papanf Napisano 14 Maja 2007 Napisano 14 Maja 2007 tak tak, zadanie banalne ale po klasówce z matmy, kartkówce z chemii i 4 godzinach nad geografią grzeje mi sie czacha i banalnego zadania z fizy nie mogę rozwiązać :o jestem TENPY ! (przez duze EN ) 1.Na samochód o m=100kg ,poruszający się po torze poziomym z prędkością o wart. Vo=27 km/h , w pewnej chwili zaczęła działać siła F zwróconaprzeciwnie do prędkości. oblicz wartość tej sił wiedząc że samochód zatrzymał się po upływie t=5s. oblicz drogę ,która przebył do chwili zatrzymania się a drugie zadanie równie banalne ale wynik mi nie ten wychodzi ....... dajcie żyletkę... 2.ciało o m=400g przebyło w 4 sekundzie ruchu jednostajnie przysp. drogę s=1m. prędkość początkowa ciałą była równa zeru. oblicz wartość siły wypadkowej działającej na to ciało .....ale wstyd :blush: :blush: :blush: :blush: (alt z fizyki jestem jedynie taki głupi...)
edir Napisano 14 Maja 2007 Napisano 14 Maja 2007 Jeśli chodzi o pierwsze zadanie, to korzystasz ze wzoru: s = vo * t + (a*t^2) / 2 vo masz, t masz a obliczysz ze wzoru a = delta v / t a siłę otrzymasz ze wzoru: F = a*m
dezerter Napisano 14 Maja 2007 Napisano 14 Maja 2007 Banał. 1. a - przyspieszenie t - czas m - masa s - droga F - siła a= zmiana v / zmiana t a= 5,4 korzystam z drugiej zasady dynamiki Newtona F= m * a F=100 * 5,4 F= 540 N s policz ze wzoru na drogę w ruchu jednostajnie zmiennym. 2. Przyspieszenie liczysz ze wzoru na drogę w ruchu jednostajnie zmiennym, podstawiasz do drugiej zasady dynamiki Newtona. Ps. Chciałbym mieć taka fizyke :029: Wracam do Prądu... Ps 2 Edir uprzedził mnie o pare sekund, widzę że Gliwice to jakieś fizyczne miasto
Mod Team Lookas 46 Napisano 14 Maja 2007 Mod Team Napisano 14 Maja 2007 No dobra panowie z gliwic jak już pomogliście koledze to może i mi pomożecie... Zadanie 1 Napięcie skuteczne pomiędzy powiekami śpiącej królewny jest równe U. Królewna śpi już n lat wydając k oddechów na minutę. W pewnej chwili t, w nieskończenie małym przedziale czasu dt, wpada przez okno wiązka monochromatycznego światła wywierająca ciśnienie p na powieki królewny. Jakie przyrządy optyczne powinny ustawić krasnoludki na drodze promienia, by obudzić królewnę, jeżeli po l sekundach młody, uziemiony książę o potencjale V, zaczyna wirować wokół jej łoża, składając na jej ustach o napięciu powierzchniowym s, x pocałunków o mocy P każdy? Klamra w pasie księcia to złącze p-n. Zadanie 2 Doskonale czerwony Kapturek idąc lasem spotyka wilka. W koszyczku Kapturek ma n+1 protonów i n neutronów. Zderzają się doskonale sprężyście i zbliżają do domku babci po quasi sinusoidzie z pulsacją kątową w. Jeżeli domek babci jest bombardowany bozonami z dwururki gajowego, uzasadnić, dlaczego oczy babci powiększyły się k-krotnie. UWAGA: w chwili k-tego wystrzału wilk zróżniczkował las po czasie. Wilk jest nierozciągliwy i przesunięty w fazie o pi/2 względem gajowego. Oblicz impedancję układu wilk - czerwony kapturek - dwururka. Zadanie 3 Z dna szklanki ze sprite'em odrywają się co dt bąbelki o napięciu powierzchniowym s. Po czasie t pierwszy bąbelek przebył drogę S poruszając się po sinusoidzie. Całkowita praca wykonana przez bąbelki sprite'a w danym czasie t wynosi W. Oblicz skok linii śrubowej n+2-ego bąbelka, jeżeli wiadomo, że po czasie, gdy k-ty bąbelek był w 1/8 drogi, szklanka została oświetlona skolimowaną wiązką światła. Przewidzieć zmiany w ruchu n+2-ego bąbelka, jeżeli po dojściu jego poprzednika do powierzchni szklanka zacznie wirować z prędkością kątową w. Zadanie 4 Zła królowa, stojąc przed lustrem, poczynając od chwili t=0 wypowiada w ciągu t sekund formułę "Lustereczko, powiedz przecie, najpiękniejszy kto na świecie?". Co stanie się w chwili 2t, gdy przez okno padnie na lustro strumień neutronów termicznych? Odpowiedź podaj dla trzech przypadków: a) lustro jest wklęsłą soczewką o aberracji sferycznej A, posrebrzaną od tyłu w k%, B ) lustro jest zwierciadłem elektrostatycznym, c) zła królowa ma zeza. W przypadku c) powiedz, jaką rolę odgrywa fakt, że we wzorze na akomodację siatkówki oka złej królowej występuje stała 'kappa'
edir Napisano 14 Maja 2007 Napisano 14 Maja 2007 ad 2: predkosc po 3 sekundzie to v3 = a * t3 (t3 = 3sekundy) droga przebyta w 4 sekundzie to: s = v3 * t34 + (a*t34^2) / 2, (gdzie t34 to 1sekunda, s to 1metr) i z tego otrzymujesz a po przeksztalceniu a sila to F = a * m PS1. cieszę się, że już nie mam fizyki PS2. cieszę się, że prądu (elektrotechnik, elektorniki, układów cyfrowych, mikroinformatyki) też już nie mam. PS3. wracam do modelowania cyfrowego...
