PiK Napisano 16 Maja 2007 Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 Witam. Mam łańcuch KMC Z-72, 8 przełożeń. Zakupiłem spinkę ConneX Wipperman, po powrocie do domu zauważyłem, że to spinka 9-speed. Mimo wszystko postanowiłem ją założyć i, o dziwo było to dziecinnie proste ( pierwszy raz w życiu mam do czynienia ze spinkami ). Zauważyłem też, że bardzo łatwo, bez najmniejszego trudu można ją zdjąć. No i to mnie trochę zastanowiło, bo na forum ludzie piszą, że mają z tym problem. Dziwne jest to że spinka 9-speed bez problemu pasuje do napędu 8-speed. O co więc chodzi? Czy to ja mam jakieś nadnaturalne zdolności czy raczej coś nie tak z łańcuchem? Co o tym myślicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jo_jacek Napisano 16 Maja 2007 Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 Tak wiec ludzie zwykle maja problem z nowymi spinkami.. bo nowe faktycznie, nawet wprawionej osobie ciezko czasem odpiać. Do czasu az sie wyrobi, moja tez juz lekko schodzi. Ale przeciez spinka na 9 powinna byc wezsza od spinki na 8 więc.. powina schodzic ciezej czy sie myle ? Fakt faktem mowie o spince Sramowskiej. Moze Connex ma jakis inny system spinek. Bo wszystkie problemy z rozpinaniem jakie pamietam z forum dotyczyly spinek Srama. Ja mam zaufanie tylko do Sramowskich spinek.. moze warto rozwazyc opcje kupna Sramowskiej spinki z 2zł na 8b lancuh. Przynajmniej bedziesz sie czuć pewniej Albo skoczyc do sklepu powiedziec ze nie uzywana i ze chcesz wymienic na Srama bo ta jest na 9 czego nie zauwazyles podczas kupowania. Nie zebym namawial do klamania :wink: zrobisz to na swoja odpowiedzialność Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blue Napisano 16 Maja 2007 Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 Jestes pewny ze to 9 speed? bylaby za waska i nie spinala by się do konca. A jak dopiero co zalozyles spinke to nic dziwnego ze nie masz problemow ze sciaganiem . Ja na poczatku tez nie mialem. Gorzej jak troche pojezdzilem na lancuchu , wtedy czasem byly problemy ze zdjęciem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiK Napisano 16 Maja 2007 Autor Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 I na pudełku i na spince jest napis 9-speed... Spięła się z łatwością, a teoretycznie w ogóle się nie powinna dać spiąć do tego łańcucha. Stąd mój temat... A w sumie... Może zamiast się nad tym zastanawiać, powinienem się cieszyć, że ta spinka pasuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zendel Napisano 16 Maja 2007 Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 Witam. Conex ma takie szerokości spinek: 6,8- 8 rzedowe 6,5- 9 rzędowe 6,2- 10 rzędowe Musiałeś kupić spinkę 8 rzędową bo nie założysz spinki o szerokości 6,5 do łańcucha 8 rzędowego. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiK Napisano 16 Maja 2007 Autor Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 Napisałem już, że to na 100% spinka 9 rzędowa. Może łańcuchy 8rzędowe KMC mają taką szerokość, jak 9rzędowe ConneXa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymo Napisano 16 Maja 2007 Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 Co do latwosci rozpinania nalezy doliczyc pewien czynnik ..czystosc. Nowa spinka...czysciutko... wiec nie powinno byc problemow z rozpieciem...mimo iz nie jest wyrobiona. Usyfiona spinka moze(powinna) sprawiac wiecej klopotow. Na sramowke mam patenciora..connexa nie uzywalem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nigga91 Napisano 16 Maja 2007 Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 Pytanie...jakich wy spinek uzywacie...bo moja zawsze niezależnie jaki jest brudny łańcuch zdejmuje sie w 3 sekundy. Wystarczy że nagne łańcuch na bok i sama zeskakuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Foreight Napisano 16 Maja 2007 Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 ja mam odwrotna sytuacje niz opisana w tym temacie: mam spinke srama na 8 rzedow a lancuch na 9 i wszystko chodzi bezproblemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fistach Napisano 17 Maja 2007 Udostępnij Napisano 17 Maja 2007 spinak na 9 speed raczej wogole by sie nie zapiela. - chociaz ja rowniez mam srama Spinka sie z czasem wyrabia i chodzi coraz lzej i co jakis czas trzeba wymienic. Wazne jest tez to zeby kupic 2 i na dluzsze wypady wozic ze soba. Z Lobsterem kiedys szukalismy ze 20 minut spinki w lisciach. Nic przyjemnego pomimo ze bylo cieplutko i nie lało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 18 Maja 2007 Mod Team Udostępnij Napisano 18 Maja 2007 Różnica w szerokości jest bardzo mała, a spinka przecież jest na łańcuchu dosyć luźna więc dlaczego dziewiątka miałaby nie pasować do łańcucha 8? Z czystej ciekawości przed chwilą założyłem spinkę Srama 9spd do PC-48. Poszło gładko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.