rObO87 Napisano 20 Maja 2007 Napisano 20 Maja 2007 Siedze sobie w Krakowie i ucze się, aż tu nagle dzwonią rodzice z wiadomością, że przyszło do nich wezwanie na przesłuchanie w charakterze świadka (mam się zgłosić na posterunek) Czyli muszę opuścić zajęcia ( ważne ćwiczenia i mega ważny wykład ) i tłuc się do mojej miejscowości (pod Kielcami) jakieś 1,5 godziny pociągiem. Jakie będą konsekwencje mojego niestawienia się na przesłuchanie? Czy możliwe jest przesunięcie terminu przesłuchania? (tata planuje pogadać na posterunku z niebieskimi) Sprawa dotyczy Allegro, czego konkretnie to nie wiem (przestępstwo gospodarcze podobno) Wszystko co zamówiłem na Allegro otrzymałem i nie mam pojęcia co może być nie tak.
Adamicki Napisano 20 Maja 2007 Napisano 20 Maja 2007 Miałem kiedyś tak, że termin rozprawy kolidował mi z turniejem szachowym i sędzia zgodził się na przeniesienie, ale trzeba było przedstawić korzyści jakie mógłbym odnieść z udanego startu. Myślę, że jak powiesz, że walczysz o stypendium czy coś w ten deseń, to mogą to uwzględnić.
QWEY564 Napisano 20 Maja 2007 Napisano 20 Maja 2007 ja miałem podobną sytuację ale miałem stawić się na komisariacie w charakterze świadka(chodziło o pobicie) ponieważ niespecjalnie mi się tam spieszyło a sprawa nie była tak poważna na jaką mogła by wyglądać więc przy kolejnym telefonie niebieskich przeprosiłem że się nie stawię bo nie mam czasu a sprawa była błaha... miał pani coś zamarudziła "że tak nie można, że jest to łamanie prawa..." ale ponieważ nie potrafiła podać żadnych sensownych argumentów dotyczących mojego szkodliwego lenistwa olałem to... Jak znajdą się inni "świadkowie" to śmiało możesz sprawę olać chociaż bycie świadkiem jest twoim "obywatelskim obowiązkiem", może kiedyś i ty będziesz poszkodowany?? ale przecież można sprawę zwyczajnie olać(konsekwencji żadnych) i ewentualnie pójść na komisariat i przy jakimś niebieskim spisać zeznania... zwykle taki świstek z podpisami wystarczy...
TomekW Napisano 20 Maja 2007 Napisano 20 Maja 2007 Za niestawienie sie na rozprawie bez usprawiedliwienia sąd moze nałozyc na świadka kare porządkową. W Twoim wypadku jest mozliwe przesłuchanie w miejscu pobytu . Wczesniej jednak musisz uprzedzic sąd ( ten w Twoim rodiznnym miescie ) , o tym , ze wnosisz o tzw pomoc sądową-czyli przesłuchanie w innym miescie . Do tego musi byc dołaczone usprawiedliwienie . Mozesz je przedstawic zarowno pisemnie jak i dzwoniąc do sekretariatu WYdziału danego sądu . Tam zostanie sporządzona notka , ktora zostanie dołączona do akt . To tylko teoria , wiec radze dokładnie sie rozeznac np na komisariacie . Powinni wiedziec co i jak , chociaaz z tym roznie bywa...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.