speed565 Napisano 16 Maja 2007 Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 Więc zamierzam wymienić łańcuch. Obecnie mam kasetę PG950. Zastanawiam sie nad trzema łańcuchami : HG-93, Connex 900 oraz Sram 59. Jak wypada z ich trwałością. Czy Connex jest aż o tyle trwalszy (bo wiem że spinkę ma najlepszą )?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jo_jacek Napisano 16 Maja 2007 Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 Hm.. powiem tak mam Pc-58 i jesli to jest to samo tylko z deka szersze co 59 to moge zdecydowanie polecić. trzyma sie bardzo dobrze. Szybko sie nie wyciaga. no nie wiem.. po prostu jeszce nie mialem z nim problemów i poki co sluzy i bedzie sluzyc jeszcze caly sezon wiec mysle ze do 10k km z nim dojade.. i na dodatek fajnie wyglada Na temat Hg moge powiedziec tyle ze kolega zerwał trzy Ten sam kolega ma teraz connexa i hm.. zrobil juz na nim ze.. 4-5k km i wygląda na zadowolonego. Podobno stosunkowo twardy lancuch ale z doswiadczenia nic nie moge powiedziec.. Osobiscie obstawiam pc-59 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 17 Maja 2007 Udostępnij Napisano 17 Maja 2007 uzytkuje juz drugiego pc-59, jeden przejechal prawie 18tys km po czym byl tak rozciagniety ze musialem go wymienic, obecny ma troszki ponad 1tys i elegancja oba z kasetami 970 czyli grupowe odpowiedniki w sumie moglbys zastanowic sie nad pc 49 gdyz jest to wlasnie odpowiednik dla pg950 ktora posiadasz a wiadome i oczywiste ze sprzet tak chodzi jak jego najslabsze ogniwo... decyzja nalezy do ciebie, nad shimano nawet nie mysl, a z tym ostatnim nie mialem do czyniena Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jo_jacek Napisano 17 Maja 2007 Udostępnij Napisano 17 Maja 2007 Ja bym jednak był za 59. Nie wiem czy nabial jeździles na 49 ale róznica w jakosci jest kolosalna.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MCT Napisano 17 Maja 2007 Udostępnij Napisano 17 Maja 2007 Wydaje mi się, że z obecnymi łańcuchami nie jest najlepiej bez względu na to jaki założysz. W starym rowerku miałem jakiś stareńki Shimanowski łańcuch który zrobił grubo ponad 10kkm i zostałem zmuszony go wymienić bo przeskakiwał na 6 z 7 przełożeń jakimi dysponowałem. Następny firmy KMC wytrzymał 800km i poszedł do śmieci niszcząc mi przy okazji 4 zębatki w kasecie, także i ona musiała zostać zmieniona. Żeby nie było, że piszę o niższych grupach. W "wyścigowym" rowerze miałem kasetę PG950 wraz z łańcuchem Srama 59, trochę się "zagapiłem" z wymianą i po 1200km do wymiany wraz z kasetą (na 5 z 9 przeskakiwał). Muszę powiedzieć, że katowany był mocno, kilka wyścigów XC i kilka maratonów. Teraz mam kasetę i łańcuch LXa, w tej chwili około 500km (3 maratony za nim) i nie widzę śladów zużycia. Ale to dopiero sprawdzę jak kupię nowy do podmiany. Także jak widzisz z mojego doświadczenia, wszystko obecnie pada w zastraszająco szybkim tempie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Carbon Napisano 17 Maja 2007 Udostępnij Napisano 17 Maja 2007 " Ja bym jednak był za 59. Nie wiem czy nabial jeździles na 49 ale róznica w jakosci jest kolosalna.." W czym sie przejawia ta ronica? warto doplacic i brac tego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jo_jacek Napisano 18 Maja 2007 Udostępnij Napisano 18 Maja 2007 Tak jak juz piasalem zdecydowanie wolniej sie rozciaga niz ten grupe nizej. I mówie jak na moje oko to 59 wytrzyma 10k km a 49 padnie po ~6. Oczywiscie na oko bo duzo zalezy od ciezkosci nogi/warunkow itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 18 Maja 2007 Mod Team Udostępnij Napisano 18 Maja 2007 Na PC-59 zrobiłem 12,5 kkm przy czym gdzieś przy 11 miał już poważne problemy z kręceniem. Ogniwa się klinowały trzeba było go nieźle wyginać żeby jakoś chodził. A po tym przebiegu wyglądał tak: Do ok. 7 - 8 kkm chodził naprawdę bardzo przyzwoicie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 19 Maja 2007 Udostępnij Napisano 19 Maja 2007 Wydaje mi się, że z obecnymi łańcuchami nie jest najlepiej bez względu na to jaki założysz.W starym rowerku miałem jakiś stareńki Shimanowski łańcuch który zrobił grubo ponad 10kkm i zostałem