Mentos Napisano 23 Maja 2007 Udostępnij Napisano 23 Maja 2007 1. dowodzą tego że wbrew opinii co niektórych "znawców tematu" przerzutki shimano jednak RDZEWIEJĄ2. przecież ty sam człowieku twierdziłeś że starsze XT nie mają "stalowej tulei", nie wiem które to XT uważasz za starsze, 25 letnie?, ale jak widać na tej "bezsensownej" fotce już KILKANAŚCIE lat temu była tam tuleja stalowa. 5. te przerzutki były normalnie użytkowane, zazwyczaj przez ludzi dojeżdżających do pracy, czy szkół, niezależnie od pogody. Skoro ty trzymasz rower w pokoju przy łóżku to nic dziwnego że nie ma on żadnej ryski, i pewnie nic ci nigdy nie zardzewieje:-) Moje X-7 ma kilka "stresów" za sobą, po 10 metrowym szlifie na kostce brukowej pantograf wygląda jak twarz terminatora, i co z tego, skoro dalej działa perfekcyjnie. Oj kolego bo zemrzesz mi jeszcze na zawał tak się wysilasz i kto w Twoim mieście będzie naprawiał to znienawidzone sh*tmano :lol: . Po pierwsze nie napisałem, że nie rdzewieją żadne (nikt nigdy nie sprawdzi nawet promila jakie wyprodukowali) a tylko to, że te fotografie niczego nie dowodzą czy nic nie przesądzają. Tak wielbiona przez wszystkich, niby kultowa i długo obecna XT RDM737, i 739 wg mnie była kiepska bo łapała luzy (zwłaszcza 737 z krótką śrubą). Tą scharataną LX to faktycznie ktoś do pracy dojeżdżał, taaak a świstak zawija.... A z rowerem przy łóżku to już brzytwy się pan chwytasz. Ja mogę napisać, że kolego ty z trójkołowca przesiadałeś się do pierwszej klasy podstawówki jak kupowałem pierwszą XT wielki fachuro . A tak w ogóle mnie interesuje jeżdżenie (już raz spacerującemu ze Skrzycznego Sramowcowi pożyczałem rozkuwacza by sobie zdjął urwaną grilonową ulubienicę, jakoś inaczej o Sram się wyrażał), i nie uważam Shimano wcale za ideał i wzór bo umiem dostrzec i wady i zalety obu rozwiązań a Ciebie widzę interesuje filozofia dowodzenia swoich fanatycznych przekonań, że Sram to jakaś jedyna religia. No ale parafrazując przecież ty tego nie zrozumiesz Dobranoc, SRAM na noc. P.S. aż się ruszyłem do garażu przegrzebać zajeżdżony sprzęt sprzed lat i tu panie servisancie przyznaję rację, te RDM 739 w każdym razie także miały stalową tuleję jak widać, nie miały ich w osiowaniu sworzni węższego na dodatek pantografu jak obecne XT i tam luz powstawał powodując, że cała przerzutka latała na boki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radomir82 Napisano 23 Maja 2007 Udostępnij Napisano 23 Maja 2007 Heh, człowieku a co mają rysy czy scharatania do tego co sie dzieje w głowce przerzutki? czyli co jak rower ci się przewróci lub otrzesz przerzutką o murek to już ma prawo rdzewieć, czy zacinać się na sworzniach? Po drugie, jak możesz dostrzec "wady i zalety obu rozwiązań" skoro tego drugiego nawet nie próbowałeś? Sam siebie zaprzeczasz Nie jestem żadnym fanatykiem Srama, jeżdżę i na Sramie (X-7, X-9) i na Shimano (RD-M760), a poza tym, nie interesuje mnie twój życiorys, jak dla mnie to mogłeś sobie kupić i 10 XT w 89r. Śmieszny jesteś jeżeli myślisz że masz więcej doświadczenia w obsłudze rowerów tylko dlatego że jesteś 10 lat starszy :lol: ps. Sporo czasu już nie mieszkam w Polsce, jesteśmy największym serwisem w mieście, rocznie naprawiamy w granicach 2 tyś rowerów, podejrzewam że w życiu nie dotknąłeś nawet tylu rowerów ile ja naprawiłem, przyznaje NIE WIEM WSZYSTKIEGO, ale na wielu rzeczach mnie kolego nie zagniesz...spokojnej nocki, niech ci się przyśnią zardzewiałe sh*tmano Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ttoby Napisano 24 Maja 2007 Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 weżcie na poprawke to że w SRAMach za to ze nie skacze przerzutka to wózkiem bardziej napawa ...... kosztem tego łancuch od korby po sam wózek lata bardziej niż w SHIMANO ..... tego na filmiku nie widać ........ ta sprężyna kórej nie ma w SHIMANO służy do napinania całego zestawu .... Fakt jest taki ze DEORE ma ciut za miękką sprężyne .... ale reszta modeli jest OK ..... zreszta od czego są NEOPRENY ......... