Mefisto Napisano 20 Maja 2007 Udostępnij Napisano 20 Maja 2007 Jest to trochę pytanie na przyszłość. Obecnie w Rockriderze 5.2 mam hamulce Vuelta 80000. Na razie one wystarczą (chociaż nie wiem jeszcze jak się będą sprawować w terenie bo przejechałem zaledwie kilkaset metrów poza ścieżką ), jednak wydaje mi się, że hamulce to będzie właśnie moja pierwsza wymiana w rowerze. Mam pytanie, jakie v-brake'i byście polecili za w miare rozsądne pieniądze? Powiedzmy ok. 50-100zł za komplet na dwa koła (oczywiście razem z klockami), oczywiście czym tańsze tym lepiej - jak zwykle chodzi mi o dobry stosunek cena-jakość . Nie jeżdżę "ekstremalnie" ale też w razie czego nie chcę pomagać sobie przy hamowaniu nogami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rudd Napisano 20 Maja 2007 Udostępnij Napisano 20 Maja 2007 Ja polecam hamulce - Avid single digit 3(tańsze)/5(droższe) Osobiście używam tych z numerkiem 5 i jeszcze nigdy mnie nie zawiodły - a jeździłem pa wodzie, błocie i innych świństwach. Ogólnie zawsze hamują bardzo dobrze. "Trójki" są 40zł tańsze i jeśli nie jeździsz "ekstremalnie" powinny Ci wystarczyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bilskij Napisano 20 Maja 2007 Udostępnij Napisano 20 Maja 2007 Doloz 5zł i za 105 mozesz kupic avidy sd7 beda najlepsze Pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mefisto Napisano 20 Maja 2007 Autor Udostępnij Napisano 20 Maja 2007 O faktycznie cena ładna (59zł za komplet). No nie jeżdżę zbytnio wariacko... z resztą, w moim wieku to już nawet nie przystoi Chyba sobie takie sprezentuję jendak jeszcze trochę pomęczę te Vuelty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fifi Napisano 20 Maja 2007 Udostępnij Napisano 20 Maja 2007 http://allegro.pl/item196898653_hamulce_v_...uper_cena_.html ale te lepsze http://allegro.pl/item195521900_komplet_av...lasie_wawa.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pulse Napisano 20 Maja 2007 Udostępnij Napisano 20 Maja 2007 dokladnie doloz 5zl i kup SD7 wtedy bedziesz wiedzial ze masz najlepsze V-ki, a jak Ci nie stykna to bedziesz wiedzial ze czas odkladac na tarcze. Szczerze zalozylem SD7 i obecnie przestaly mi tarcze chodzic po glowie Wystarczy poczytac na forum lub chociaz tutaj -> Mtb Reviews zeby sie dowiedziec ze wymiataja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mefisto Napisano 20 Maja 2007 Autor Udostępnij Napisano 20 Maja 2007 A czy manetki Shimano ST-EF50 będą dobre do tych hamulców? Bo jak nie wykorzystają pełnego ich potencjału to chyba jednak wezmę SD3. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin1212 Napisano 20 Maja 2007 Udostępnij Napisano 20 Maja 2007 Przy kupnie hamulców zdecydowanie lepiej zainwestowac też w klamki wtedy dopiero w 100% odczuje sie zmiane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mefisto Napisano 20 Maja 2007 Autor Udostępnij Napisano 20 Maja 2007 Przy kupnie hamulców zdecydowanie lepiej zainwestowac też w klamki wtedy dopiero w 100% odczuje sie zmiane heh, rower mam od wczoraj. Nie będę od razu wymieniał całego osprzętu (zwłaszcza, że i tak się już spłukałem a kupić muszę jeszcze licznik i chciałem nową koszulkę ). Hamulce dobrze na dzień dzisiajszy się sprawują więc nie jest to nic pilnego. A spytam jeszcze tak: jakie hamulce byście polecili do tych manetek (ST-EF50)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bilskij Napisano 20 Maja 2007 Udostępnij Napisano 20 Maja 2007 To moze kup sobie te sd7 a pozniej dokupisz klamki fr-5 Bo wiesz zainwestujesz w sd3 i po pewnym czasie stwierdzisz ze sa jednak kiepskie no i wtedy uznasz ze przydaly by sie sd7 lub sd5, a nie lepiej by bylo zaplacic raz te 105zł za sd7 i miec spokoj ? Pozniej jak Ci dojdzie kasa to dokupisz klameczki fr-5 no i masz kozacki zestaw. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Riqar Napisano 20 Maja 2007 Udostępnij Napisano 20 Maja 2007 Żeby już nie zakładać nowego tpicu to czym się różnią v-ki avid 3 od avid 5? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adik Napisano 20 Maja 2007 Udostępnij Napisano 20 Maja 2007 Klockami, które w Sd3 są bardzo słabe {jak na moje wymagania} W Sd5 masz już całkiem konkretne. Sd5 kiedyś chodziły po 40zł na allegro i opłaca sie je kupować, bo naprawde dają rade. A sd7 to juz całkiem ja polecam konfigurację przód Sd7 i tył Sd5, kiedyś się opłacało to kupić {szło się zmiescic w 110zł z przesyłkami} ale teraz komplet Sd7 za 105 to już konkretne rozwiązanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mefisto Napisano 22 Maja 2007 Autor Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 ja polecam konfigurację przód Sd7 i tył Sd5, kiedyś się opłacało to kupić {szło się zmiescic w 110zł z przesyłkami} ale teraz komplet Sd7 za 105 to już konkretne rozwiązanie. A takie może głupie pytanie (na poważnie xc jeżdżę dopiero od tygodnia ), czy to nie hamulcec tylny powinien być mocniejszy od przdniego? Przecież tyłem znacznie częściej się hamuje (a przynajmniej ja tak robię :wink: ) [edit] aha, i coś widzę, że między sd 5 i sd7 to trochę więcej niż 5zł różnicy jest :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bilskij Napisano 22 Maja 2007 Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 