Skocz do zawartości

[tarczówki] dzwonienie tarcz przy większych prędkościach.

Blue

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Sam z tarczami jeszcze zbyt wiele wspólnego nie miałem, ale nasłuchałem się od wielu ludzi o tym, że ich tarcze dzwonią przy dużych prędkościach. Tego się bardzo obawiam, co za tym idzie do was pytanie- jaki macie model i czy dzwonią? Na forum czytalem pare topicków, czasem pomagało lepsze dokręcenie czy regulacja. Ale czy efekt ustępował całkowicie? Szukam w miare bezobsługowych hydraulików możliwie bez efektu dzwonienia ;). Myslałem o XT+tarcza na 6 śrub[180mm]/ew juicy 5.

Napisano

Tarcze same nie dzwonią... Dzwonią od tego że amor jest zbyt wiotki albo rama... Wiec jedna tarczówka może u jednego ocierać, a u drugiego nie. ;)

Ja mam Hayesa HFX9 BFL i dzwonią mi tylko jak jadę koło 40km/h

pozdrawiam

Napisano

a ja się spotkałem z tym ze rzeczywiscie dzwonią

tarcze formula oro bodajze - montowane w radonach na 07 (15 years na xt i rebie)

wprawdzie rower był nówka i możliwe że to się dotrze jeszcze, ale dzwoniło kumplowi na asfalcie, na prostej drodze i przy małej prędkości

Napisano
Tarcze same nie dzwonią... Dzwonią od tego że amor jest zbyt wiodki albo rama... Wiec jedna tarczówka może u jednego ocierać, a u drugiego nie. ;)

Ja mam Hayesa HFX9 BFL i dzwonią mi tylko jak jadę koło 40km/h

pozdrawiam

Możliwe ża sama tarcza jest wiotka i podatna na "pływanie" przez w prawienie w drgania przy większych prędkościach. Ktoś wie jak to dokładnie jest? Odi twierdził, że jego oro 24 nie dzwoniły.

W takim razie teraz:

Jaki hampel, jaka tarcza, jaki amor i czy dzwoni.

Napisano

Mam Magurę Martę z tarczą 180mm od Magury Louise. Amor to Manitou Black Platinum 120mm. Efekt dzwonienia w ogóle nie występuje (albo jest tak minimalny że ja go nie słyszę), niezależnie od prędkości i drogi (asfalt, teren).

Napisano

mialem magure julie. nie dzwonila. amortyzator judy xc 100 mm skoku model 99'

pozniej giant mph. tyl. brak dzwonienia.

shimano deore 525. psylo sl. brak dzwonienia przy tarczy 160 mm. brak dzwonienia przy tarczy 203 choc widelec nie byl do tego przystosowany. junior t. brak dzwonienia przy tarczy 203mm.

marzocchi 66 rc2x. hamulec shimano deore 535. brak dzwonienia przy tarczy 203mm.

w sumie od poczatku uzytkowania tarczowek: 2 tarcze 160 mm shimano, 180 mm i 160 mm magura, 203 black box, 203 win zip, 180 win zip, 203 accent freezer, 203 i 180 accent blade. sporadyczne dzwonienie - glownie jesli tarcza jest mocno ciepla lub po naglym hamowaniu.

za to moj kolega mial (bardzo krotko) hayesa el camino x2 - masakryczne dzwonienie.

najprawdopodobniej jest to spowodowane systemem mocowania klockow.

shimano mocuje klocki ze sprezyna rozporowa, hayes o ile wiem na specjalnych bolcach na tlokach zaciskow. w trakcie jazdy wskutek drgan klocki prawdopodobnie przesuwaja sie na trzpieniach mocujacych.

firma coolstop produkujaca klocki hamulcowe proponuje swoje zamienniki za klocki oryginalne hayes ale ZE SPREZYNAMI ROZPIERAJACYMI.

Napisano
hayesa el camino x2 - masakryczne dzwonienie.

najprawdopodobniej jest to spowodowane systemem mocowania klockow.

shimano mocuje klocki ze sprezyna rozporowa, hayes o ile wiem na specjalnych bolcach na tlokach zaciskow. w trakcie jazdy wskutek drgan klocki prawdopodobnie przesuwaja sie na trzpieniach mocujacych.

Mam z przodu Hayes Mag z tarczą 203 mm... nic nie dzwoni :eek:

Z pewnością to głównie kwestia sztywności amora, może też ustawienia zacisku... A odnośnie tych drgań i przesuwania się klocków - nie widzę technicznej możliwości żeby mogły się przesunąć do wewnątrz i zacząć dzwonić o tarczę...

