Skocz do zawartości

[strój]Co wybrać?

mnosek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam do wydania 200zł. Chcę za to kupic spodenki, koszulkę z krótkim rękawem i rękawiczki. Co kupić w tej cenie? Musi byc w miarę ładne i praktyczne :PP

Napisano

zgadzam się z marcinem....spodenki sa z pewnościa najważniejsze

rękawiczki mogą być w tym ukladzie najsłabsze (i tak zazwyczaj po kilku miesiącach nadają sie do śmieci)

Napisano

Koledzy mają rację. Najważniejsze są spodenki. Jak już je wybierzesz możesz się zastanawać nad koszulką i rękawiczkami (w takiej kolejności).

Spodenki mogą to być wspomniane Biemme (sam się nad podobnymi zastanawiałem). Od siebie mogę zaproponować takie Mareto. Sam mam takie ale z inną wkładką. Jeżdżę już w nich od połowy zeszłego sezonu i praktycznie nie widać śladów zużycia. Komfort nieopisany, srebrna nitka chyba faktycznie coś daję bo ani razu tyłka sobie nie odparzyłem :D Bardzo wygodne w utrzymaniu (pierze się praktycznie zwykłą wodą bez detergentów).

Koszulka to już bardziej rzecz gustu :) Dobrze by było gdyby była z coolmaxu albo innego materiału o podobnych właściwościach, jednak ja kupiłem w zeszłym roku używaną koszulkę wykonaną jeszcze jakąś starszą technologią i też sprawuje się nie źle. Za ok. 100zł, które Ci zostanie po zakupie spodenek, bez problemu coś złapiesz (bez skojarzeń :D ). Rękawiczki zostaw sobie na sam koniec. Od biedy możesz kupić sobie skórzane rękawiczki w hipermarkecie za ok 10zł (mówię poważnie :D ). Ja jeździłem w takich kilka miesięcy i wcale nie były dużo gorsze od późniejszych Kellysów (które nota bene nie są wcale rewelacyjne :) ). Na początek wystarczą, przynajmniej do przyzwyczajenia rąk do noszenia rękawiczek.

Napisano

Koledzy dobrze radzą - spodenki to priorytet. To z nimi nasze cztery litery stykają się czasami nawet po kilka godzin. Dobra wkładka do podstawa.

A co do rękawiczek to się nie zgodzę - dobre wytrzymują nawet kilka lat (3 rok katuję Spece i nadal jak nowe).

• Mod Team
Napisano

Słuchajcie wiem, że to nie pod ten temat ten post, ale mam pytanie.

W takich spodenkach jeździcie bez majtek tak ?

Napisano
Słuchajcie wiem, że to nie pod ten temat ten post, ale mam pytanie.

W takich spodenkach jeździcie bez majtek tak ?

Oczywiście! :) Po co zakładać spodenki z pampersem na bawełaniane majty?:)

Napisano
Koszulka to już bardziej rzecz gustu ;) Dobrze by było gdyby była z coolmaxu albo innego materiału o podobnych właściwościach.

A jaki to jest material o podobnych wlasciwosciach?

Praktycznie wszystkie materialy to poliester(jak nie wszystkie) rozniace sie tylko struktura wlokna.

Czy ktos bardziej doswiadczony, kto ma dwie lub wiecej koszulek, moze porownac "oddychalnosc" koszulek wykonanych z roznych materialow?

Wracajac do tematu, rowniez polecam spodenki Biemme, super material i wkladka za nieduze pieniadze.

Na temat koszulki sie nie wypowiadam, bo mam dopiero jeden dzien:)

Napisano

Spodenki również polecam zaproponowane wcześniej Biemme. W tym roku zmienili wkładkę z FX Pro na Pro-Tech, ale jest równie dobra, jeśli nie lepsza!

Co do koszulki, to jeśli startujesz w maratonach, lub w okolicy Twojej miejscowości odbywa się maraton z serii MTB Marathon, to polecam ich koszulkę z roku 2004 (sprzedają po 50zł). Niestety, tylko w jednym kolorze - czerwonym i tylko jednym rozmiarze - M.

A rękawiczki... to w zasadzie każde są dobre i każde wcześniej czy później trzeba wymienić.

Zdecydowanie największą żywotność ma koszulka, ale najważniejsze dla wygody są spodenki.

Napisano
A jaki to jest material o podobnych wlasciwosciach?

szczerze mówiąc to nie mam za bardzo pojęcia :( Nie znam się za bardzo na materiałach "rowerowych". Mówię to na podstawie odzieży turystycznej gdzie są dziesiątki materiałów zbliżonych do polartecu albo goretexu z tym, że róznią się nieco właściwościami, no i ceną :D Teraz prawie każda firma robi swoje materiały firmowe materiały które się róznie nazywają ale zazwyczaj nie odbiegają właściwościami od "oryginału".

Niech się właśnie wypowiedą użytkownicy którzy mają kilka koszulek, najlepiej z różnych materiałów. Może jakieś porównanie właściwości?

Napisano

Pod względem firmy to najlepsze to BIEMME pożniej Shimano. Berkner ostatnio wypuszcza naprawde fajn ciuszki. Mam cały komplet i jest naprawde super zrobiony i z dbałościa o szczegóły.

Napisano

Mowisz z doswiadczenia o tym Biemme? Jak tak, to podaj model koszulki, material i porownaj z tym kompletem Berknera(rowniez prosilbym o model i material).

Wydac mnostwo kasy na Biemme zawsze mozna, ale po co jak mozna kupic cos tanszego a rownie dobrego:)

Napisano

a ja polecam produkty rodzime...BCM Novatex i mniej znany Distance

jeśli chodzi o Biemme i równie drogie produkty to chyba opłaca się polować na nie na allegro, bo ceny w sklepach są b. wyskokie

Napisano

Dołączę się do tematu odnośnie firmy Biemme bo cały komplet ubrań mam z tej właśnie firmy...

Spodenki dokładnie takie jak z linku wyżej - katuję je od 2001 roku - ok. 1500km rocznie (wiem, że są już stare ale nie widać żadnych większych przetarć, prucia się szwów itp.) Krótko mówiąc - warto zapłacić jednorazowo więcej niż potem żałować....

Moje rękawiczki to Chiba Gel Protect (podobne do http://www.allegro.pl/item196190956_rekawi...comfort_xl.html tylko ja zapłaciłem 105zł :rolleyes:

Nowe i przez pierwszy rok użytkowania to wygoda niesamowita ale potem żel zaczyna się "ubijać" i są coraz gorsze - twardsze, materiał stykający się z chwytami jest delikatny i po upadku trochę się pruje... (użytkuje je całe 3 sezony i rozglądam się za nowymi bo te nie wyglądają najlepiej ale i tak to dobry towar skoro tyle wytrzymał).

Koszulki - Biemme (jedna to dokładnie ta: http://www.allegro.pl/item192175888_biemme...a_koszulka.html - jeśli ktoś będzie chętny obniżę jeszcze trochę cenę (wystarczy pytać) a 2 podobna tylko innego koloru ale nie wypowiadam się na ich temat bo nie jeździłem w koszulkach innych firm ale wiem, że te są idealne i nie kupił bym ubrań żadnej innej firmy bo po co testować skoro te są idealne (chyba, że miał bym bardzo ograniczony budżet...)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...