Skocz do zawartości

[rower] Rockrider 5.2

Mefisto

Rekomendowane odpowiedzi

Kopiuje mój post z działu o Krossie Hexagonie bo tam robi tylko offtopa :P

;)

Właśnie wczoraj otworzyli w moim mieście Decathlon. Zobaczyłem ten rowerek na ulotce i poczytałem wczoraj trochę o nim w sieci. Po polsku nie ma za dużo testów ale jak już są to wyrażają sieo nim prawie wszyscy w samych superlatywach :) Francuzkiego niestety nie znam na tyle dobrze żebym mógł przeczytać testy ;)

Dzisaj albo jutro wybieram się do Decathlonu aby obejrzeć rower w rzeczywistości ale muszę powiedzieć, że trochę się na niego "napaliłem" :)

Mam jeszcze kilka pytań odnośnie tego roweru (sorry za OT, w razie czego proszę o przeniesienie):

Czy jest to rower dobry do jazdy po mieście (ok 70% to ścieżki rowerowe, jezdnie i inne utwardzane nawierzchnie)? Czy nie będzie on się tam "męczył" jak Ferrari do jazdy po zakupy :D

Czy w razie czego można założyć do niego semislicki albo inne oponki lepiej nadające się do jazdy w mieście czy będzie to hmm śmieszne? :P

Jak rzeczywiście wygląda sprawa z serwisem i gwarancją? Bo w Internecie właściwie jedynym zarzutem pod adresem Rockridera był ich serwis...

Oprócz tego mam jeszcze 3 pytania:

czym różni się Rockrider 5.2 od 5.1 i 5.0(jeżeli taka jest)? Bo na stronie Dacathlonu nie za wile można się dowiedizeć.

Jaki rozmiar ramy będzie najodpowiedniejszy do wzrostu 182cm? Wiem, że i tak trzeba będzie przymierzyć ale chciałbym wstępnie wiedzieć jakie rozmiary brać pod uwagę.

Oraz chyba najistotniejsze, jaka jest altenatywa dla Rockridera 5.2? Chodzi mi (jak zawsze :) ) o najlepszy stosunek ceny do jakości.

Szczgóły są tu:

RR 5.1 - http://www.btwincycle.com/EN/Product_arbor...1715/index.html

RR 5.2 - http://www.btwincycle.com/EN/Product_arbor...9780/index.html

Pod zdjęciem roweru link "technical details"

5.0 też tam gdzieś jest.

Na polskiej stronie decathlona jest odnośnik "odkryj markę decathlon cycle" która kieruje do tej anglojęzycznej strony.

pozdrawiam

Troll

Po pierwsze ile chcesz wydać na rower ?

http://www.decathlon.com.pl/PL/Product_arb...3099/index.html

To jest strona decathlona i tam jest Rockrider 5.2.

No w zasadzie to jest najlepszy rower za tą cenę, lepszego nie kupisz. Lekki, bo 13,5 kg wagi za rower za 1000 to mało. W kwietniowym numerze Magazynu Rowerowego jest dużo o rowerach za 1000.

Polecam przeczytać

Po pierwsze ile chcesz wydać na rower ?
jak najmniej :) to chyba najwłaściwsza odpowiedź. Początkowo myślałem o czymś w granicach 700-800zł (czyli pewnie Kross V3-V4) ale jak już pisałem, w moim mieście otworzyli Decathlon i tam zobaczyłem Rockridera 5.2. Poczytałem sobie nieco o nie, przeliczyłem i stwierdziłem, że dodatkowe 200 czy 300zł jestem wstanie dołożyć.

No w zasadzie to jest najlepszy rower za tą cenę, lepszego nie kupisz. Lekki, bo 13,5 kg wagi za rower za 1000 to mało.
No właśnie czytałem w teście, że ma on najlepszy stosunek ceny do jakości (na którym to stosunku najbardziej mi zależy :) ). Jeżeli nie faktycznie w tej cenie nie znajdę nic lepszego chyba jutro (albo w ciągu najbliższych tygodni) pojadę do Decathlonu i go kupię. Jedyny problem jest taki, że jak go kupię to więcej czasu na nim będę spędzać niż nad książkami :) więc wolałbym się wstrzymać przynajmniej jeszcze z miesiąć ;)

A jeszcze nieco odchodząc od tematu Rockridera (ale niezbyt daleko), czy nie wiecie jak sprawują się kaski RR S.I.X.? Dają taki gratis przy zakupie tego roweru?

Sorry, że 2 pod rząd ale nie mogę już edytować.

Jeszcze wrócę do mojego pytania, czy ten rower nie będzie się "marnował" w ruchu miejskim (na ścieżce rowerowej czy na ulicy)? I czy w razie czego można do niego założyć semislicki?

• 11 miesięcy temu...

2006_11869.jpg

Waga: 13,4 kg

Materiał ramy: aluminium 6061

Widelec: Rockrider Grind 1 regulowany

Skok: 70

Rozmiary: XS/S/M/L/XL

Stery: VP A71, 1-1/8"

Mostek: Rockrider Sport

Kierownica: Rockrider Sport, 600/640 mm

Sztyca: Rockrider, 29,8 mm

Siodełko: Viper

Piasty: Joytech

Obręcze: Rigida Sphinx

Opony: CST, 26x2,1"

Manetki: Shimano ST-EF50, 24-biegowe

Przerzutka przód: Shimano C050

Przerzutka tył: Shimano Altus lub SRAM SX4

Dźwignia hamulca: b.d.

Hamulce: Vuelta 80000

Korby: Suntour XCC 302, 22-32-42 z.

Pedały: Classic Wellgo Lu-C3

Kaseta: SRAM PG830, 11-32 z.

W najbliższym czasie zmieniam Kalahari bo się za małe zrobiło. I jakoś ten rower mi podszedł. Opłaca się go kupić? Jedyne co mi się nie podoba to ten amortyzator Rockrider Grind bo nigdy nie miałem okazji sprawdzić działania amortyzatora z Decathlonu. Muszę się nim przejechać w sklepie. No więc opłaca się czy warto kupić coś innego? Od razu mówie, Kross odpada :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...