lucek Napisano 27 Sierpnia 2007 Napisano 27 Sierpnia 2007 dziś pierwszy raz czyściłem łańcuch i pierwsze wsadziłem do do buteki z woda z płynem do naczyń i jazda. tak trzy razy, a potem trzy razy z wodą z proszkiem. wydaje mi sie, że proszek lepiej czyści niż płyn. a kasete czyszcze wodą z proszkiem, rach ciach szczoteczką do zębów i jest ładnie. potem wszystko nasmarować i piknie. jeszcze przy okazji warto umyć kółeczka przerzutki, bo łańcuch bedziecie mieli czysty, ale bedzie sie syfił od kółek.
maciekP Napisano 31 Sierpnia 2007 Napisano 31 Sierpnia 2007 Ja dzisiaj wypucowałem i nasmarowałem cały napęd . Zdejmuje łańcuch , wrzucam do słoika i wstrząsam. robie tak dopuki benzyna nie jest taka sama jak przed wlaniem . Następnie czas na przerzutke , rozbieram kółeczka czyszcze je i daje do wyschnięcia . Ząbki korby czyszcze osobno tz. biore szmatke na palec i wycieram powierzchnie od zabaka do zabka , kasete myje tak samo . zakładam kółeczka na przezutke (smarójąc wszystkie czesci LT 43 ) . łancuch na rower smarowanie 2 razy fL t+ i gotowe:).
Bartold Napisano 3 Września 2007 Napisano 3 Września 2007 Mnie sie nie chciało rozpinać łańcucha to wziąłem gąbkę zacisnąłem na łańcuchu i kręciłem pedałami do tyłu - jeśli się nie ma czasu to idealny sposób żeby szybko wyczyścić łańcuch. Skuteczna metoda.
Adamicki Napisano 3 Września 2007 Napisano 3 Września 2007 Ale potem jak poskręcasz go w palcach to trzeszczy. Ale też tak często robie, jak nie chce mi się znowu myć.
Maciek764 Napisano 4 Września 2007 Napisano 4 Września 2007 Mi słychać piasek nawet po potrójnej kąpieli w ekstrakcyjnej (była już czysta) jak to możliwe?
Adamicki Napisano 4 Września 2007 Napisano 4 Września 2007 A jak myjesz, maszynką czy shakujesz w czymś? Może masz już zajechaną szczecinę w szczoteczkach?
Maciek764 Napisano 4 Września 2007 Napisano 4 Września 2007 W słoiku. Wydaje mi się że ten łańcuch jest rozjechany już ale jak kupie nowy za 15zł to i tak się nie przyjmie więc po co wymieniać
Martinii Napisano 1 Października 2007 Napisano 1 Października 2007 Mam pytanie: czy zupelnie nowy lancuch mam tez nasmarowac? Wrocilem ze sklepu i tak sie zastanawiam czy od razu uzyc White Lightning, czy dopiero za pewnien czas? Pozdrawiam
Adamicki Napisano 1 Października 2007 Napisano 1 Października 2007 Zupełnie nowy łańcuch jest nasmarowany smarem fabrycznym. Zostaw tak, jak jest.
Martinii Napisano 1 Października 2007 Napisano 1 Października 2007 Pytam, bo wydaje mi sie jakis lepki. Ledwo wrocilem z serwisu i juz poprzyczepial sie do nigo piasek.
Bauer1000 Napisano 2 Października 2007 Napisano 2 Października 2007 smar fabryczny jest ok ale trzeba z zewnątrz łańcuch wytrzeć dobrze
Artro Napisano 5 Maja 2009 Napisano 5 Maja 2009 Nie wiem czy dobrze robie, ale ja zagotowuje 2l wody. Potem wsadzam lancuch do szklanej butelki, wsypuje byle proszku do prania i dolewam tego wrzatku i szejkuje. Co dziwne po 10 takich powtorzeniach woda potrafi byc czarna!!! Zauwazylem tez ze po ok 5 szejkach woda juz jest prawie czysta, ale jak woda przestygnie (zakladam ze pewnie ma ok 60 stopni) to przy kolejnych szejkach znowu woda jest... CZARNA!!! Mysle ze jest to spowodowane temperatura dzialania enzymow, ale i tak jestem w szoku bo po 10 wstrzasnieciach reka boli bardziej niz po niejednym biciu konia xD Pozdrawiam P.S Mam nadzieje ze temp 100C nie powoduje jakiegos kolosalnego rozcigania/niszczenia lancucha?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.