Skocz do zawartości

[musli maker] własne batoniki

Toosh

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Co myślicie o takim wynalazku?

http://www.allegro.pl/item194522374__musli...teraz_50zl.html

Idzie lato, a to ciagnie za soba codzienny rower i minimum 2 batoniki na kazdy wyjazd, co daje 3zl dziennie, 90zl miesiecznie, a to juz sporo. Produkty na batoniki darmowe nie sa, ale koszt produkcji 1szt. wynosi podobno 15-20gr.

Płatki owsiane, mleko, jogurt, miód, owoce, cynamon itp. co sie pod reke nawinie i moze wyjsc cos ciekawego ;>. A uzywanie maszynki zwróci się po 3 tyg.

Napisano

Pytanie - czym zalewac zeby potem batonik nie był klejący a nie rozłaził się? Przy okazji zeby toto nie było tłuste[bo ja tylko widze tutaj czekolade].

Napisano

Moim zdaniem szkoda zachodu.....u mnie w markecie pojawiły sie batoniki musli w kilku smakach jakiejś niemieckiej firmy....wszystko było by normalnie gdyby nie cena.....całe 42 grosze:) i teraz zjadam je masowo :)

Napisano

Może to rzeczywiście coś a`la TV Market - jeśli tak to możesz kupić a oni oferują zwrot pieniędzy, jeśli nie jesteś zadowolony z produktu :twisted: Jeśli to nie TV Market - odradzam. :P

Napisano

jak ktoś już chce się w to bawić(robienie batoników) to mam tani przepis. Potrzeba jedynie składników(musli, czekolada, miód) i piekarnika... bierzemy małą foremkę do ciasta ładujemy do niej 1,5-2cm składników, do piekarnika na 5-10min w temp ok 60-80*C na koniec po wyjęciu polewamy wszystko jeszcze miodem albo lepiej: uprzednio przyrządzonym karmelem i wstawiamy w zimne miejsce, jak zastygnie(i karmel zrobi się twardy) to wywalamy wszystko z foremki tniemy ostrym nożem na prostokąty i mamy pr0 batoniki na bika... można jeszcze na dnie foremki ułożyć nasączone wodą wafle(i na górze nadzienia również) wtedy batony się nie rozsypią...

Pomysł na to narodził się przed chwilą, jedząc ciasto "hand-made" na bazie orzechów, miodu i musli...

w najbliższym czasie przetestuję :D

Napisano

Nie tylko w plusie, w Lidlu jest chyba 15 smakow (z czekolada, bez, w bialej czekoladzie itd) po 50gr

W biedronce nawet jest 6szt orzechowych, czekoladowych lub zurawinowcyh po 2, XX

A jak nie chcemy to ostatnio w sklepie z odzwykami dla kulturystow dorwalem musli Nutrenda za 99gr

Dla mnie maszynka ciekaw ale nie warta zachodu... ale wlasciwie mozna by poeksperymantowac ;)

Napisano

patrząc na inne przedmioty sprzedającego śmierdzi mi TV market

w kalkulacjach batoników home made pomijacie koszt energii , wody i wkładu robocizny

poza tym słodkości na trase ? zawsze mnie mdli

wole kanapkę z żółtym serem

Napisano

A ja kilka dni temu zrobiłam te batoniki z przepisu, który podała Topola - wyszły bardziej jak ciasto, bo dość miękkie, ale w smaku dobre :D . Może za krótko piekłam, choć w zalecanej temperaturze i dłużej niż 60 min.

Pozdrówko własnoręczne :)

Napisano

w makro są batoniki Corny :D bardzo tanio ( nie pamiętam ile ) ale jest warunek - trzeba kupić całe pudełko 12batonów ;) nie mówiąc o tym że żeby wejść do tego sklepu trzeba mieć specjalną karte :)

Pzdrawiam SQEERN

ps - fajną, tanią odzież rowerową tam sprzedawają ;) i nie tylko odzież :(

Napisano

A ile mleka dodałeś?

I czy z glukozą to nie będzie za mało słodkie?

Przy okazji: jeśli ktoś nie lubi ulepków, a nie dysponuje brązowym cukrem - warto białego dodać mniej, góra 1/2 szklanki, ponieważ brązowy cukier jest dużo mniej słodki niż biały.

Pozdrówko z uwagą :P

Napisano
A ile mleka dodałeś?

I czy z glukozą to nie będzie za mało słodkie?

W przepisie podane jest że należy dodać 3 i 1/3 szklanki mleka, ale już po wlaniu 2 szklanek zrobiło się coś na kształt zupy :) ale jak płatki nasiąknęły to wszystko wróciło do normy. Czyli pozostałem przy dwóch szklankach mleka ale też płatków wsypałem trochę więcej.

Dla mnie jest w sam raz słodkie. :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...