zmuszony go wymienić bo przeskakiwał na 6 z 7 przełożeń jakimi dysponowałem. Następny firmy KMC wytrzymał 800km i poszedł do śmieci niszcząc mi przy okazji 4 zębatki w kasecie, także i ona musiała zostać zmieniona. Żeby nie było, że piszę o niższych grupach. W "wyścigowym" rowerze miałem kasetę PG950 wraz z łańcuchem Srama 59, trochę się "zagapiłem" z wymianą i po 1200km do wymiany wraz z kasetą (na 5 z 9 przeskakiwał). Muszę powiedzieć, że katowany był mocno, kilka wyścigów XC i kilka maratonów. Teraz mam kasetę i łańcuch LXa, w tej chwili około 500km (3 maratony za nim) i nie widzę śladów zużycia. Ale to dopiero sprawdzę jak kupię nowy do podmiany. Także jak widzisz z mojego doświadczenia, wszystko obecnie pada w zastraszająco szybkim tempie. jestes dla mnie 1. osoba ktora stwierdzila wyzszosc shimano nad sramem w kontekscie napedow i ciekawi mnie jakim cudem zajechales srama po 1200? moj poprzedni zestaw z roznica kasety o grupe wyzsza chodzil jak nowy do 12k km, dodam ze czyszczony byl tylko raz + wyciaganie np trawy albo lisci ;d Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 20 Maja 2007 Mod Team Udostępnij Napisano 20 Maja 2007 Nie wypisujcie takich bzdur. Zajechanie dobrej klasy łańcucha w 1200 km, albo napęd pracujący jak nowy przy 12 kkm. Ktoś tu chyba nie potrafi sprzętu obsługiwać, albo ma bujną wyobraźnię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szajbz Napisano 20 Maja 2007 Udostępnij Napisano 20 Maja 2007 podepne sie do tematu kaseta xt na 9 biegów brać łańcuch xt czy pc-59 szybka decyzja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 20 Maja 2007 Mod Team Udostępnij Napisano 20 Maja 2007 Myślę że to bez większego znaczenia, jeden i drugi dobry. Na PC-59 z kasetą LX zrobiłem prawie 13 kkm, teraz męczę zestaw XT i też jest dobrze choć przebieg za mały żeby mogło coś nawalać. Myślę że to bez większego znaczenia, jeden i drugi dobry. Na PC-59 z kasetą LX zrobiłem prawie 13 kkm, teraz męczę zestaw XT i też jest dobrze choć przebieg za mały żeby mogło coś nawalać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szajbz Napisano 20 Maja 2007 Udostępnij Napisano 20 Maja 2007 dzięki za odpowiedz to bede kombinował który tańszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 20 Maja 2007 Udostępnij Napisano 20 Maja 2007 Nie wypisujcie takich bzdur. Zajechanie dobrej klasy łańcucha w 1200 km, albo napęd pracujący jak nowy przy 12 kkm. Ktoś tu chyba nie potrafi sprzętu obsługiwać, albo ma bujną wyobraźnię. zmieniac przerzutki tez trzeba umiec (kadencja itp) co do 12tys km to prawda:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin_ostrów Napisano 20 Maja 2007 Udostępnij Napisano 20 Maja 2007 Nie wypisujcie takich bzdur. Zajechanie dobrej klasy łańcucha w 1200 km, albo napęd pracujący jak nowy przy 12 kkm. Ktoś tu chyba nie potrafi sprzętu obsługiwać, albo ma bujną wyobraźnię. Odi , wytłumacz to mojej żonie która zajechała w crossie łańcuch KMC w 1600 km Łącznie z kasetą Deore . Zaznaczam że napęd smarowany co 150-200 km i błota w życiu nie widział. W przyszłym tygodniu zamawiam komplet LX. M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 20 Maja 2007 Mod Team Udostępnij Napisano 20 Maja 2007 Nie potrafię w to uwierzyć Zanim głębiej wszedłem w temat rowerów jeździłem na najtańszych, byle jakich 7-rzędówkach i starczały spokojnie na 7-8 kkm. Może ten łańcuch był z plasteliny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Napisano 20 Maja 2007 Udostępnij Napisano 20 Maja 2007 Odi , wytłumacz to mojej żonie która zajechała w crossie łańcuch KMC w 1600 km Łącznie z kasetą Deore . Zaznaczam że napęd smarowany co 150-200 km i błota w życiu nie widział. W przyszłym tygodniu zamawiam komplet LX.M Bo ogólnie łańcuchy KMC są fatalne. Ten kto wymyślił, że to jest to samo co shimano miał bujną wyobraźnie. Ja od siebie polecam SRAM-y. Odi mój pc-48 wyglądał podobnie Tyle że zgubił jeszcze kilka rolek w między czasie teraz mam pc-58 z kasetą sram- 5.0 i zestaw spisuje się więcej niż dobrze (no pierwszy PC-58 poleciał na gwarancję bo popękał, ale to było z mojej winy) . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.