zendel Napisano 14 Maja 2007 Udostępnij Napisano 14 Maja 2007 Mam pytanie. Podczas gdy przerzucamy biegi na podjazdach baz zmniejszenia siły nacisku to Sram przerzuci nam to bez żadnych problemów? W moim rowerze na napędzie Alivio musze zmniejszać siłe bo mogę rozerwać łańcuch, uszkodzić przerzutkę, stracić zęby Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blue Napisano 14 Maja 2007 Udostępnij Napisano 14 Maja 2007 Jak bedziesz mial odpowiednia kadencje to zmieni bez problemu. Przy niższej tez jest ok, ale odrobine słąbiej sobie radzi niż przy wysokiej, co jest zresztą oczywiste. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jo_jacek Napisano 14 Maja 2007 Udostępnij Napisano 14 Maja 2007 Czasem w wyniku próby podjechania pod podjazd rozpedem jestem zmuszony zmieniac bieg pod pelnym obciazeniem i bardzo (rz?)zadko kiedy przerzutka ma jakis problem. Z reguł nastepuje boski szczek metalu i wszystko jest gdzie powino - koronke wyzej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zendel Napisano 14 Maja 2007 Udostępnij Napisano 14 Maja 2007 No nie wiem czy to jest boski szczęk metalu:) Wtedy myślę że zaraz coś się rozpadnie. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radomir82 Napisano 14 Maja 2007 Udostępnij Napisano 14 Maja 2007 Zendel, gdy zmienisz na Srama to zrozumiesz co znaczy ten "Boski szczęk metalu" który jo jacek miał na myśli:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Riqar Napisano 15 Maja 2007 Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 Skoro SRAM jest lepszy?! od SHIMANO to czemu, we wszystkich rowerach (tych sklepowych) wszyscy standardowo ładują to drugie. Jeszcze nie spotkałem się z takim przypadkiem, aby któryś rower miał standardowo srama. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blue Napisano 15 Maja 2007 Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 Widac mało ofert rowerów przegladasz, wiekszosc firm poprostu podpisuje umowe z dana firma[shimano/sram] i montuje tylko ich cześći[czyli caly naped lacznie z korba albo mamy shimano albo srama], zeby nie szukac daleko- polski magnum montuje z tego co pamietam Srama w swoich wyzszych modelach. Fakt faktem rowerow na sramie jest mniej. Z tego co pamietam o ile sie nic nie zmienilo od 2ch lat to giant i kellys powinny miec jakis tani rower[tj<1500] na sramie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zendel Napisano 15 Maja 2007 Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 Witam. Precież Merida ma dość dużo rowerów na Sramie. Jednak nie wszyscy stosują Shimano Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Napisano 15 Maja 2007 Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 Sądzę że większość producentów seryjnie montuje do rowerów komponenty shimano bo są po prostu tańsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Mol Napisano 15 Maja 2007 Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 Jednak czasami bywa tak, że za tą samą cenę można zakupić rower na SRAM-ie Przykładem są Felty Q800, sam 4 dni temu kupiłem model "s" i pracą napędu jestem zachwycony. Miałem okazję jeździć też na shimanowskim xt, i przerzutki wsadzone do q800s działają w tym porównaniu sporo płynniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
proxx Napisano 15 Maja 2007 Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 @Paviarotti fajnie, prównujesz X-9 z Deore. hheh. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Riqar Napisano 15 Maja 2007 Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 Widac mało ofert rowerów przegladasz, wiekszosc firm poprostu podpisuje umowe z dana firma[shimano/sram] i montuje tylko ich cześći[czyli caly naped lacznie z korba albo mamy shimano albo srama], zeby nie szukac daleko- polski magnum montuje z tego co pamietam Srama w swoich wyzszych modelach. Fakt faktem rowerow na sramie jest mniej. Z tego co pamietam o ile sie nic nie zmienilo od 2ch lat to giant i kellys powinny miec jakis tani rower[tj<1500] na sramie. Właśnie patrzyłem na oferty rowerów w katalogu na bikeworld, tam większość rowerów, ponad 80% ma shimano wiec celowo powiedziałem że jednak osprzętu shimano jest