Skocz do zawartości

[Zadanie] Banalne z fizyki !

papanf

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

tak tak, zadanie banalne ale po klasówce z matmy, kartkówce z chemii i 4 godzinach nad geografią

grzeje mi sie czacha i banalnego zadania z fizy nie mogę rozwiązać :o :o

jestem TENPY ! (przez duze EN )

1.Na samochód o m=100kg ,poruszający się po torze poziomym z prędkością o wart. Vo=27 km/h , w pewnej chwili zaczęła

działać siła F zwróconaprzeciwnie do prędkości. oblicz wartość tej sił wiedząc że samochód zatrzymał się po upływie t=5s.

oblicz drogę ,która przebył do chwili zatrzymania się

a drugie zadanie równie banalne ale wynik mi nie ten wychodzi ....... dajcie żyletkę...

2.ciało o m=400g przebyło w 4 sekundzie ruchu jednostajnie przysp. drogę s=1m. prędkość początkowa ciałą była równa zeru. oblicz wartość

siły wypadkowej działającej na to ciało

.....ale wstyd :):D:blush: :blush: :blush: :blush: :blush: :blush: :blush: :blush:

(alt z fizyki jestem jedynie taki głupi...)

Napisano

Jeśli chodzi o pierwsze zadanie, to korzystasz ze wzoru:

s = vo * t + (a*t^2) / 2

vo masz, t masz

a obliczysz ze wzoru

a = delta v / t

a siłę otrzymasz ze wzoru:

F = a*m

Napisano

Banał.

1.

a - przyspieszenie

t - czas

m - masa

s - droga

F - siła

a= zmiana v / zmiana t

a= 5,4

korzystam z drugiej zasady dynamiki Newtona

F= m * a

F=100 * 5,4

F= 540 N

s policz ze wzoru na drogę w ruchu jednostajnie zmiennym.

2.

Przyspieszenie liczysz ze wzoru na drogę w ruchu jednostajnie zmiennym, podstawiasz do drugiej zasady dynamiki Newtona.

Ps. Chciałbym mieć taka fizyke :029: Wracam do Prądu...

Ps 2 Edir uprzedził mnie o pare sekund, widzę że Gliwice to jakieś fizyczne miasto :)

• Mod Team
Napisano

No dobra panowie z gliwic jak już pomogliście koledze to może i mi pomożecie...

Zadanie 1

Napięcie skuteczne pomiędzy powiekami śpiącej królewny jest równe U. Królewna śpi już n lat wydając k oddechów na minutę. W pewnej chwili t, w nieskończenie małym przedziale czasu dt, wpada przez okno wiązka monochromatycznego światła wywierająca ciśnienie p na powieki królewny. Jakie przyrządy optyczne powinny ustawić krasnoludki na drodze promienia, by obudzić królewnę, jeżeli po l sekundach młody, uziemiony książę o potencjale V, zaczyna wirować wokół jej łoża, składając na jej ustach o napięciu powierzchniowym s, x pocałunków o mocy P każdy? Klamra w pasie księcia to złącze p-n.

Zadanie 2

Doskonale czerwony Kapturek idąc lasem spotyka wilka. W koszyczku Kapturek ma n+1 protonów i n neutronów. Zderzają się doskonale sprężyście i zbliżają do domku babci po quasi sinusoidzie z pulsacją kątową w. Jeżeli domek babci jest bombardowany bozonami z dwururki gajowego, uzasadnić, dlaczego oczy babci powiększyły się k-krotnie. UWAGA: w chwili k-tego wystrzału wilk zróżniczkował las po czasie. Wilk jest nierozciągliwy i przesunięty w fazie o pi/2 względem gajowego. Oblicz impedancję układu wilk - czerwony kapturek - dwururka.

Zadanie 3

Z dna szklanki ze sprite'em odrywają się co dt bąbelki o napięciu powierzchniowym s. Po czasie t pierwszy bąbelek przebył drogę S poruszając się po sinusoidzie. Całkowita praca wykonana przez bąbelki sprite'a w danym czasie t wynosi W. Oblicz skok linii śrubowej n+2-ego bąbelka, jeżeli wiadomo, że po czasie, gdy k-ty bąbelek był w 1/8 drogi, szklanka została oświetlona skolimowaną wiązką światła. Przewidzieć zmiany w ruchu n+2-ego bąbelka, jeżeli po dojściu jego poprzednika do powierzchni szklanka zacznie wirować z prędkością kątową w.

Zadanie 4

Zła królowa, stojąc przed lustrem, poczynając od chwili t=0 wypowiada w ciągu t sekund formułę "Lustereczko, powiedz przecie, najpiękniejszy kto na świecie?". Co stanie się w chwili 2t, gdy przez okno padnie na lustro strumień neutronów termicznych? Odpowiedź podaj dla trzech przypadków: a) lustro jest wklęsłą soczewką o aberracji sferycznej A, posrebrzaną od tyłu w k%, B ) lustro jest zwierciadłem elektrostatycznym, c) zła królowa ma zeza. W przypadku c) powiedz, jaką rolę odgrywa fakt, że we wzorze na akomodację siatkówki oka złej królowej występuje stała 'kappa'

Napisano

ad 2:

predkosc po 3 sekundzie to v3 = a * t3 (t3 = 3sekundy)

droga przebyta w 4 sekundzie to:

s = v3 * t34 + (a*t34^2) / 2, (gdzie t34 to 1sekunda, s to 1metr)

i z tego otrzymujesz a po przeksztalceniu

a sila to F = a * m

PS1. cieszę się, że już nie mam fizyki

PS2. cieszę się, że prądu (elektrotechnik, elektorniki, układów cyfrowych, mikroinformatyki) też już nie mam.

