Skocz do zawartości

[łańcuch]Problem z wyborem

speed565

Rekomendowane odpowiedzi

Więc zamierzam wymienić łańcuch. Obecnie mam kasetę PG950.

Zastanawiam sie nad trzema łańcuchami : HG-93, Connex 900 oraz Sram 59.

Jak wypada z ich trwałością. Czy Connex jest aż o tyle trwalszy (bo wiem że spinkę ma najlepszą :) )??

Hm.. powiem tak mam Pc-58 i jesli to jest to samo tylko z deka szersze co 59 to moge zdecydowanie polecić. trzyma sie bardzo dobrze. Szybko sie nie wyciaga. no nie wiem.. po prostu jeszce nie mialem z nim problemów i poki co sluzy i bedzie sluzyc jeszcze caly sezon wiec mysle ze do 10k km z nim dojade.. i na dodatek fajnie wyglada :)

Na temat Hg moge powiedziec tyle ze kolega zerwał trzy :)

Ten sam kolega ma teraz connexa i hm.. zrobil juz na nim ze.. 4-5k km i wygląda na zadowolonego. Podobno stosunkowo twardy lancuch ale z doswiadczenia nic nie moge powiedziec.. :D

Osobiscie obstawiam pc-59

uzytkuje juz drugiego pc-59, jeden przejechal prawie 18tys km po czym byl tak rozciagniety ze musialem go wymienic, obecny ma troszki ponad 1tys i elegancja

oba z kasetami 970 czyli grupowe odpowiedniki

w sumie moglbys zastanowic sie nad pc 49 gdyz jest to wlasnie odpowiednik dla pg950 ktora posiadasz a wiadome i oczywiste ze sprzet tak chodzi jak jego najslabsze ogniwo...

decyzja nalezy do ciebie, nad shimano nawet nie mysl, a z tym ostatnim nie mialem do czyniena :)

Wydaje mi się, że z obecnymi łańcuchami nie jest najlepiej bez względu na to jaki założysz.

W starym rowerku miałem jakiś stareńki Shimanowski łańcuch który zrobił grubo ponad 10kkm i zostałem zmuszony go wymienić bo przeskakiwał na 6 z 7 przełożeń jakimi dysponowałem. Następny firmy KMC wytrzymał 800km i poszedł do śmieci niszcząc mi przy okazji 4 zębatki w kasecie, także i ona musiała zostać zmieniona.

Żeby nie było, że piszę o niższych grupach. W "wyścigowym" rowerze miałem kasetę PG950 wraz z łańcuchem Srama 59, trochę się "zagapiłem" z wymianą i po 1200km do wymiany wraz z kasetą (na 5 z 9 przeskakiwał). Muszę powiedzieć, że katowany był mocno, kilka wyścigów XC i kilka maratonów. Teraz mam kasetę i łańcuch LXa, w tej chwili około 500km (3 maratony za nim) i nie widzę śladów zużycia. Ale to dopiero sprawdzę jak kupię nowy do podmiany.

Także jak widzisz z mojego doświadczenia, wszystko obecnie pada w zastraszająco szybkim tempie.

• Mod Team

Na PC-59 zrobiłem 12,5 kkm przy czym gdzieś przy 11 miał już poważne problemy z kręceniem. Ogniwa się klinowały trzeba było go nieźle wyginać żeby jakoś chodził. A po tym przebiegu wyglądał tak:

sram1xx1.th.jpg sram2gh9.th.jpg

Do ok. 7 - 8 kkm chodził naprawdę bardzo przyzwoicie.

Wydaje mi się, że z obecnymi łańcuchami nie jest najlepiej bez względu na to jaki założysz.

W starym rowerku miałem jakiś stareńki Shimanowski łańcuch który zrobił grubo ponad 10kkm i zostałem zmuszony go wymienić bo przeskakiwał na 6 z 7 przełożeń jakimi dysponowałem. Następny firmy KMC wytrzymał 800km i poszedł do śmieci niszcząc mi przy okazji 4 zębatki w kasecie, także i ona musiała zostać zmieniona.

