Skocz do zawartości

[rower] MTB do 1800 zł.

elos

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Na samym początku chciałbym zaznaczyć, że wiem o tym, iż istnieje na tym forum cała masa tematów dotyczących rowerów MTB w cenie do około 1800 zł. Wszystkie są jednak stare, a ponadto nie ma w nich porównania najciekawszych propozycji rynku.

Potrzebuję roweru do lekkiego terenu, czasem na asfalt.pl.

Ważę ok. 76 kg.

Poniżej zamieszczam listę rowerów, które interesują mnie w tym przedziale cenowym. Proszę o napisanie, który wg. was jest najlepszy i dlaczego:

- Unibike Evolution (cena około 1350 zł)

- Scott Reflex 40 (około 1800 zł)

- Author Basic (około 1500 zł)

- Kelly’s Salamander (około 1800 zł)

wszystkie powyższe modele są na rok 2007.

- Kross Level A4 [model na rok 2006][cena około 1700 zł]

Napisano

Unibike Evolution to bardzo dobry wybor gdy masz 1300 zl. Jesli wiecej to warto sie rozejrzec za czyms innym.

Author Basic - kiepski osprzet w porownaniu np. z Krossem Level A4.

Jesli chodzi o Kelly's - jak pewnie troche poczytales na forach - glowny mankament u Kelly's-ow to rama. Nie wiem czy w tegorocznych modelach wyszlo cos na plus.

O Scottie do tej pory zbyt duzo nie czytalem, wiec trudno przytoczyc mi jakas opinie. Patrzac na jego konfiguracje na stronie... hmm osprzet bez rewelacji jak na te cene.

Z wymienionych rowerow wg mnie warto wziac Level A4 - swietny osprzet , do tego lekka rama. Ja osobiscie mam wersje z 2007 roku i nie dam zlego slowa powiedziec o tym rowerze :blink:

Napisano

level A6 z 2006r. kosztuje ZTCP 1850zł (jesli nie masz objekcji do firmy Kross) nic lepszego nie znajdziesz w tej cenie

W Scott'ach itp płacisz za ładny napis na ramie i lans...niczym innym w tym przedziale cenowym sie ramki nie różnią

Napisano

produkty scott polecam z reguly wszystkim! jednak w tym przypadku kupilbym kross level a6 z ubieglego roku bez zmruzenia oka. a4 tez jest interesujacy.

Napisano

ogólnie wszystkie levele krossa prezentują się przyzwoicie w stosunku do ceny i jakości :)

hmm a tak na marginesie czemu niby kelly's mial by miec slaba rame? kolega posiada salamadra 05' i dotąd smiga i chwali sobie.

Napisano

bo Kellys w tanich rowerach robi ramy z betonu? ze sobie chwali a co ma powiedzieć? wcisneli mi rame która waży 2.5kg?

Napisano
ogólnie wszystkie levele krossa prezentują się przyzwoicie w stosunku do ceny i jakości smile.gif

A czy w którymś z tych rowerów cena/jakość jest lepsza niż w Krossie?

Napisano

raczej nie :rolleyes: chyba że szukałbyś jakiś okazji/wyprzezdarzy itd, ale raczej i tak ciężko bedzie znaleźć coś lepszego w tym przedziale cenowym (nie twierdze ze sie nie da, ale tu bez kombinowania i szukania mozesz miec rower praktycznie od ręki)

produkty scott polecam z reguly wszystkim!

ja również, ale tylko tym którzy mają do wydania troche więcej, bo wtedy dostaną zaje*** ramę, a w modelach z niższej półki te ramki prócz malowania zbytnio się nie różnią

Napisano

Nie miałem do czynienia z rowerami Fuji ale przyznam ze ten prezentuje sie całkiem dobrze:) Moim zdaniem levele Krossa są super bo nie płaci się utaj za bardzo za prestiż i markę, dlatego Krossów jest mnóstwo na ulicach.

Napisano

Krossow mnostwo na ulicach? Glownie Hexagony. Jak jezdze po Warszawie to stwierdzam, ze mnostwo to jest raczej Giantow :)

Podobne opinie slysze: nie kupuj Levela A4/A6 bo na maratonach mnostwo osob jezdzi na tym rowerze - ostatnio bylem na maratonie i widzialem oprocz mnie tylko 2 osoby z Levelami...

Napisano

Rama Kelly`sa jest ciężka ale mocna, ja jeżdżę na Salamandrze od 2 lat i nie mialem żadnych problemów z ramą. :D Z porównywanych rowerów wg. mnie weź Krossa A4/A6. :D

Napisano

w cenie do 1800zl zaproponowałbym rowerek marki FELT Q600, kiedyś go sobie pooglądałem i stwierdzam że to bardzo fajny rowerek o sportowym zacięciu tylko na razie niewiele firm handluje tą marką. tu masz link do sieci sklepów: http://www.harfa-harryson.com.pl/fnc/fullnews.php5?id=25

edit:

tu do kupienia za 1440 zł, pewny sprzedawca, gdybym teraz kupował rower to na pewno bym go sobie kupił.

