ttoby Napisano 23 Maja 2007 Udostępnij Napisano 23 Maja 2007 czesc mam pytanko odnosnie sensu montowania tarczy 180mm na przód ..... mam hamulce LX z tarczami 160mm i amorka SUNTOUR XC PRO D-TR .... zastanawiam sie czy warto wymieniac tarcze na wieksza hamulce hamuja mi bardzo dobrze ::) jestem zadowolony ale chcialbym miec tarcze 180mm bo ponoc jest jeszcze lepiej ....... chcialbym uzyskac wasze opnie na temat MOCY i MODULACJI po takiej przeróbce :) bo nie wiem czy warto doplacac do interesu :) ogólnie to 180mm bardziej mi sie podoba .... ale jesli poza wygladem nie dostane jeszcze czegos EXTRA to wole pieniazki zaiwestowac w cos innego do roweru :) pozdro TOBY Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 23 Maja 2007 Udostępnij Napisano 23 Maja 2007 mocniej hamuje, ale jesli ci dobrze hamuja 160 to lepsze jest wrogiem dobrego. ja mam 180mm ale waże ponad 100 kilo więc poczułem różnicę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blue Napisano 23 Maja 2007 Udostępnij Napisano 23 Maja 2007 Jak ci starcza 160, nie przegrzewa się itp. To szkoda kasy, amor bedzie bardziej podatniejszy na łapanie luzów, wagi troche przybędzie. Bez sensu inwestowac jak ci starczaja 160mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 23 Maja 2007 Udostępnij Napisano 23 Maja 2007 A oprócz tego 180mm więcej waży i jest mniej sztywna czyli może dzwonić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heavy_puchatek Napisano 23 Maja 2007 Udostępnij Napisano 23 Maja 2007 Tak ale nawet przy moich 53kg przy lepszej górce, gdzie nie można sobie hamować pulsacyjnie już po niedługim czasie 160mm robią się bardzo gorące (raz coś zaśmierdziało ) i trochę spada siła hamowania. Nawet dla siebie wziąłbym 180, maniak wagi ze mnie żaden Chyba że nie jeździsz tak, że tak obciążysz hamulec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Putek Napisano 24 Maja 2007 Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 Co do hamulców z serii deore, lx, xt uważam że tarcze 160 mm spokojnie wystarczaja. Ja sam waze 76kg i smigalem na hayesach 160 na DOT i sie grzały w sumie mocno, przesiadłem się na XT na mineralnym, mało nie waże, jeżdże dużo w terenie, i hamulec mi się jeszcze ani razu nie zagrzał. Różnica w 160 a 180 będzie chyba tylko taka że przy 180 nie bedzie fadingu. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 24 Maja 2007 Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 wydaje mi sie ze 180 mm podziala psychologicznie - wieksza tarcza - mniejszy wplyw hamowania na spadek parametrow pracy hamulca no i hamulec stanie sie mocniejszy. kiedys w magazynie rowerowym byl test tarczowek w tym pierwszych rocznikow avida juicy. wg testu hamulec padl przy tarczy przedniej 160 i 185 mm a dzialal bezproblemowo (wytrzymalosc na przeciazenia) z tarczą 205 mm. twoj hamulec pracowal do tej pory bezproblemowo i daje ci poczucie kontroli w czasie jazdy to pozostaw 160 mm. wymiana tarczy to rowniez wymiana adaptera co podnosi koszt calosci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KaJeTaN Napisano 2 Września 2007 Udostępnij Napisano 2 Września 2007 Odgrzebie trochę temat. Do czego to służy??: http://img237.imageshack.us/img237/7366/tarczeyc0.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziekk Napisano 2 Września 2007 Udostępnij Napisano 2 Września 2007 Do włożenia między klocki, jak nie ma tam tarczy. Czyli na przykład kiedy wyciągniesz koło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KaJeTaN Napisano 2 Września 2007 Udostępnij Napisano 2 Września 2007 Aha, dzięki, właśnie tak myślałem, ale wolałem spytać, moje pierwsze tarcze.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.