Żeby nie było, że piszę o niższych grupach. W "wyścigowym" rowerze miałem kasetę PG950 wraz z łańcuchem Srama 59, trochę się "zagapiłem" z wymianą i po 1200km do wymiany wraz z kasetą (na 5 z 9 przeskakiwał). Muszę powiedzieć, że katowany był mocno, kilka wyścigów XC i kilka maratonów. Teraz mam kasetę i łańcuch LXa, w tej chwili około 500km (3 maratony za nim) i nie widzę śladów zużycia. Ale to dopiero sprawdzę jak kupię nowy do podmiany.

Także jak widzisz z mojego doświadczenia, wszystko obecnie pada w zastraszająco szybkim tempie.

jestes dla mnie 1. osoba ktora stwierdzila wyzszosc shimano nad sramem w kontekscie napedow i ciekawi mnie jakim cudem zajechales srama po 1200?:( moj poprzedni zestaw z roznica kasety o grupe wyzsza chodzil jak nowy do 12k km, dodam ze czyszczony byl tylko raz + wyciaganie np trawy albo lisci ;d

• Mod Team

Nie wypisujcie takich bzdur. Zajechanie dobrej klasy łańcucha w 1200 km, albo napęd pracujący jak nowy przy 12 kkm. Ktoś tu chyba nie potrafi sprzętu obsługiwać, albo ma bujną wyobraźnię.

• Mod Team

Myślę że to bez większego znaczenia, jeden i drugi dobry. Na PC-59 z kasetą LX zrobiłem prawie 13 kkm, teraz męczę zestaw XT i też jest dobrze choć przebieg za mały żeby mogło coś nawalać.

Myślę że to bez większego znaczenia, jeden i drugi dobry. Na PC-59 z kasetą LX zrobiłem prawie 13 kkm, teraz męczę zestaw XT i też jest dobrze choć przebieg za mały żeby mogło coś nawalać.

Nie wypisujcie takich bzdur. Zajechanie dobrej klasy łańcucha w 1200 km, albo napęd pracujący jak nowy przy 12 kkm. Ktoś tu chyba nie potrafi sprzętu obsługiwać, albo ma bujną wyobraźnię.

zmieniac przerzutki tez trzeba umiec (kadencja itp) :rolleyes: co do 12tys km to prawda:)

Odi , wytłumacz to mojej żonie która zajechała w crossie łańcuch KMC w 1600 km ;) Łącznie z kasetą Deore ;) . Zaznaczam że napęd smarowany co 150-200 km i błota w życiu nie widział. W przyszłym tygodniu zamawiam komplet LX.

M

• Mod Team

Nie potrafię w to uwierzyć :) Zanim głębiej wszedłem w temat rowerów jeździłem na najtańszych, byle jakich 7-rzędówkach i starczały spokojnie na 7-8 kkm. Może ten łańcuch był z plasteliny? :)

Odi , wytłumacz to mojej żonie która zajechała w crossie łańcuch KMC w 1600 km :) Łącznie z kasetą Deore :) . Zaznaczam że napęd smarowany co 150-200 km i błota w życiu nie widział. W przyszłym tygodniu zamawiam komplet LX.

M

Bo ogólnie łańcuchy KMC są fatalne. Ten kto wymyślił, że to jest to samo co shimano miał bujną wyobraźnie. Ja od siebie polecam SRAM-y. Odi mój pc-48 wyglądał podobnie :P Tyle że zgubił jeszcze kilka rolek w między czasie :D teraz mam pc-58 z kasetą sram- 5.0 i zestaw spisuje się więcej niż dobrze :P (no pierwszy PC-58 poleciał na gwarancję bo popękał, ale to było z mojej winy) .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...