A takie może głupie pytanie (na poważnie xc jeżdżę dopiero od tygodnia ), czy to nie hamulcec tylny powinien być mocniejszy od przdniego? Przecież tyłem znacznie częściej się hamuje (a przynajmniej ja tak robię :wink: ) [edit] aha, i coś widzę, że między sd 5 i sd7 to trochę więcej niż 5zł różnicy jest :wink: Ja tam zawsze uzywam dwoch klamek do hamowania. Zawsze sie szybciej zatrzymasz hamujac na przod niz na tyl...Poniewaz w trakcie hamowania cala masa Twoja i roweru idzie na przednie kolo. Przewaznie daje sie na przod mocniejsze hamulce Niektorzy robia tak, ze na przodzie maja tarcze, a z tylu v'ki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mefisto Napisano 22 Maja 2007 Autor Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 Ja tam zawsze uzywam dwoch klamek do hamowania. Zawsze sie szybciej zatrzymasz hamujac na przod niz na tyl...Poniewaz w trakcie hamowania cala masa Twoja i roweru idzie na przednie kolo. Przewaznie daje sie na przod mocniejsze hamulce Niektorzy robia tak, ze na przodzie maja tarcze, a z tylu v'ki No właśnie, zawsze mnie ciekawiło dlaczego z przodu ludzie dają tarcze a z tyłu v-brakei Chociaż może moje zdziwienie wynika z tego, że ostatnio w rowerze miałem hamulce wyregulowane w taki sposób, że hamując koła się praktycznie od razu blokowały (miałem klamki od certi :wink: ). Dodaktoko był to sztywniak i można było łatwo przelecieć przez kierownicę. Dlatego też przez wiele lat prawie nie używałem przedniego hamulca Nadal go raczej nie dotykam, chociaż ostatnio niemało się zdziwiłem jak nacisnąłem dość mocno oba hamulce, rower się zatrzymał a tylne koło nie straciło kontaktu z podłozem :lol: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Riqar Napisano 22 Maja 2007 Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 Czyli poszczególne avidy różnią się tylko rodzajem klocków i powiedzmy wagą czy jeszcze są jakieś różnice bo wg mnie dziwnie to brzmi trochę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pulse Napisano 22 Maja 2007 Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 roznia sie waga, moje SD7 wazone z wszystkim na jedno kolo 180g, a SD 190 nie wiem ile realnie moze tez nieco mniej bo SD7 waza katalogowo 185g. Roznice wagowe miedzy SD7 a SD5 nie duze chyba ze jestes maniakiem lekkosci ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blue Napisano 22 Maja 2007 Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 ... Jak zaczniesz jezdzić w konkretnym terenie, wtedy bedziesz musiał się nauczyć używac przedniego hamulca. Niestety tylne koło ma małą przyczepnośc na ciężkich zjazdach i mało co daje hamowanie tyłem.[Tyłem to zazwyczaj sie wtedy manewruje ]. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fifi Napisano 22 Maja 2007 Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 Charakteryzują się lepszą siłą hamowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pulse Napisano 22 Maja 2007 Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 Rigar: Zerknij na oceny i poczytaj recenzje. Oceny SD7 - 4.87/5 link Oceny SD5 - 3.89/5 link Oceny SD3 - 2.74/5 link Jak widac SD7 wymiata. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mefisto Napisano 22 Maja 2007 Autor Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 Jak zaczniesz jezdzić w konkretnym terenie, wtedy bedziesz musiał się nauczyć używac przedniego hamulca. Niestety tylne koło ma małą przyczepnośc na ciężkich zjazdach i mało co daje hamowanie tyłem.[Tyłem to zazwyczaj sie wtedy manewruje ]. Zauważyłem... szkoda, że dopiero podnosząc się z ziemi :lol: Będę będę musiał chyba popracować nad techniką jazdy zanim znowu wybiorę się w teren (btw. są jakieś "poradniki" jazdy na MTB? ). Hmm, chyba przez jakiś czas zostanę jeszcze przy tych co mam obecnie. Zajeżdze je trochę i wtedy pomyślę nad wymianą (zapewne na sd 7). Może w międzyczasie oszczędzę na nowe klamkomanetki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goofy Napisano 22 Maja 2007 Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 a co powiedzielibyście na: tył: deore lx - wymienne okładziny; przód deore xt równoległe prowadzenie? jest sens się w to pchać czy zainwestować w avidy? a jeszcze jedno: czy wymienne okładziny to dobre rozwiązanie? jeszcze jedna opcja kupić na przód v-ke XTR-a a na tyle zostać z acerą? :wink: ale to chyba bez sensu. Po prostu doradźcie mi coś do 200zł. pozdrówka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr0wa_1991 Napisano 22 Maja 2007 Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 Niech Cie reka boska chroni od hamulcow XT ka Lapia luzy i sa ciezkie. IMO - porazka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goofy Napisano 22 Maja 2007 Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 Niech Cie reka boska chroni od hamulcow XT ka Lapia luzy i sa ciezkie. IMO - porazka czyli co polecałbyś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pulse Napisano 22 Maja 2007 Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 SD7 tak jak prawie kazdy na tym forum Osobiscie sam zamienilem moje Tektro 834AL na SD7 i zaczynam je doceniac a mam je od 200km. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.