PS3. wracam do modelowania cyfrowego...

Napisano

dezerter,

a=1,5 , czyli F=m*a => F=1500N, zgadza się

a droga => s=a*t^2/2=18,75m,

tez sie zgadza .. DZIEKI WIELKE ...ufff

drugie również wyszlo...dzieki wielkie! :)

No dobra panowie z gliwic jak już pomogliście koledze to może i mi pomożecie...

Zadanie 1

Napięcie skuteczne pomiędzy powiekami śpiącej królewny jest równe U. Królewna śpi już n lat wydając k oddechów na minutę. W pewnej chwili t, w nieskończenie małym przedziale czasu dt, wpada przez okno wiązka monochromatycznego światła wywierająca ciśnienie p na powieki królewny. Jakie przyrządy optyczne powinny ustawić krasnoludki na drodze promienia, by obudzić królewnę, jeżeli po l sekundach młody, uziemiony książę o potencjale V, zaczyna wirować wokół jej łoża, składając na jej ustach o napięciu powierzchniowym s, x pocałunków o mocy P każdy? Klamra w pasie księcia to złącze p-n.

Zadanie 2

Doskonale czerwony Kapturek idąc lasem spotyka wilka. W koszyczku Kapturek ma n+1 protonów i n neutronów. Zderzają się doskonale sprężyście i zbliżają do domku babci po quasi sinusoidzie z pulsacją kątową w. Jeżeli domek babci jest bombardowany bozonami z dwururki gajowego, uzasadnić, dlaczego oczy babci powiększyły się k-krotnie. UWAGA: w chwili k-tego wystrzału wilk zróżniczkował las po czasie. Wilk jest nierozciągliwy i przesunięty w fazie o pi/2 względem gajowego. Oblicz impedancję układu wilk - czerwony kapturek - dwururka.

Zadanie 3

Z dna szklanki ze sprite'em odrywają się co dt bąbelki o napięciu powierzchniowym s. Po czasie t pierwszy bąbelek przebył drogę S poruszając się po sinusoidzie. Całkowita praca wykonana przez bąbelki sprite'a w danym czasie t wynosi W. Oblicz skok linii śrubowej n+2-ego bąbelka, jeżeli wiadomo, że po czasie, gdy k-ty bąbelek był w 1/8 drogi, szklanka została oświetlona skolimowaną wiązką światła. Przewidzieć zmiany w ruchu n+2-ego bąbelka, jeżeli po dojściu jego poprzednika do powierzchni szklanka zacznie wirować z prędkością kątową w.

Zadanie 4

Zła królowa, stojąc przed lustrem, poczynając od chwili t=0 wypowiada w ciągu t sekund formułę "Lustereczko, powiedz przecie, najpiękniejszy kto na świecie?". Co stanie się w chwili 2t, gdy przez okno padnie na lustro strumień neutronów termicznych? Odpowiedź podaj dla trzech przypadków: a) lustro jest wklęsłą soczewką o aberracji sferycznej A, posrebrzaną od tyłu w k%, B ) lustro jest zwierciadłem elektrostatycznym, c) zła królowa ma zeza. W przypadku c) powiedz, jaką rolę odgrywa fakt, że we wzorze na akomodację siatkówki oka złej królowej występuje stała 'kappa'

zadania maturalne :> hehehehe :D

Napisano

Lookas: :)

A.D. zad. 1

krasnoludki nie muszą używać żadnych przyrządów optycznych, ponieważ wiadomo że królewna obudzi się po pierwszym pocałunku prawdziwego Charming Prince (bardziej znanego w Polsce jako Książe z Bajki).

A.D. zad. 2

Oczy babci powiększyły się k/2-krotnie ze względu zobaczenia wilka w towarzystwie czerwonego kapturka. Impedancja układu wilk - czerwony kapturek - dwururka. Wilk nie mógł się oprzeć czerwonemu kapturkowi i chciał pojąć ją za żonę (co wyjaśnia dlaczego oczy babci powiększyły się k-krotnie), ale babcia się nie zgodziła (czerwony kapturek też się temu opierał R=nieskończoność). Babcia zadzwoniła po gajowego, co wyjaśnia dlaczego wilk nie umiał się oprzeć dwururce (r=0)

A.D. zad. 3

brakuje współczynnika lepkości cieczy, przez co nie da się obliczyć prędkości bąbelków, a jest to nam potrzebne do wyliczenia skoku n+2 bąbelka. nie znamy też układu według którego mamy podać zmianę w ruchu tego bąbelka więc ciężko jest rozważać wszystkie przypadki.

A.D. zad. 4

nie da się określić co się stanie w chwili 2t gdyż w w chwili t lusterko pęknie w drobny mak (lustro nie wytrzyma widoku, ponieważ patrząca weń królowa jest piękna jak aktualna First Lady IV RP)

nie było to takie trudne :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...