Napisano

Hayes Sole - dokładnie tak samo jak u kolegi wyżej, dzwoni cicho ale sporadycznie przy ostrych zakrętach na dużej prędkości - ale moim zdaniem to może być wina sztywności amora... Nie regulowałem jeszcze ani razu hamulców a wcześniej takich objawów nie miałem - pewnie wystarczy tylko dobrze wyregulować klocki :)

Napisano
Mam z przodu Hayes Mag z tarczą 203 mm... nic nie dzwoni :eek:

Z pewnością to głównie kwestia sztywności amora, może też ustawienia zacisku... A odnośnie tych drgań i przesuwania się klocków - nie widzę technicznej możliwości żeby mogły się przesunąć do wewnątrz i zacząć dzwonić o tarczę...

na pewno nie jest to kwestia braku sztywnosci widelca: ma sztywną oś. efekt wystepowal rownoczesnie z przodu i z tylu.

mysle ze jest to jednak problem zamocowania klockow: tak jak napisalem firma coolstop oferuje klocki do hayesa ze sprezynami rozpierającymi.

zamontowane w tym samym rowerze (rama/widelec) avidy nie wydaly jak do tej pory zadnego jękniecia z siebie.

zle ustawienie zacisku? to jedyne hamulce tarczowe z jakimi mialem doczynienia ktore wykazywaly taka dolegliwosc. cos w tym jest skoro przy wielu komentarzach dotyczacych tych hamulcow (ogolnie hayes) uzytkowinicy informuja o takim problemie. z tym ze jednym to przeszkadza innym nie.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Może wpisali by się jeszcze użytkownicy shimano i avidów? Czytałem temat o hayesach i coraz bardziej sie boję, że będę miał problem z ustawieniem tarczy żeby nie występowało dzwonienie ;). Tobo mnie troche uspokoił-mialem brac juz shimano, ale gadki o giętkiej klamce i niżej opisanym problemem mnie pchają w strone avida. W strone shimano zdecydowanie bezobsługowość, kilku uzytkownikow pytalem to twierdzili ze spokojnie 2-3 lata bez wymiany oleju/odpowietrzania jeżdżą.

Jeszcze mam pytanie - ktoś się spotkał z zestawieniem klamka od tarczy shimano+triggery? Hudy straszył, że on nie może zamontować klamki bliżej środka kierownicy, triggerów bliżej końców[nie moge go dopaść na gg,żeby wypytać]... wydaje mi sie to przesadzone, bo przeciez sama obejma na której są wskaźniki triggerów nie powinna zważywszy na to, że kalmki nie dociskamy do samego końca, pozatym klamka tworzy swoisty trójkąt przy dociśnieciu do kiery i w pustym miejscu powinna spokojnie się zmieścić obejma triggerów. Dlatego też zdziwiło mnie że klamka shimano może się okazać niekompatybilna przy takim ustawieniu.

Napisano

Dzięki, co do tej sprawy z klamką shimano haczącą o triggery, dopadłem hudego na gg i sprostował- klamka nie haczy o obejme triggera tylko o jego obudowe - poprostu on chciałby mieć bardzo nisko klamki. Jeden problem z głowy.

Cieszę się, że opinie o tarczach i rebie są pozytywne bo właśnie do reby je zanierzam założyć.

Pozostaje mi decyzja -czy juicy 5 czy xt. Dzięki za pomoc.

Napisano

Shimano LX 06, to będzie chyba 585, tarcze 160mm, RS Recon, dzwonienia brak chyba że... chyba że się źle ustawi zacisk ale to chyba normalne :) Wtedy dzwoni już przy 5km/h :) A tak poza tym dzwonienia brak :)

Napisano

avidy 7, przód git, tył dzwoni jak opentany, ale to wina tego że jest adapter do ramy który przy 203mm tarczy nie wyrabia, podobno rozwiązaniem sa mocne sztywne adaptery do zacisków

Napisano

juicy 5 160mm, reba 115mm, nic nie dzwoni.

co do juicy vs xt:

sprawdz ktora klamka bardziej ci pasuje ^_^. xt sa troche ciezsze i troche tansze.

• Mod Team
Napisano

Juicy 7, MX Comp Air 105mm, Matts Sport 500 2004 - dzwonienie występuje bardzo sporadycznie i jest słabo słyszalne. Wystarczy przyspieszyć/zwolnić/chwilowo nacisnąć klamkę i przestaje. Ale bardzo rzadko się to zdarza.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...