Wilku89 Napisano 24 Maja 2007 Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 Siema. Nie moge poradzic sobie z regulacja przerzutki przedniej. Sruby H i L odpowiadaja za wychylenie przerzutki, czyli przerzutka "chodzi" gora i dol, a wiec za to, by na niekotrych przelozeniach lancuch nie obcieral o prowadnice, odpowiada tylko i wylacznie naciag linki regulowany barylka przy manetce, tak? A wiec u mnie na 3:9, oraz 2:8, czyli dopuszczalne twarde przelozenia, gdy mocniej depne na pedaly lancuch nie obciera o prowadnice, na 1:1 rowniez, lecz, gdy wrzuce na 2:1, to juz niestety slychac mocne szuranie lancucha o lewa czesc prowadnika. Czy takie cos to normalka? Czy ta najwieksza zebtaka kasety 32T zarezerwowana jest tylko dla młynka? Da sie tak wyregulowac przerzutek by na 2:1 nic nie obcieralo kosztem tych twardych przelozen typu 3:9, 2:8, zeby tez lancuch nie obcieral? Z gory dzieki i bez glupich komentow prosze, jak to zawsze bywa w moich tematach, basta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blue Napisano 24 Maja 2007 Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 To całkiem normalne- nawet shimano sie przyznaje do tego, że nie da się wyregulować przerzutek, żeby na każdej zębatce z przodu były dostępne wszystkie zębatki z kasety bez ocierania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wilku89 Napisano 24 Maja 2007 Autor Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 hmm, a wlasnie sprawdzilem Blue, ze nawet na 2:2 mi porzadnie obciera, przerzutke mam zalozona dobrze, czyli musze od nowa naciagnac linke i bawic sie barylka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blue Napisano 24 Maja 2007 Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 Nie wiem na ile twój wózek pozwala tam sie bawić w przelożenia niestety. Ale wydaje mi się[podkreślam .. wydaje mi się] ze powinno się dać wyregulować tak, zeby tracić tylko 2 krańcowe biegi. Pozatym dla życia napędu lepiej nie przedobrzać ze skosami łańcucha ... szczególnie że przełożenia się pokrywają - na stronie zbooya masz kalkulator przełożeń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wilku89 Napisano 24 Maja 2007 Autor Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 jutro od nowa zaczne kompletna regulacje przerzutki przedniej wedlug przepisu Zbooya, oby mi sie udalo, bo w sobote maraton, a jesli cos spieprze, to bedzie źle kilka sprostowan prosze, bo nie rozumiem czegos: "Dajemy największą tarczę, a z tyłu najmniejszą koronkę. Odkręcamy w lewo do oporu śrubkę baryłkową znajdującą się przy manetce (gripie), gdyż naszym celem jest doprowadzenie wodzika do pozycji maksymalnie wysuniętej na zewnątrz. Kręcimy drugą śrubą regulacyjną tak, aby blacha zewnętrzna wodzika przestała dotykać łańcucha (patrz rysunek 4)" a wiec: "Odkręcamy w lewo do oporu śrubkę baryłkową znajdującą się przy manetce (gripie), gdyż naszym celem jest doprowadzenie wodzika do pozycji maksymalnie wysuniętej na zewnątrz." jak mozna barylke odkrecac w lewo? w lewo lub prawo to sie srube H lub L odkreca, a barylke wkreca, badz wykreca, wiec ocb? "Kręcimy drugą śrubą regulacyjną tak, aby blacha zewnętrzna wodzika przestała dotykać łańcucha (patrz rysunek 4)" czym jest ta druga sruba regulacyjna? H, L , czy barylka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kusak Napisano 24 Maja 2007 Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 może to też być wina zbyt długiego suportu dla twojej przerzutki - u mnie dla przerzutki LX, korby alivio i suporcie 113 ociera i co zrobić, trudno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurasek Napisano 24 Maja 2007 Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 to może być ja mam 110 i niestety dla was na żadnym przełożeniu mi nic nie obciera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sintesi Napisano 24 Maja 2007 Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 obniz przerzutke do wysokosci okolo 1-1.5mm ponad najwysza koronke. jesli masz odrobine zmyslu technicznego mozesz sprobowac delikatnie rozgiac prowadnice lancucha. sprawdz tez kat pod jakim przerzutka znajduje sie nad zebatka i w razie potrzeby przekrec ja na rurze podsiodlowej o co najwyzej pare stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blue Napisano 24 Maja 2007 Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 to może byćja mam 110 i niestety dla was na żadnym przełożeniu mi nic nie obciera Jurasku, jestes tego w 100% pewny? Moze mało rowerów widziałem, ale takiego który by idealnie pracował na wszystich przełożeniach jeszcze nigdy - typu najwieksza z przodu największa z tyłu - zawsze chociazby minimalne terkotanie o prowadnice przedniej przerzutki występowało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sintesi Napisano 24 Maja 2007 Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 @blue jesli chcesz zobaczyc perfekcje regulacyjna to zapraszam cie do mnie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blue Napisano 24 Maja 2007 Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 Mi się wydaje, że sama szerokość obejny nie pozwala na prace łańcucha na całym zakresie, no ale coz ;p nie planuje meczyc sowjej przerzutki bo dziala ok ;].... staram się nie krzyżować łańcucha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurasek Napisano 24 Maja 2007 Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 Jurasku, jestes tego w 100% pewny? dobra , masz mnie , przepraszam 3- 1 obciera delikatnie ale ...alee ... aleeeeeee 3-2 juz nie obciera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wilku89 Napisano 24 Maja 2007 Autor Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 ok, jutro znize do wysokosci ok 1-1.5mm i rozegne troche kombinerkami prowadnice, ale prosze mi odpowiedziec na pytania postawione przy cytatach ze strony Zbooya. