Skocz do zawartości

[śrubka] ciągle się odkręca...

tomekr89

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witajcie,

mam korby truvativ firex -prawa korba z zębatkami jest zespolona z ośką (rurka) lewa natomiast jest przykręcana (ok. 45Nm trzeba);

problem w tym, że ta śrubka ciągle się odkręca!!! korba często łapie przez to luz, boje się, że się wyrobi i się skopie...

co zrobić, żeby to się nie odkręcało? pomóżcie, korba łapie luz po ok. 20-25km agresywnej jazdy;

Napisano

Istnieje jeszcze coś takiego jak klej do gwintów. Są dwa rodzaje zapobiegające odkręcaniu i trzymające na stałe. robi to chyba firma UHU

Napisano

Da się to odkręcić, tyle że trzeba mieć dobre klucze. Ale lepiej zastosować wersję która zabezpiecza przed odkręcaniem a nie klei na stałe. Na forum był już podobny tema t i użytkownicy stosowali też kropelkę "Kropelki"

Napisano

Można też użyć odpowiedniego Loctite'a. Jesteś pewien, że dokręcasz korbę z odpowiednią siłą? Jeśli tak to klej do gwintów będzie najlepszym rozwiązaniem.

Napisano

Ja kupiłem do tego czerwony klej do gwintów:) i mam świety spokój.....powiedzieli mi, że czerwony jest najmocniejszy i naprawde pomógł :blink:

Napisano
Ja kupiłem do tego czerwony klej do gwintów:) i mam świety spokój.....powiedzieli mi, że czerwony jest najmocniejszy i naprawde pomógł :blink:

LOCTITE

typ wytrzymalosc kolor

290 srednio-wysoka zielony

222 niska purpurowy

243 srednia niebieski

248 srednia niebieski

268 wysoka czerwony

2701 stale zablokowanie/wysoka zielony

A firm jest duzo min.,Monolith czy Berner.

WSZYSTKO JEST DO ZABEZPIECZANIA GWINTOW./NIE MYLIC Z USZCZELNIENIEM GWINTOW/

Napisano

jako uzupelnienie powyzszego wpisu dodam tylko, ze przy kazdym uzyciu jednego z tych preparatow czesci musza byc bardzo dobrze odtluszczone!

Napisano

wszystko zalezy od tego ile masz sily w recach i jak dobrymi narzedziami dysponujesz?!

jesli uzyjesz preparat niezrywalny to czasami moze cie uratowac tylko znajomy blacharz i palnik acetylenowo-tlenowy celem wypalenia spoiwa ;)

Napisano
a jak jest z pozniejszym odkrecaniem?

Moze obrazowo-nyple DT ,z "firmowym" zabezpieczeniem przeciw odkrecaniu,to wlasnie to.Odkrecasz normalnie-kluczyk i raz.Energicznie i tyle ,potem kreci sie mulowato.Odtluszczenie moze byc dowolnym preparatem -ekstracyjna,rozpuszczalnik,czy Locite Cleaner.

wszystko zalezy od tego ile masz sily w recach i jak dobrymi narzedziami dysponujesz?!

jesli uzyjesz preparat niezrywalny to czasami moze cie uratowac tylko znajomy blacharz i palnik acetylenowo-tlenowy celem wypalenia spoiwa ;)

Jeszcze dodam,ze przy czerwonym nawet na srubie M8 nigdy nie bylo problemu z odkreceniem kluczem imbusowym.O ile gniazdo klucze nie jest objechane.....

Napisano
czerwony jest jeszcze preparatem zrywalnym! ;) sa tez takie z ktorymi tak latwo by ci nie poszlo.

Kiedys przyszly bloki zaworowe z wkreconymi srubunkami pod kluczyk 32 na kleju czego nie wiedzialem.Dali mnie je odkrecic i z 24 odkrecilem 13 ,reszte zerwalem.Teraz juz wiesz czemu mi je dali....?

• 1 miesiąc temu...
  • Mod Team
Napisano

Witam, nie chcę zakładać nowego tematu, więc zadam pytanie w tym.

Gdzie można kupić klej Loctite??

Mam taki sam problem jak poprzednicy lecz nigdzie nie moge kupić kleju.

Pomocy !!!

Napisano

Z moim truvativem było to samo i dokręciłem raz bardzo mocno to się odkręciło, drugi raz z przedłużką 40 cm lekko to odkręciło się ale po długim czasie i wkońcu zrobiłem mocno z przedłużką i trzyma 600 km. wczoraj profilaktycznie postanowiłem dociągnąć ściagacze i zostałem miło zaskoczony, śruba dokręcona a wykręcić tez się da ;)

Napisano

zapomniałem już o tym temacie choć sam go założyłem;

dodam, że mam niebieski klej i zawsze dokręcam na chama z całej siły kluczem o długości ok. 18 cm, tak mocno, że ów klucz się wygina :/

śrubka wciąż się odkręca...

choć teraz trzyma dość długo, bo już ok. 80km

próbowałem kleić na różne sposoby -od jednej kropli na gwint, poprzez kilka, aż po całe oblanie gwintu klejem... ojciec jak to zobaczył to powiedział, że to już będzie na stałe... i lipa. po klejeniu rower odczekiwał ok 14-18h klej na pewno już wysechł, szkoda słow...

Napisano

Prawie wszystkie kleje od gwintów, puszczają po podgrzaniu. Jest to metoda sprawdzona, podgrzewamy zapalniczką i śruba odkręca się "sama" .

Napisano

Ja mam podobny probelm...ech...przymierzam sie do kupna kleju loctite tylko zastanwiam sie czy wystraczy mi 262(trudnodemontowalne, , po podgrzaniu), albo słabszy 243(sredniodemontowalny)...prawde mówiac, chce aby to wytrzymało,ale zeby nie było potem z wymiana suportu, korby etc;]

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Kurde mam to samo. W serwisie dali mi nową śrubkę i dokręcali przedłużką którą pieszczotliwie nazywają "rurą" i niestety wystarczyło 20km i się odkręca...

Trzeba kupić klej najmocniejszy ale demontowalny, podczas jazdy i tak się obluzuje więc się będzie dało odkręcić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...