Napisano

Popatrzyłem po sklepach za tymi zeszłorocznymi Krossami i niestety nie idzie dostać.

W takim razie którą z moich opcji polecacie (przy wyłączeniu Krossów)?

Teraz sobie przypomniałem, że może jeszcze z Gianta byście polecali?

[17.45]

Przeglądam forum i zastanawiam się nad FELTem Q600?

Napisano

podalbym Ci link do innego forum rowerowego gdzie ludzie majacy krossy (Hexagony v2,v3,v4,v5,v6 ' Levele a2,a4,a6) w 99% kupowali na allegro i nie masz sie czego obawiac..to pewne inwestycje - zreszta popatrz na komentarze sprzedajacych :unsure: to sa sklepy a nawet Hurtownie sprzedajace poprzez allegro jak i takze na miejscu, tu nie masz zadnego ryzyka.....kupuj bo warto !! a w sklepach nie maja rocznika 2006 chyba nigdzie...sam tez szukalem...

Napisano

W sklepach zdarzaja sie stare Krossy... tylko, ze za zeszlorocznego Levela A6 ode mnie chcieli 2300 (pozniej zeszli na 2200...). Na Allegro taniej.

Napisano

Wczoraj byłem w kilku sklepach rowerowych. Wszędzie standardowo mieli Kelly'sy. Były też jakieś Rockmachine...

W pewnym sklepie sprzedawca zaintrygował mnie marką "Maxbike". Rozmawiałem z nim na temat Kelly'sa Salamandera i mu powiedziałem że najfajniej by było jakby rower był cały na DEORE.

Zaproponował mi rower rower "Maxbike Aparat". Dostałem po czesku katalog tej firmy. Rower zaproponowano mi za 1800 zł w poniższej specyfikacji lub za 1900 zł z inną ramą (ważącą 1,8 kg - 17,5 rama )

(w niektórych miejscach nie wiem co to będzie po polsku)

Rama: AL 7000 SL (wersja za 1800 zł)

Widelec: SUNTOUR XCR-LO

Przerzutka przód: Shimano Deore

Przerzutka tył: Shimano Deore

Brzdove Paky (eh nie wiem co to po PL): Shimano Deore

Mechanizm korbowy (??): Shimano FCM443 44-32-22

Suport (?): Shimano UN26

PRESMYKAC (nie wiem po PL): Shimano Deore

Kaseta: Shimano Deore 11-32

Łańcuch (?): Shimano HG53

BRZDY (?): Shimano BRM421

NABOJE: Shimano RM60

Slimstak CH-290

Zoom TDS-A45

ZOOM 11OPP

ZOOM MT-A97

Gripy (?): PROPALM HY-60

VELO GEL VL-1044

ZOOM SP-286

Zoom AT-07

Rafki: Mach1 MX

KENDA K922 30TPI

Pedały: FEIMIN FP-977

Waga (13,2 kg)

Z góry dzięki za opinie czy opłaca się zakupić taki rower :).

• 1 rok później...
Napisano

Witam.

Więc tak poszukuje roweru do kwoty 1600zł , ostatni tydzień jeździłem na rowerze Kross Hexagon V3 (pożyczyłem sobie) dokładnie taki V3 i stwierdziłem , że kupie sobie rower , tylko za bardzo nie wiem jaki . Głównie jeździłem po asfalcie , ale też las , czy jakieś drogi gdzie jest dużo kamieni ;p.

Ogólnie na tym Hexagonie jeździ mi się bardzo dobrze , tylko denerwuje mnie siodełko i pedały(jest trochę nie wygodnie) , ale poszukuje roweru lepszego który posłuży mi z 2/3 lata , bo później zmienię go na inny.

Mój wzrost to 175 cm , waga 68 kg . Myślałem nad takimi rowerami

Kross Level A4 2008/9

Kross Level A2 2008/9

Kros Hexagon V6 2008/9 (podoba mi się ten rower ze względu na to , że ma tarczowe hamulce z przodu i z tyłu tylko nie wiem na ile są one wytrzymałe.)

Merida SUB 40-Disc

Takie są moje typy z góry dziękuje za odpowiedzi.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Witam,

zastanawiam się od jakiegoś czasu nad wyborem roweru XC w granicach 1800 zł i staram się zgromadzić jakieś informacje i opinie przed zakupem :P

Zastanawiałem się dotąd nad Krossem A4 z 2008 roku i Meridą TFS XC 100-V, może ktoś coś powiedziałby o tych roweruch albo zaproponował coś innego? :]

Chodzi przede wszystkim by był solidny i wygodny do jazdy zarówno w terenie jak i po mieście

Z góry dzięki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...