Skocz do zawartości

[tylnie kolo] dziwne stukanie

olek123

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam problem mianowice podczas jazdy pod gore przy mocnym napieraniu na pedaly dochodzi do mnie z tylu dziwny dzwiek, taki jak by stukanie/pekanie. Na poczatku myslalem ze to w suporcie lub lancuch juz jest zabardzo naciagniety, ale po zmianie napedu (korba, kaseta, lancuch, przerzutka) dalej do mnie doiera to stukanie a co najgorsze teraz jak kupilem SPD to nawet przy szybkim ruszaniu po plaskim jak mocno napieram i ciagne pedaly to ten dzwiek sie pojawia, nawet we zdwojonej sile. Nie wiem czy to wina piasty (Acera przebieg okolo 15000 km, moja waga okolo 50 kg) czy moze poprostu kolo prubuje sie "wyrwac" z ramy. Robilem nawet probe z slabo przykreconym kolem i scisnietym na maxa i byla roznica ale niewielka, oraz kiedys po wyjechaniu na gorke czekajac na kumpla jezdzilem sobie wookolo i przy okazji podjezdzalem z mala predkoscia ok 5km/h na niewielki kraweznik i wtedy dobiegal mnie dokladnie ten sam odglos. I teraz nie wiem z czego/czym jest spowodowany ten dzwiek ??

kłopot najprawdopodobniej siedzi w piaście ..... poprostu juz bieżnnie sa pokorodowane i trzeszczą pod dużymi obciążeniami ..... radze rozebrac i dobrze nasmarowac piaste ..... powinno pomóc ale nie wyeliminuje efektu do końca ...... aha podczas serwisu piasty radze sprawdzic stan osi (czy jest prosta) u mnie po wymianie krzywej ośki piasta przestała strzelac ...... ale nie za zawsze :):) po jakimś czasie znowu strzelała :D:) ale sie przyzwuczaiłem :D:)

pozdrawiam TOBY

15000 jak na piastę tylną to dużo i dlatego mogą być luzy i łożyska ze zjechanymi kulkami. Najlepiej kupic nowe łożyska, sprawdzić bieżnie i konusy, wyczyścić i nasmarować, zobacz czy koło nie ma bicia. Mój kolega ma tak samo ale z wolnobiegiem tylko u niego źle zapadki zazębiają :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...