Fifi Napisano 23 Maja 2007 Napisano 23 Maja 2007 Czesć, chcę złożyc przednie koło na słoneczko tylko nie wiem jakie narzędzia są potrzebne. Możecie powiedzieć ?? Pozdrówko :-)
hudy Napisano 23 Maja 2007 Napisano 23 Maja 2007 Podstawa - klucz do szprych i widelec w rowerze. Więcej - klucz do szprych i centrownica. Najwięcej - klucz do szprych, centrownica, przyrząd do sprawdzania centryczności i tensometr.
nabial Napisano 23 Maja 2007 Napisano 23 Maja 2007 powiem krotko - skoro nie wiesz jakie narzedzia sa potrzebne to jak w ogole myslisz o zaplataniu kola? zaplesc kolo kazdy potrafi, ale zrobic to prawidlowo to wieeeeeeeelka sztuka - z gory mowie - daruj sobie
sadfreak Napisano 23 Maja 2007 Napisano 23 Maja 2007 powiem krotko - skoro nie wiesz jakie narzedzia sa potrzebne to jak w ogole myslisz o zaplataniu kola? zaplesc kolo kazdy potrafi, ale zrobic to prawidlowo to wieeeeeeeelka sztuka - z gory mowie - daruj sobie Bez urazy, ale gdyby kazdy myslal tak jak Ty to jakakolwiek robota przy rowerze wiazala by sie z zostawieniem kasy w serwisie. Dla chcacego nic trudnego, a na nauke nigdy nie jest za pozno. FiFi: na poczatek polecam pocwiczyc na jakims starym kole, na przyklad od jubilata albo cos w ten desen. Rozmontuj je na czynniki pierwsze i zaplec od nowa, wtedy sie przekonasz jak to wyglada. Poczatkujacym nie radzilbym raczej zaczynac od zaplatania na sloneczko, w razie niepowodzenia konsekwencje dla rowerzysty moga byc bardzo drastyczne. Polecam zaczac od lektury: http://www.cyf-kr.edu.pl/rowery/ w dziale 'sprzet' -> 'skladanie kola' Pozdrawiam
Fifi Napisano 23 Maja 2007 Autor Napisano 23 Maja 2007 NIedawno kupiłem książkę ''Zinn i sztuka serwisowania roweru górskiego'' i tam jest wyjaśnione jak zaplatać koło i jakie narzędzia są potrzebne. Jednak chciałem się upewnić ;]
hudy Napisano 23 Maja 2007 Napisano 23 Maja 2007 Zinn to g...o za przeproszeniem. O zaplataniu kół to jest Jobst Brandt "The Bicycle Wheel" i Gerhard Schraner "The Art Of Wheel Building", albo te bardziej profesjonalne książki o serwisowaniu "Barnetts Bicycle Repair Manual" i "Sutherland's Handbook For Bicycle Mechanics".
MarcinN Napisano 25 Maja 2007 Napisano 25 Maja 2007 hudy, nie każdy zna tak dobrze języki obce, jednak wszelkiego rodzaju opisy do nauki, najlepiej jednak czytać w ojczystym dialekcie, takie jest moje zdanie przynajmniej, mimo że angielski trochę znam.
Sintesi Napisano 25 Maja 2007 Napisano 25 Maja 2007 zawsze mozna polaczyc przyjemne z pozytecznym. wziasc do reki slownik jesli sie czegos nie rozumie i studiowac. to frajda przynajmniej dla mnie.
eternit Napisano 6 Sierpnia 2008 Napisano 6 Sierpnia 2008 Zinn to g...o za przeproszeniem. O zaplataniu kół to jest Jobst Brandt "The Bicycle Wheel" i Gerhard Schraner "The Art Of Wheel Building", albo te bardziej profesjonalne książki o serwisowaniu "Barnetts Bicycle Repair Manual" i "Sutherland's Handbook For Bicycle Mechanics". Zinn zaznacza, że opisuje ten temat raczej ogólnie a po więcej detali odsyła właśnie do książek które podałeś. Książka Zinna dla początkujących jest całkiem niezła.
hudy Napisano 7 Sierpnia 2008 Napisano 7 Sierpnia 2008 Uah, ale odgrzebałeś Nie wiem co zaznacza Zinn, bo tą książkę przejrzałem szybko w Empiku. Z tego co udało mi się przejrzeć to zgadzam się z metodami Zinna. Kiepskość książki odnosiłem tylko w stosunku do działu poświęconego zaplataniu kół. Bo cała publikacja moim zdaniem jest świetna dla każdego, kto chce się nauczyć grzebać w rowerku
Pigipon Napisano 7 Sierpnia 2008 Napisano 7 Sierpnia 2008 ale co w tym dziale o zaplataniu jest tak fajansowatego? pytam bo chce m.in. w opariu o ta ksiazke zaplesc swoje kolka na 3x
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.