więcej Sądzę że większość producentów seryjnie montuje do rowerów komponenty shimano bo są po prostu tańsze. To jest chyba jedyna sensowna odpowiedz na to pytanie, chociaż z drugiej strony jak rower kosztuje 20 000 zł a cały jest na XTR, to jak by założyli najwyższa grupa sram, to dla potenacjlangeo klienta te parę złoty więcej nie stanowiło by różnicy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zendel Napisano 15 Maja 2007 Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 Proxx jak widziałeś na filmiku nawet XTR obija o ramę, Paviarotti - emu nie chodzi tu o porównanie Deore z X-7, tylko ogólnie Shimano vs Sram. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jo_jacek Napisano 15 Maja 2007 Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 Sądzę że większość producentów seryjnie montuje do rowerów komponenty shimano bo są po prostu tańsze. I w dodatku jak ktos widzi (laik) XT/LX to juz z góry zakłada, że to bedzie drogi sprzet na wypasie. A ze rower tani to mysli ze przecena :wink: A takie osoby jak my które maja jakis punkt odniesienia moga sprawdzic/udowodnic ze to wcale nie koniecznie jest prawda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adik Napisano 16 Maja 2007 Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 Heh, Ja się przesiadłem z 10 letniego alivio na Srama 5.0 - Ale nie tego z linków powyżej tylko nowszego, całego z alu Moge powtierdzić że stare shimano lasts forever - w drugim rowerze chodzi jak cud miód mimo sporego zużycia.. W moim 5.0 jest jeszcze lepiej, ale obijania o ramę nie miałem okazji sprawdzic - bo jak i gdzie, skoro na szosie jeżdzę :lol: Co do tego Felta "s" to jak dla mnie jedna z najlepszych ofert na rynku w tym przedziale cenowym. Jezeli nawet zmieniałbym napęd to na pewno nie na x9 z powodu zaporowej ceny, ale do rowerku Xc wybiorę Shimano na Rf, bo za drogo mnie bedzie kosztowała zmiana manetek i kasety na 9 u Srama Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paviarotti Napisano 16 Maja 2007 Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 Paviarotti - emu nie chodzi tu o porównanie Deore z X-7, tylko ogólnie Shimano vs Sram. Pozdrawiam. Tak. I tak miało to wyglądać. Ale, że wyszło trochę na porównanie to sorry, ale na Deorce przejeździłem naprawdę sporo i dużo o niej wspominam;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bilskij Napisano 16 Maja 2007 Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 Hmm ogladajac te dwa filmiki i czytaja wasze opinie coraz to bardziej sie zastanawiam nad x-9 a nie nad xt...Ehhh sam juz nie wiem Starsznie namieszaliscie mi w glowie hehe Pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AVERNO Napisano 16 Maja 2007 Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 Piszecie o XTR a co z Saint,? Kumpel ja ma i mowi ze swietnie wytrzymala Sa + i -. Sram jest bardziej sztywny, ale np; przy skokach nie wiem czy jest to dobre. Moze ktos na tym sie lepiej zna, to prosilbym o wytlumaczenie. Ja w zasadzie Srama nigdy nie uzywalem, ale zadnych akcji z XT nie mialem, dla mnie swietna przerzutka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Riqar Napisano 17 Maja 2007 Udostępnij Napisano 17 Maja 2007 Hmm ogladajac te dwa filmiki i czytaja wasze opinie coraz to bardziej sie zastanawiam nad x-9 a nie nad xt...Ehhh sam juz nie wiem Starsznie namieszaliscie mi w glowie hehePozdro! Też tutaj z kolegą się zgadzam, tylko zastanawiam się, jeśli to jest firma amerykańska to czemu w rowerach amerykańskich jak Scott, GF nie dają tego osprzętu. Ja też nigdy nie miałem do czynienia ze sramem ale opinie na forum, nie tylko w tym topicu ale również na innym pokazują, że sram cieszy się dużym uznaniem wśród użytkowniów. Nic tylko, któregoś pięknego dnia będzie trzeba spróbować na własnej skórze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 17 Maja 2007 Udostępnij Napisano 17 Maja 2007 co do sainta: grupa nie jest popularna bo chocby korba wymaga firmowego wkladu a przerzutka tylna wspolpracuje tylko z firmową piastą - a to nie poszerza rzeszy uzytkownikow. to ze sram jest amerykanski nie znaczy ze ma sile przebicia wieksza niz shimano. przy