Skocz do zawartości

[Koło tył] do 300zł

suchyy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

W najbliższej przyszłości będę musiał kupić koło na tył. Mam troche dylematów więc licze na rady ;-)

W tej chwili jeżdżę na Stx RC + Vuelta Vision + jakieś czarne szprychy, obręcz już na wykończeniu a w piaście pada bębenek więc zmieniam całe koło.

Na ten cel mam maksymalnie 300zł.

Obręcz musi być pod v-ki bo na razie na nich jeżdżę i prędko się to nie zmieni. Myślałem o Mavicu XM 317 za 90zł, ale później przyszło mi też do głowy że za 50zł mógłbym kupić Alexrims ACE 18 - taką obręcz mam z przodu i sprawuje się ok. Waży 10-20g więcej niż Mavic.

Szprychy pewnie wezmę DT te tańsze (35zł). Chciałem czarne bo z przodu mam jakieś czarne, ale doszedłem do wniosku, że nie warto przepłacać za kolor.

Z piastą mam największy problem. Moge na nią wydać nawet do 180zł jeśli wezmę obręcz Alexrims. Chciałbym żeby całe koło było solidne ale też nie za ciężkie... Zastanawiam się nad:

Novatec 4 łożyska maszynowe z mocowaniem na tarcze - 120zł i ok 560g z zaciskiem.

Boplight 4 łożyska maszynowe bez mocowania - 100zł i 460g z zaciskiem.

Coś z shimano - LX albo XT

Tarcz w rowerze nie mam, najprawdopodobniej założe w czasie wakacji... ale chciałbym tylko na przód więc z tyłu piasta może nie mieć mocowań...

Ważę ok 85kg. Koło zaraz po kupnie pojedzie na wyprawę z sakwami (ok 3000km) a później będzie jeździć amatorko w XC.

Pozdrawiam i licze na rady :)

Napisano
Ważę ok 85kg. Koło zaraz po kupnie pojedzie na wyprawę z sakwami (ok 3000km) a później będzie jeździć amatorko w XC.

czy na pewno ACE18 starczy do tego (85kg + sakwy ?),

ja zakaldajac wlasnie jakies wakacyjne wypady z sakwami zdecydowalem sie na nieco ciezsze, acz mocniejsze DH19,

Piasta - XT :)

(powyzsze, w wersji 28")

Napisano

Poszedłem jednak po kosztach i wziąłem piaste LX pod centerlock i obręcz AlexRims ACE 18. Doszedłem do wniosku, że różnica w jakości między XT i maviciem 317 nie jest warta dodatkowych pieniędzy ;]

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...