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sintesi Napisano 24 Maja 2007 Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 @wilku tylko nie przeholuj z tymi kleszczami! jesli podejmiesz sie tak odpowiedzialnego zadania to nie rozszerzaj tego bardziej jak 1-2 mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wilku89 Napisano 24 Maja 2007 Autor Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 sintesi, ale wsadzic kombinerki miedzy prowadnice i lekko rozginac, tak? a nie zlapa za np lewa czesc prowadnika i odginac ile wlezie btw: czemu tylko tyle odgiac, a nie wiecej? moze cos sie zlamac, uszkodzic? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blue Napisano 24 Maja 2007 Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 Jak za bardzo rozegniesz to potem ci nie będzie łańcucha zabierała przy zmienianiu biegów z przodu. Ja bym tych gimnastyk Sintesiego z rozginaniem przerzutki mimo wszystko nie próbował .[Z całym szacunkiem no offence]. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sintesi Napisano 24 Maja 2007 Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 nie chce, aby to zabrzmialo zbyt pompatycznie, ale wszystko jest kwestia doswiadczenia w zabawach w mechanika u mnie ten patent sie sprawdzil i wszystko dziala idealnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wilku89 Napisano 24 Maja 2007 Autor Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 no ale, to czasem jedyna metoda, zeby lancuch nie obcieral na roznych przelozeniach dopuszczalnych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sintesi Napisano 24 Maja 2007 Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 metoda prob i bledow musisz znalezc kompromis pomiedzy odgieciem ramienia przerzutki, naciagiem linki i zdolnoscia przerzutki do zmieniania przelozen na nizsze. to wszystko co moge powiedziec w tej materi nie widzac tego roweru i nie slyszac jak twoj naped pracuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wilku89 Napisano 24 Maja 2007 Autor Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 no to jutro zabieram sie za pucowanie bika przed maratonem, obnizenie przerzutki, lekkie rozginanie prowadnika, naciagniecie linki i bedzie dobrze tak mysle bo chyba srub H i L nie musze regulowac skoro lancuch ladnie wchodzi na blat, i schodzi na niego oraz na młynek i tak w kolko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blue Napisano 24 Maja 2007 Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 Jeżeli nie masz problemów na 1:1 i 3:9[i wrzucaniem i zrzucaniem z nich] to śruby są wyregulowane ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xsystoff Napisano 24 Maja 2007 Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 Zawsze mozna kupic manetki z microindex`em, genialnym wynalazkiem :wink: Ja bym zostawil prowadnice w spokoju, bo znajac Ciebie to zaraz cos uszkodzisz i bedzie kiszka przed maratonem. Pamietaj, ze lepsze jest wrogiem dobrego (czy jakos tak) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tooreck Napisano 24 Maja 2007 Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 a korzystasz w ogóle z tych przełożeń co Ci obcierają ? moim zdaniem są to biegi prawie że nieużywane chociażby ze względu na przekosy łańcucha, ja przy kasecie 8 biegowej używam na dużej tarczy z przodu tylko biegów 8,7,6,5 przy średniej 7,6,5,4,3,2 przy małej z przodu tylko 1,2,3,4- tak więc uważam że szukasz dziury w całym- po prostu przy pewnych przekosach łańcuch obciera i tyle... Mam manetki z przodu z mikroindeksancją (SRAM 7.0) i podobnie jak Xystoff uwazam to za świetne rozwiązanie- mnie nic nie obciera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurasek Napisano 24 Maja 2007 Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 wilku odłóż te narzędzia nie jeździ sie na przekoszonym łancuchu jeśli schodzisz na większe zębatki z tyłu powinieneś zejść również na mniejsze z przodu a wówczas nie obciera wiec jest wszystko w porządku jak zrobisz krzywdę przerzutce to na zawodach masz przechlapane sprawdź jak jest w rowerach twoich kolegów , z którymi śmigasz od razu ci mówię że temat o zniszczeniu albo rozregulowaniu przerzutki - usunę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 24 Maja 2007 Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 Ale Sram to nie XTR z resztą poczytajcie w temacie o wyższości XTRa nad X-0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.