sprzedazach w milionach sztuk oferty są zupelnie inne - dlatego shimano rządzi. poza tym popatrz w ten sposob ze shimano to tylko nazwa shimano. sram to truvativ, avid, rock shox... na pewno shimano jest bardziej dostrzegalne? no i pewnie nie bez powodu sram zrezygnowal z produkcji pewnych komponentow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentos Napisano 17 Maja 2007 Udostępnij Napisano 17 Maja 2007 Zapominacie o jednej ważnej sprawie !!!. Sam miałem do czynienia ze SRAM'em raz gdy w 95 czy 96 do Magury HS33 możnabyło tylko zastosować GripShifta bo same manetki właściwie tylko z LX podchodziły i to po doszlifowaniu, no i ich nigdzie nie było. I tak przemęczyłem sie rok z tymi poronionymi Gripami. Rok temu do miejskiego MTB przystawiłem sie z Revoshiftem i szybko go zwróciłem. Dla mnie manetki obrotowe to porażka, ale jest wielu którzy tak twierdzili o cynglowych i je wolą jak choćby Tobo, każdy ma własne preferencje. Ale do rzeczy. Sam obecnie mam DualControla, które to rozwiązanie chodź nie dopracowane, ale i tak dla mnie jest najergonomiczniejsze, najlogiczniejsze i najlepsze. Oczywiście ze sprężyną LowNormal czy jak kto woli odwróconą. I TU jest problem, bo nawet bardzo chętnie posmakował bym tego SRAM'a by się przekonać jak to działa, ale jak skoro z odwrotną sprężyną nie robią ?. I potwierdzam to stukanie, wolno nie zjeżdżam, przerzutka wali w ramę jak najęta. Jak ją kupiłem początkowo nie łapalem nawet o co chodzi, już myślałem, że to rama pękła albo coś, ale później zobaczyłem o co biega. Ja sobie prosto z tym poradziłem bo w miejscu udeżenia (akurat płaski łącznik Horsta) przykleiłem gruby kawałek gumy, i on wraz z tym oryginalnym zabezpieczeniem z XT załatwił sprawę. Niemniej jednak wolałbym by to konstrukcyjnie było załatwione. Zobaczymy co zrobią w 2008. Swoją drogą czy wiecie jak wygląda osiowanie głównego obrotu przerzutki SRAM ? W XT np. jest to solidna tuleja stalowa wtłoczona w aluminowe mięcho i to w niej obraca się śruba mocująca do ramy, więc trwałość tego elementu będzie na pewno większa niż w starszych przerzutkach Shimano gdzie tego patentu nie było - śruba obracała się w aluminiowym mięchu. Podobnie jest z ogniwami pantografu. Ale zapewne i tak ją szybciej zmienię niż to sprawdzę, bo to prawda, że przerzutki w dzisiejszych czasach starzeją się szybciej psychicznie niż fizycznie - są tańsze niż kiedyś, częstsze nowości no i zmieniamy je najczęściej nie ze względu na zużycie, ale wymiany na nową, fajniejszą confused: - . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radomir82 Napisano 17 Maja 2007 Udostępnij Napisano 17 Maja 2007 Choćby nawet były Sram-y z "odwrotną" sprężyna to i tak byś tego do DC nie założył bo system inny, i na tym cała bajka polega. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentos Napisano 18 Maja 2007 Udostępnij Napisano 18 Maja 2007 Czyli jest jednak grupa użytkowników MTB dla których z powodu braków w ofercie hasło SRAM na SRAM ma uzasadnienie. Mimo wszystko myślę, że już pracują nad własną wersją DC. Przydałaby się konkurencja dla Shimano, dla nas użytkowników to zawsze oznacza, taniej i lepiej. Swoją drogą widzę, że nikt ze zwolenników SRAM nie wie jak jest skonstruowana ich ulubienica. Wg mnie Shimano będzie w miejscu mocowania do ramy łapało luzy dużo wolniej bo raz, że szersza jest śruba i zapewne dwa obraca się ona w twardszej i trwalszej stali a nie w aluminium. Choćby nawet były Sram-y z "odwrotną" sprężyna to i tak byś tego do DC nie założył bo system inny, i na tym cała bajka polega. A swoją drogą tej uwagi kompletnie nie rozumiem. Jakby SRAM mial przerzutki z odwrotną sprężyną to niby dlaczego nie mógłbym ich użyć z DC ??? :eek: :eek: :eek: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biera Napisano 18 Maja 2007 Udostępnij Napisano 18 Maja 2007 bo są skomponwane w systemie ESP - 1:1 shimano natomiast mają system 2:1 słowem - nie działa to razem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blue Napisano 18 Maja 2007 Udostępnij Napisano 18 Maja 2007 Jakby si uparł ;p to by działało tylko z co drugim biegiem . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.