Skocz do zawartości

[licznik]instalacja i ustawienie licznika

Mefisto

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam pewien (może śmieszny dla Was) problem i od razu proszę nie bić za jego banalność. Mianowicie nie wiem jak zmienić położenie magnesu na szprysze - tzn. zgodnie z instrukcją powinien być on umieszczony na samym końcu szprychy, tuż pod nyplem, tak też był dotąd zainstalowany. Jednak teraz mam amortyzator i nie mam możliwości go zainstalować w takim położeniu. Widziałem, że wiele osób montuje licznik w innym miejscu (bliżej piasty). Moje pytanie brzmi, co trzeba ustawić w liczniku żebym mógł zamontować licznik w innym położeniu? (niestety w instrukcji nie znalazłem odpowiedzi).

Napisano

Nic nie musisz. Pamietaj ze caly czas montujesz do tej samej szprychy. Szprycha sie nie zmienia na roznych wysokosciach. W koncu licznik liczy obroty poprzez zblizenie magnesu do odbiornika. Odbiornikowi wszystko jedno..czy jest blizej osi czy dalej.

Reasumujac...przesun jak Ci wygodnie..nic nie musisz grzebac w komputerku.

Napisano

Na pewno? Ja fizykę co prawda miałem ostatnio jakieś 3-4 lata temu a uczyłem się z 5, ale była kiedyś jakaś prędkość (no właśnie, zapomniałem jaka) uzależniona od położenia na okręgu... choroba... a może coś mieszam? :confused: Jak mówię, ja się fizyki już dawno uczyłem :)

[edit] aha, w takim razie po co podaje się rozmiar opony??

Napisano

Prędkość kołowa się nie zmienia, natomiast zmienia się predkośc liniowa w zależnosci od promienia koła. Licznik nalicza tylko ilosc obratów, wiec wysokość magnesu nie ma znaczenia :confused:

Edit: Podaje się obwód koła, wg ktorego obliczana jest prędkość.

Napisano

Ok to powolutku.

Podajesz obwod kola...po co? Spojrz przypuscmy teoretycznie ze kolo ma obwod 1m. 5dotkniec magnesiku to jest 5metrow. Niezaleznie jak umiescisz magnesik..to w koncu ta sama szprycha..i liczy z tego samego miejsca na obwodzie kola. Poprzez liczenie tych dotkniec magnesika licznik wylicza Ci szybkosc, odleglosc..itp. Nie interesuje go wysokosc na jakiej jest magnesik

Pozdro

Napisano

Dziękuję Panowie za wyjaśnienie :) Ja z fizyki zawsze byłem noga... i to lewa :P Już sobie przypominam. Prędkość liniowa jest po prostu większa blizej brzegu koła niż przy jego środku. Jednak czas potrzebny na przebycie całej drogi przez magnes jest taki sam. Ha! Było, było na fizyce :unsure:

Rozmiar opony też już wiem po co :)

Temat chyba można już zamknąć.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...