papanf Napisano 14 Maja 2007 Autor Napisano 14 Maja 2007 dezerter, a=1,5 , czyli F=m*a => F=1500N, zgadza się a droga => s=a*t^2/2=18,75m, tez sie zgadza .. DZIEKI WIELKE ...ufff drugie również wyszlo...dzieki wielkie! No dobra panowie z gliwic jak już pomogliście koledze to może i mi pomożecie... Zadanie 1 Napięcie skuteczne pomiędzy powiekami śpiącej królewny jest równe U. Królewna śpi już n lat wydając k oddechów na minutę. W pewnej chwili t, w nieskończenie małym przedziale czasu dt, wpada przez okno wiązka monochromatycznego światła wywierająca ciśnienie p na powieki królewny. Jakie przyrządy optyczne powinny ustawić krasnoludki na drodze promienia, by obudzić królewnę, jeżeli po l sekundach młody, uziemiony książę o potencjale V, zaczyna wirować wokół jej łoża, składając na jej ustach o napięciu powierzchniowym s, x pocałunków o mocy P każdy? Klamra w pasie księcia to złącze p-n. Zadanie 2 Doskonale czerwony Kapturek idąc lasem spotyka wilka. W koszyczku Kapturek ma n+1 protonów i n neutronów. Zderzają się doskonale sprężyście i zbliżają do domku babci po quasi sinusoidzie z pulsacją kątową w. Jeżeli domek babci jest bombardowany bozonami z dwururki gajowego, uzasadnić, dlaczego oczy babci powiększyły się k-krotnie. UWAGA: w chwili k-tego wystrzału wilk zróżniczkował las po czasie. Wilk jest nierozciągliwy i przesunięty w fazie o pi/2 względem gajowego. Oblicz impedancję układu wilk - czerwony kapturek - dwururka. Zadanie 3 Z dna szklanki ze sprite'em odrywają się co dt bąbelki o napięciu powierzchniowym s. Po czasie t pierwszy bąbelek przebył drogę S poruszając się po sinusoidzie. Całkowita praca wykonana przez bąbelki sprite'a w danym czasie t wynosi W. Oblicz skok linii śrubowej n+2-ego bąbelka, jeżeli wiadomo, że po czasie, gdy k-ty bąbelek był w 1/8 drogi, szklanka została oświetlona skolimowaną wiązką światła. Przewidzieć zmiany w ruchu n+2-ego bąbelka, jeżeli po dojściu jego poprzednika do powierzchni szklanka zacznie wirować z prędkością kątową w. Zadanie 4 Zła królowa, stojąc przed lustrem, poczynając od chwili t=0 wypowiada w ciągu t sekund formułę "Lustereczko, powiedz przecie, najpiękniejszy kto na świecie?". Co stanie się w chwili 2t, gdy przez okno padnie na lustro strumień neutronów termicznych? Odpowiedź podaj dla trzech przypadków: a) lustro jest wklęsłą soczewką o aberracji sferycznej A, posrebrzaną od tyłu w k%, B ) lustro jest zwierciadłem elektrostatycznym, c) zła królowa ma zeza. W przypadku c) powiedz, jaką rolę odgrywa fakt, że we wzorze na akomodację siatkówki oka złej królowej występuje stała 'kappa' zadania maturalne :> hehehehe
Ślawus Napisano 14 Maja 2007 Napisano 14 Maja 2007 Lookas: A.D. zad. 1 krasnoludki nie muszą używać żadnych przyrządów optycznych, ponieważ wiadomo że królewna obudzi się po pierwszym pocałunku prawdziwego Charming Prince (bardziej znanego w Polsce jako Książe z Bajki). A.D. zad. 2 Oczy babci powiększyły się k/2-krotnie ze względu zobaczenia wilka w towarzystwie czerwonego kapturka. Impedancja układu wilk - czerwony kapturek - dwururka. Wilk nie mógł się oprzeć czerwonemu kapturkowi i chciał pojąć ją za żonę (co wyjaśnia dlaczego oczy babci powiększyły się k-krotnie), ale babcia się nie zgodziła (czerwony kapturek też się temu opierał R=nieskończoność). Babcia zadzwoniła po gajowego, co wyjaśnia dlaczego wilk nie umiał się oprzeć dwururce (r=0) A.D. zad. 3 brakuje współczynnika lepkości cieczy, przez co nie da się obliczyć prędkości bąbelków, a jest to nam potrzebne do wyliczenia skoku n+2 bąbelka. nie znamy też układu według którego mamy podać zmianę w ruchu tego bąbelka więc ciężko jest rozważać wszystkie przypadki. A.D. zad. 4 nie da się określić co się stanie w chwili 2t gdyż w w chwili t lusterko pęknie w drobny mak (lustro nie wytrzyma widoku, ponieważ patrząca weń królowa jest piękna jak aktualna First Lady IV RP) nie było to takie trudne
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.