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biera Napisano 24 Maja 2007 Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 panowie studzimy emocje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janisław Napisano 24 Maja 2007 Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 No ale to znowu podnieci kącik wzajemnej adoracji SRAM'a a la kółka różańcowe ojca R A tak poza żartami chcę powiedzieć to, że i jednym i drugim przydało by się trochę więcej obiektywizmu zamiast fanatyzmu . Mentos piszesz o byciu obiektywnym, a jednocześnie swoje opinie o SRAM-ie wyrażasz na podstawie jednej urwanej przerzutki i to jeszcze nie Twojej tylko jakiegoś przypadkowo spotkanego kolesia. Nie jestem jakimś fanatykiem amerykanów i staram się na chłodno podejść do sprawy - urwałem przedniego x-gena, przetestuję XT - zobaczymy co z tego będzie. Ale nie pisze że ikstek jesd do dupy, bo nawet nie przejechałem na nim kilometra. Poza tym, jak to nazwałeś "kącik wzajemnej adoracji SRAM'a" w 90% wcześniej jeździł na Shimano i to przeróżnych grupach, zatem mają bezpośrednie porównanie czego Ty nie doświadczyłeś. Skoro komponenty Shimano są dla Ciebie najlepsze i jesteś z nich całkowicie zadowolony to super; tylko z tego powodu nie obrażaj innych użytkowników forum, którzy myślą odmiennie. weżcie na poprawke to że w SRAMach za to ze nie skacze przerzutka to wózkiem bardziej napawa ...... kosztem tego łancuch od korby po sam wózek lata bardziej niż w SHIMANO ..... tego na filmiku nie widać ........ ta sprężyna kórej nie ma w SHIMANO służy do napinania całego zestawu .... Fakt jest taki ze DEORE ma ciut za miękką sprężyne .... ale reszta modeli jest OK ..... zreszta od czego są NEOPRENY ......... Weź poprawkę na to, że XT na 2008 rok zostało tak przeprojektowane że górna część korpusu jest na sztywno przymocowana do ramy (a'la SRAM) i przerzutka już nie będzie walić o widełki :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sintesi Napisano 24 Maja 2007 Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 niczym przekupy na targu...smieszny zrobil sie z tego temacik! obie firmy zawsze beda mialy swoich zwolennikow i przeciwnikow. patrzac na wszystko jak najbardziej obiektywnie zadna z przerzutek, xtr albo x0 nie bedzie dzialac prawidlowo jesli nie zostala dobrze wyregulowana. smieszne sa te bzdety o roznicach technologicznych i bawi mnie pseudo wiedza techniczna wielu "ekspertow". chyba kilku osobom zaszkodzily wysokie temperatury panujace ostatnimi czasy w pl? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentos Napisano 24 Maja 2007 Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 panowie studzimy emocjeE tam Biera, mam klimę w pracy, mam w aucie i nie ma co u mnie studzić Poza tym przecież przynajmniej nie jest nudno no nie ? :030: Chodź to ja jestem oblegany jak Częstochowa, i nie czuję się wcale dobrze będąc wpychanym w rolę obrońcy Shimano.A wracając do nierozstrzygalnej wojny a’la co lepsze Merc czy BMW: Heh, człowieku a co mają rysy czy scharatania do tego co sie dzieje w głowce przerzutki? a poza tym, nie interesuje mnie twój życiorys, jak dla mnie to mogłeś sobie kupić i 10 XT w 89r. Śmieszny jesteś jeżeli myślisz że masz więcej doświadczenia w obsłudze rowerów tylko dlatego że jesteś 10 lat starszy :lol: Nie wiem jak ty potrafisz postrzegać otaczający Cię świat, ale jak ja widzę na ulicy obsrane, nieumyte, zardzewiałe, kopcące auto choćby to była 2 letnia Toyota to z ogromną dozą prawdopodobieństwa mogę powiedzieć coś o tym jak właściciel potrafi użytkowa i dbać o inne swoje rzeczy – WŁAŚNIE DLATEGO, a przechwałki jaki ty to nie jesteś fachowiec bo 6 lat w serwisie miliony rowerów naprawiasz zacząłeś sam. Może już od tej ilości przykręconych śrub jak Charcie Chaplin w tym filmie jesteś przemęczony, a tu się tak żołądkujesz co ? . No i nie wiem dlaczego nie mogę napisać, że żadna z firm nie robi produktu idealnego ? Skoro każdy wie, że ewidentną wadą SRAMA jest upieranie się z tym idiotycznym Grilonem z którego powolutku i cichaczem się wycofuje. Aby to stwierdzić nie muszę kupować, używać i ułamać SRAM’a by to stwierdzić na podstawie tego co inni tu napisali, sam widziałem czy słyszałem w serwisach w których akurat w Krakowei to SRAM’a raczej nie kochają. I jak można mi zarzucić fanatyzm jak Wasz patrząc choćby na cytat poniżej Państwo Drodzy z kółka wzajemnej adoracji SRAM, hę ? I pomimo, że nawet wierzę, że obecnie Sram robi lepsze przerzutki to żałuję, że nie można ich zastosować z najlepszym systemem zmiany biegów jaki obecnie istnieje czli Dual Control - dopiszę, że podkreślałem iż dla mnie oczywiście Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 24 Maja 2007 Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 żałuję, że nie można ich zastosować z najlepszym systemem zmiany biegów jaki obecnie istnieje czli Dual Control - dopiszę, że podkreślałem iż dla mnie oczywiście Dla ciebie najlepszym, dla innych nie : http://img477.imageshack.us/img477/4426/galiskibs5.jpg I wielu , wielu innych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentos Napisano 24 Maja 2007 Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 Dla ciebie najlepszym, dla innych nie :http://img477.imageshack.us/img477/4426/galiskibs5.jpg I wielu , wielu innych No geniusz faktycznie jesteś, napisałem dla mnie to znaczy dla mnie i nic więcej, trudno to Ci zrozumieć czy jak, może jakieś małe szkolenie z asertywności co ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 24 Maja 2007 Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 A ja napisałem, że dla innych nie :smile: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentos Napisano 24 Maja 2007 Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 A ja napisałem, że dla innych nie :smile: Tylko że w odp. na moje oczywiste stwierdzenie, cholera wie po co. Zakładam że to taka zaczepka, odgrzewanie kotleta. No i jednak asertywność się kłania , chcesz namiar na dobre szkolenie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 24 Maja 2007 Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 rulez to taki typ czlowieka. rzeczowosci mu nie brak - przyznaje. pojecie ma. rowniez nie zaprzeczam. ale w ogniu dyskusji chce miec ostatnie slowo. taka juz chyba jego zasada zyciowa. japoński rzeczowy i bardzo suchy odsuniety od lekkiego humoru (poza ironią) tok myslenia i sposob prezentacji mysli. dopoki uzeramy sie w cywilizowany sposob - ja jestem za. ps. nie spodziewalbym sie ze zardzewiala sruba moze wywolac az taki gorący klimat dyskusji. a to na czym jezdzi galinski - ktory jezdzi na tym co daje sponsor - to przynajmniej dla mnie jako wyznacznik malo wazne. bo jego uzytkowanie nijak nie majace sie do potrzeb zwyklego uzytkownika nie jest poligonem doswiadczalnym przydatnym nam szaraczkom. on ma sie pokazac i dobrze przy tym wygladac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 24 Maja 2007 Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 Jak na razie to Mentos strasznie się przejmuje (lubi mieć ostatnie słowo) , a inni nie mogą a to na czym jezdzi galinski - ktory jezdzi na tym co daje sponsor - to przynajmniej dla mnie jako wyznacznik malo wazne A to akurat bzdura - bo pozostał przy Orbei - a CCC Polkowice (gdzie teraz jest) na tym nie jeździ :030: A gdyby nawet , to mógł wybrać Tiggery Całkowicie chybiona teoria kol. Tobo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentos Napisano 24 Maja 2007 Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 Rulez a gdzie napisałem, że inni nie mogą mieć ostatniego słowa ? Asertywność wymaga tego by to dopuszczać, a ja jestem asertywny więc możemy tak w nieskończoność z tym ostatnim słowem :twisted: . A co do sponsorowania to przecież jak Tobo napisał a dla mnie to także oczywiste, że JAK już ktoś weźmie co mu dają to złego słowa nie powie. Już widzę jak Shumacher Fiatami pomyka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 24 Maja 2007 Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 Jesteś miły , więc ja też , przecież napisałem, że jest to twoje zdanie- i go nie negowałem , napisałem tylko , że można mieć inne zdanie - czyż nie ? Dla ciebie najlepszym, dla innych nie : Przecież nie napisałem,. że się mylisz (choć mam inne zdanie) - trochę luzu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sintesi Napisano 24 Maja 2007 Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 gdybym mial wladze to zamknalbym ten temat w cholere! nabijacie sobie licznik postow czy przekomarzacie sie dla zabicia nudy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 24 Maja 2007 Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 Lubimy dym Dobra, ta dyskusja nie ma sensu , jednemu pasuje to, a innemu tamto - wyaźnej przewagi nie ma :030: najlepszym systemem zmiany - i darujmu sobie takie teksty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amoniak Napisano 24 Maja 2007 Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 ZAMYKAM :evil: :angry: :034: :025: :sad: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.