Skocz do zawartości

[budowanie koła]jakie narzędzia są potrzebne?

Fifi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czesć, chcę złożyc przednie koło na słoneczko tylko nie wiem jakie narzędzia są potrzebne.

Możecie powiedzieć ??

Pozdrówko :-)

Napisano

Podstawa - klucz do szprych i widelec w rowerze.

Więcej - klucz do szprych i centrownica.

Najwięcej - klucz do szprych, centrownica, przyrząd do sprawdzania centryczności i tensometr.

Napisano

powiem krotko - skoro nie wiesz jakie narzedzia sa potrzebne to jak w ogole myslisz o zaplataniu kola?:confused:

zaplesc kolo kazdy potrafi, ale zrobic to prawidlowo to wieeeeeeeelka sztuka - z gory mowie - daruj sobie

Napisano
powiem krotko - skoro nie wiesz jakie narzedzia sa potrzebne to jak w ogole myslisz o zaplataniu kola?:confused:

zaplesc kolo kazdy potrafi, ale zrobic to prawidlowo to wieeeeeeeelka sztuka - z gory mowie - daruj sobie

Bez urazy, ale gdyby kazdy myslal tak jak Ty to jakakolwiek robota przy rowerze wiazala by sie z zostawieniem kasy w serwisie. Dla chcacego nic trudnego, a na nauke nigdy nie jest za pozno.

FiFi: na poczatek polecam pocwiczyc na jakims starym kole, na przyklad od jubilata albo cos w ten desen. Rozmontuj je na czynniki pierwsze i zaplec od nowa, wtedy sie przekonasz jak to wyglada. Poczatkujacym nie radzilbym raczej zaczynac od zaplatania na sloneczko, w razie niepowodzenia konsekwencje dla rowerzysty moga byc bardzo drastyczne. Polecam zaczac od lektury: http://www.cyf-kr.edu.pl/rowery/ w dziale 'sprzet' -> 'skladanie kola'

Pozdrawiam

Napisano

NIedawno kupiłem książkę ''Zinn i sztuka serwisowania roweru górskiego'' i tam jest wyjaśnione jak zaplatać koło i jakie narzędzia są potrzebne. Jednak chciałem się upewnić ;]

Napisano

Zinn to g...o za przeproszeniem. O zaplataniu kół to jest Jobst Brandt "The Bicycle Wheel" i Gerhard Schraner "The Art Of Wheel Building", albo te bardziej profesjonalne książki o serwisowaniu "Barnetts Bicycle Repair Manual" i "Sutherland's Handbook For Bicycle Mechanics".

Napisano

hudy, nie każdy zna tak dobrze języki obce, jednak wszelkiego rodzaju opisy do nauki, najlepiej jednak czytać w ojczystym dialekcie, takie jest moje zdanie przynajmniej, mimo że angielski trochę znam.

Napisano

zawsze mozna polaczyc przyjemne z pozytecznym. wziasc do reki slownik jesli sie czegos nie rozumie i studiowac. to frajda przynajmniej dla mnie.

• 1 rok później...
Napisano
Zinn to g...o za przeproszeniem. O zaplataniu kół to jest Jobst Brandt "The Bicycle Wheel" i Gerhard Schraner "The Art Of Wheel Building", albo te bardziej profesjonalne książki o serwisowaniu "Barnetts Bicycle Repair Manual" i "Sutherland's Handbook For Bicycle Mechanics".

Zinn zaznacza, że opisuje ten temat raczej ogólnie a po więcej detali odsyła właśnie do książek które podałeś. Książka Zinna dla początkujących jest całkiem niezła.

Napisano

Uah, ale odgrzebałeś :P Nie wiem co zaznacza Zinn, bo tą książkę przejrzałem szybko w Empiku. Z tego co udało mi się przejrzeć to zgadzam się z metodami Zinna. Kiepskość książki odnosiłem tylko w stosunku do działu poświęconego zaplataniu kół. Bo cała publikacja moim zdaniem jest świetna dla każdego, kto chce się nauczyć grzebać w rowerku :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...