Skocz do zawartości

[Koło] Koło przednie - przesunięcie względem widelca

łysol69

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Koła kupiłem przez allegro od bodźka, o którym czytałem same dobre rzeczy. No i mam problem z przednim kołem - jak widać na zdjęciach jest ono przesunięte względem widelca w jedną stronę (sprawdzane na trzech widelcach, w tym na sztywniaku). I teraz pytanie - czy to wina złego zaplecenia koła?? Szprychy z jednej strony są nachylone względem piasty pod dużo mniejszym kątem (od strony tarczy są prawie pionowo). Czy mogą być jakieś inne powody takiego przesunięcia (źle skręcona piasta?)? Na forum znalazłem właśnie te dwie przyczyny. Zobaczcie i oceńcie:

e31c7a1ee6b54affm.jpgeccb47226bc2430bm.jpg1c77287f4b82d06fm.jpgf9a020b91695f756m.jpg0a0debb74b98fe9fm.jpg2535d187dc3ab1f9m.jpga10a60ea2fbf56a2m.jpg

Zdjęcia w dość dużej rozdziałce, ale dzięki temu dobrze widać problem :)

Koło to Mavic F219, Formula E-Hub Disc, szprychy CNSpoke. Od "nowości" było złe, ale zauważyłem to dopiero po założeniu opony.

Jeśli okaże się, że koło trzeba przepleść, to dajcie namiary na jakiegoś dobrego zaplatacza/zaplataczkę z Łodzi lub okolic.

Pozdro.

Napisano

Nic prostszego, źle zaplecione koło, przeciągnięte na jedną stronę. Poluzuj o pół/cały obrót szprychy z "mocnej" strony i podkręć o pół/cały obrót szprychy ze "słabej" strony.

Napisano

Fotki piasty wrzucić mogę jutro, ale wydaje mi się, że jest tak jak napisał Żbik i będę musiał z tym kołem trochę powalczyć :/. Trochę mam opory (nigdy nie zaplatałem/centrowałem), a do sprzedawcy nie opłaca się wysyłać, ale coś z kuzynem wykombinuję :) (kiedyś trzeba zacząć).

Dzięki i pozdro.

Napisano

dokladnie z jednej strony szprychy sa za mocna naciagniece.

jedeny sposob to poluzowac wszystkie o tyle samo z tej str. bardziej naciagnietej.

Napisano

No cóż Bodziek się nie popisał:-) Ale problem nie wydaje się wielki, tak jak pisali koledzy powyżej, poluzować szprychy z lewej strony i dociągnąć z prawej. Należało by tylko jeszcze sprawdzić czy szprychy przypadkiem nie są tej samej długości, jeżeli są to może( choć nie musi) pojawić się problem z za długim gwintem:-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...