Skocz do zawartości

[przerzutka przednia] Przelozenie "2:1" czy mozna?

Wilku89

Rekomendowane odpowiedzi

Siema. Nie moge poradzic sobie z regulacja przerzutki przedniej. Sruby H i L odpowiadaja za wychylenie przerzutki, czyli przerzutka "chodzi" gora i dol, a wiec za to, by na niekotrych przelozeniach lancuch nie obcieral o prowadnice, odpowiada tylko i wylacznie naciag linki regulowany barylka przy manetce, tak?

A wiec u mnie na 3:9, oraz 2:8, czyli dopuszczalne twarde przelozenia, gdy mocniej depne na pedaly lancuch nie obciera o prowadnice, na 1:1 rowniez, lecz, gdy wrzuce na 2:1, to juz niestety slychac mocne szuranie lancucha o lewa czesc prowadnika. Czy takie cos to normalka? Czy ta najwieksza zebtaka kasety 32T zarezerwowana jest tylko dla młynka? Da sie tak wyregulowac przerzutek by na 2:1 nic nie obcieralo kosztem tych twardych przelozen typu 3:9, 2:8, zeby tez lancuch nie obcieral? Z gory dzieki i bez glupich komentow prosze, jak to zawsze bywa w moich tematach, basta.

Nie wiem na ile twój wózek pozwala tam sie bawić w przelożenia niestety. Ale wydaje mi się[podkreślam :).. wydaje mi się] ze powinno się dać wyregulować tak, zeby tracić tylko 2 krańcowe biegi.

Pozatym dla życia napędu lepiej nie przedobrzać ze skosami łańcucha :)... szczególnie że przełożenia się pokrywają - na stronie zbooya masz kalkulator przełożeń.

jutro od nowa zaczne kompletna regulacje przerzutki przedniej wedlug przepisu Zbooya, oby mi sie udalo, bo w sobote maraton, a jesli cos spieprze, to bedzie źle :)

kilka sprostowan prosze, bo nie rozumiem czegos:

"Dajemy największą tarczę, a z tyłu najmniejszą koronkę. Odkręcamy w lewo do oporu śrubkę baryłkową znajdującą się przy manetce (gripie), gdyż naszym celem jest doprowadzenie wodzika do pozycji maksymalnie wysuniętej na zewnątrz. Kręcimy drugą śrubą regulacyjną tak, aby blacha zewnętrzna wodzika przestała dotykać łańcucha (patrz rysunek 4)"

a wiec:

"Odkręcamy w lewo do oporu śrubkę baryłkową znajdującą się przy manetce (gripie), gdyż naszym celem jest doprowadzenie wodzika do pozycji maksymalnie wysuniętej na zewnątrz." jak mozna barylke odkrecac w lewo? w lewo lub prawo to sie srube H lub L odkreca, a barylke wkreca, badz wykreca, wiec ocb?

"Kręcimy drugą śrubą regulacyjną tak, aby blacha zewnętrzna wodzika przestała dotykać łańcucha (patrz rysunek 4)" czym jest ta druga sruba regulacyjna? H, L , czy barylka?

obniz przerzutke do wysokosci okolo 1-1.5mm ponad najwysza koronke. jesli masz odrobine zmyslu technicznego mozesz sprobowac delikatnie rozgiac prowadnice lancucha. sprawdz tez kat pod jakim przerzutka znajduje sie nad zebatka i w razie potrzeby przekrec ja na rurze podsiodlowej o co najwyzej pare stopni.

to może być

ja mam 110 i niestety dla was na żadnym przełożeniu mi nic nie obciera

Jurasku, jestes tego w 100% pewny? Moze mało rowerów widziałem, ale takiego który by idealnie pracował na wszystich przełożeniach jeszcze nigdy - typu najwieksza z przodu największa z tyłu - zawsze chociazby minimalne terkotanie o prowadnice przedniej przerzutki występowało.

Jak za bardzo rozegniesz to potem ci nie będzie łańcucha zabierała przy zmienianiu biegów z przodu.

Ja bym tych gimnastyk Sintesiego z rozginaniem przerzutki mimo wszystko nie próbował :rolleyes:.[Z całym szacunkiem ;) no offence].

metoda prob i bledow musisz znalezc kompromis pomiedzy odgieciem ramienia przerzutki, naciagiem linki i zdolnoscia przerzutki do zmieniania przelozen na nizsze. to wszystko co moge powiedziec w tej materi nie widzac tego roweru i nie slyszac jak twoj naped pracuje.

no to jutro zabieram sie za pucowanie bika przed maratonem, obnizenie przerzutki, lekkie rozginanie prowadnika, naciagniecie linki i bedzie dobrze :rolleyes: tak mysle ;) bo chyba srub H i L nie musze regulowac skoro lancuch ladnie wchodzi na blat, i schodzi na niego oraz na młynek i tak w kolko :D

a korzystasz w ogóle z tych przełożeń co Ci obcierają ? moim zdaniem są to biegi prawie że nieużywane chociażby ze względu na przekosy łańcucha, ja przy kasecie 8 biegowej używam na dużej tarczy z przodu tylko biegów 8,7,6,5 przy średniej 7,6,5,4,3,2 przy małej z przodu tylko 1,2,3,4- tak więc uważam że szukasz dziury w całym- po prostu przy pewnych przekosach łańcuch obciera i tyle...

Mam manetki z przodu z mikroindeksancją (SRAM 7.0) i podobnie jak Xystoff uwazam to za świetne rozwiązanie- mnie nic nie obciera :)

wilku odłóż te narzędzia

nie jeździ sie na przekoszonym łancuchu

jeśli schodzisz na większe zębatki z tyłu powinieneś zejść również na mniejsze z przodu

a wówczas nie obciera

wiec jest wszystko w porządku

jak zrobisz krzywdę przerzutce to na zawodach masz przechlapane

sprawdź jak jest w rowerach twoich kolegów , z którymi śmigasz

od razu ci mówię że temat o zniszczeniu albo rozregulowaniu przerzutki - usunę

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...