proxx Napisano 15 Maja 2007 Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 dziś założyłem sobie korby (Truvativ IsoFlow + 113mm suport PowerSpline) no mojej nowego nowego roweru i zonk. mam przerzutkę Shimano Saint (kupiona po okazyjnej cenie, minimalny przebieg). założyłem ją. patrzę i co widzę? wózek nie dojeżdża nawet nad najmniejszy blat. jest już tak blisko ramy, jak tylko może, ale bardzo daleko mu do najmniejszej... no co mam zrobić? wymiana korby nie wchodzi w grę (bo wymiana suportu = wymiana korby, bo PowerSpline obsługuje tylko korby Xflow, IsoFlow i Blaze). ostatecznie może być jazda bez najmniejszego blatu, ale coś mi się widzi, że i wrzucenie największej zębatki z tyłu nie przejdzie bez ocierania łańcucha o przednią przerzutkę. pomysły? sprawa raczej zwalona... mnie nic do głowy nie przychodzi, poza takim głupim stwierdzeniem, że korba Saint ma 1 albo 2 blaty i może to dlatego coś nie teges? ale to chyba raczej głupie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 15 Maja 2007 Mod Team Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 A może masz po prostu a bardzo wkręcone śrubki regulujące wychylenie przerzutki? Jeżeli nie to to przynajmniej mnie tak samo jak Tobie nic innego do głowy nie przychodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
proxx Napisano 15 Maja 2007 Autor Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 nie. dla pewności obie wykręciłem w ogóle z przerzutki. czy Saint ma w ogóle coś do tego, czy z każdą przerzutką by tak było? dodam, że jest down swing. czy top swing są może bliżej mocowania? wiem, że głupkowate pytania, ale nie wiem co mam robić :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radomir82 Napisano 15 Maja 2007 Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 Saint występuje także z trzema blatami. Problem może wynikać z tego że korby Saint są w Hollowtech-u gdzie szerokość łożysk to 83mm, ponadto w specyfikacji Shimano przy przerzutkach przednich Saint jest zastrzeżenie " For 83mm bottom bracket bearings width" czyli po naszemu "do łożysk suportu szerokości 83mm" Wychodzi więc na to że Saint tylko z korbą Saint:-) ps. załóż inna przerzutkę i sprawdź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
proxx Napisano 16 Maja 2007 Autor Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 No i tu jest przysłowiowy pies pogrzebany. Muszę tylko sprawdzić, czy inna przerzutka sobie poradzi... A to dopiero w poniedziałek.. Ale zdaje mi się, że będzie OK, bo w moim starym rowerze odległości między korbami a rurami są +/- takie same i jakaś durna przerzutka Falcon chwyta bez problemu.. A taki byłem z siebie dumny, że tak sprytnie kupiłem Sainta... Szkoda tylko, że sprzedający nie zaznaczył tej rozbieżności w opisie aukcji.. Cóż. Trudno się mówi. Dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 16 Maja 2007 Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 problem moze byc ten ze... sprzedawca nie wiedzial ze tak jest i ze przerzutka nie pasuje do innych grup Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
proxx Napisano 16 Maja 2007 Autor Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 Nie no.. nie winię go za to. Tak czy siak, nie wytrzymałem i pojechałem dziś do sklepu, kupiłem zwykłą Deorkę downswing, przed kupnem sprawdziłem, pozytywnie. Po montażu wszystko się tylko potwierdziło. Deorka chwyta wszystko jak powinna. Niniejszym sprzedam przerzutkę przód Saint za 50zł + transport, stan 95% idealny, z tym, że jak napisane powyżej: na szerokie osie. Jak coś to na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.