Skocz do zawartości

[wycieczka] Parę pytań dotyczących podróżowania pociągiem z rowerem

tobek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. W niedalekiej przyszłości może zacznę podróżować pociągiem z rowerem lecz chciałbym się spytać o parę rzeczy.

1. Czy niepełnoletni może wykupić bilet i sam bez opieki dorosłych podróżować PKP?

2. Jakie koszta są za przewożenie roweru do 100km?

3. Czy są jakieś zniżki na przewożenie roweru dla osób uczących się, niepełnoletnich?

Pozdrawiam

1. Oczywiście ze tak.

2. za przewóz roweru w Polsce obecnie obowiązuje opłata 4,5zł niezależnie od dystansu :)

3. Nie ma zniżki na rower ale z pkt. 2 widać ze zbytnio nie zbiedniejesz :P

Pzdr.

Mysle ze nie, z tego co widze w profilu masz 15 lat takze bez przesady, mam nadzieje ze nie uciekasz z chaty :D W zasadzie to nie wiem czy majac 15 lat lub mniej jezdzilem pociagiem z kolegami ale majac 16 juz na pewno tak i nigdy nie mialem problemu. Pamietaj tylko o poinformowaniu w kasie ze chcesz tez oprocz biletu dla siebie ten bilet na rower zeby nie bylo jaj :D

a i tu masz jeszcze jakies krotkie info z pkp o przewozie rowerow wlasnie

http://www.pr.pkp.pl/code/glowna.php?ID=39...a=pol&nav=B

Ja od siebie moge dodac tylko tyle, ze jesli nie ma specjalnego wagonu na rower, to nalezy rower usadowic w pierwszym lub ostatnim wagonie. Z doswiadczenia podpowiadam wybranie pierwszego wagonu (zaraz za lokomotywa). Na dluzszych trasach czesto zdarza sie, ze ostatnie wagony sa odczepiane po drodze, badz do nich sa doczepiane wagony, przez co ostatni wagon nie jest juz ostatnim, a rower w nim ustawiony blokuje przejscie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...