietrzajacy przy zamknietym zbiorniczku wyrownawczym! Ktos stosowal? Jakie rezultaty? Czekam na opinie! Pozdrawiam!
Sintesi Napisano 24 Maja 2007 Napisano 24 Maja 2007 taki stan "zgabczenia" wystepuje w wielu hamulcach przy ktorych zastosowano plastikowe przewody. plyn scisniety miedzy zaciskiem, a dzwignia szuka ujscia i stad ten niechciany ruch klamki. o ile dobrze pamietam to magura uzywa dosc "pancernego" przewodu o stosunkowo grubej sciance w porownaniu z hope i shimano. jesli ta sytuacja cie irytuje to zawsze mozna sprobowac odpowietrzyc caly uklad lub pomyslec o wymianie przewodu na zbrojony http://www.eastsidefreeride.com/esfr/displ...tory.php?id=113 nie wydaje mie sie, aby dopuszczanie plynu mialo znaczenie dla sprezystosci przewodu, poniewaz cisnienie jest wytrarzane pomiedzy tlokiem, a zaciskiem, a nie pomiedzy zbiorniczkiem wyrownawczym, a zaciskiem.
heavy_puchatek Napisano 24 Maja 2007 Napisano 24 Maja 2007 Nie jestem w stanie tego wytłumaczyć ale ilość płynu ma znaczenie Z tyłu mam mniej i mogę bardziej nagiąć klamkę, z przodu nalałem do oporu (aż się wycisnęło kapkę ) i jest troszkę twardziej, aczkolwiek ten "problem" (jak już pisałem w innym temacie co kto lubi) występuje nadal.
tobo Napisano 24 Maja 2007 Napisano 24 Maja 2007 heh ja tez myslalem o przewodzie. jednak poprzedni shimano 525 mial przewody takiego samego typu jak obecne a dzwignia reagowala twardo.
Sintesi Napisano 24 Maja 2007 Napisano 24 Maja 2007 z tylu klamka zawsze wykona wiekszy ruch, poniewaz przewod z tylu jest srednio dwa razy dluzszy jak z przodu i stad dwa razy wieksza mozliwosc ekspansji plynu po bokach przewodu zamiast ku tlokowi.
crazybiker Napisano 24 Maja 2007 Autor Napisano 24 Maja 2007 Czyli wymiana przewodow, poprawila by sytuacje? Jakies sugestie dotyczace dobrych marek dostepnych u nas? Te co podal Sintesi sa na pewno dobrej jakosci, ale czy dostepne w PL? Pozdrawiam!
Sintesi Napisano 24 Maja 2007 Napisano 24 Maja 2007 nie jestem pewien czy goodridge jest osiagalny w polsce. jesli jestes bardzo zdesperowany to w tym sklepie maja takie przewody. http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=4709 niestety cena wraz z wysylka to 35gbp.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.