radomir82 Napisano 13 Maja 2007 Udostępnij Napisano 13 Maja 2007 Heh..pokażcie mi kółeczka do XT za 4zł komplet...heh dobre:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sixer Napisano 13 Maja 2007 Udostępnij Napisano 13 Maja 2007 heh, nie koniecznie do Xt, ale do Shimano Ja się przesiadłem z Deorki na X-9 i nie mam zamiaru wracać do sh*tmano Moje motto to: SRAM na SHIMANO Tylko szkoda, że moim rowerze mam wiele częsci z Shimano... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paviarotti Napisano 13 Maja 2007 Udostępnij Napisano 13 Maja 2007 Muszę się wypowiedzieć ;] Przez długi okres służyła u mnie Deorka. Zmieniała nawet w miarę ok ale w terenie ta przerzutka to jest jakieś nieporozumienie. Na byle jakim wyboju waliła jak głupia - myślałem, że zaraz się roztrzaska o widły . Właśnie - po co montować jakieś gumki na przerzutkach (LX nowy?), wydziwiać z grubymi neoprenami jak po prostu można stworzyć przerzutkę (widzimy to na przykładzie SRAMa) która nie będzie tłukła się o ramę. Oczywiście łańcuch nie sztywniak i tak zawsze będzie uderzał o widły, ale przesiadając się z Shimano na SRAMa czuć zdecydowanie mocniejszą sprężynę. A to, że SRAM nie bije o ramę to nie kwestia mocniejszej sprężyny tylko konstrukcji samej przerzutki, która uniemożliwia takie uderzanie bo stoi na sztywno a nie klapie Z wagą też SRAM wypada bardzo korzystnie (LX ważący ponad 300g?!). EDIT: Zapomniałem dodać, że śmigam aktualnie na IKS-dziewiątce rocznik bieżący Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 13 Maja 2007 Udostępnij Napisano 13 Maja 2007 pierwsza skrzynia biegow byla shimanowska. zaczalem od alivio. o ile pamietam dwie przerzutki. pozniej sram esp 7.0 i przejscie na 24 biegi. pierwsza zmielilem druga poszla ze starym rowerem pozniej byl sram 3.0. totalna porazka. przesiadlem sie na shimano. xt, potem xtr, ostatecznie znowu xt/ od dwoch tygodni znowu sram. x-7. pierwsze zmiany byly podyktowane checia stuningowania roweru. ostatnia - jego konstrukcją w ktorej shimano po prostu gorzej sobie radzi niz sram. od roku 1999 sram zrobil wielkie postepy. mysle ze shimano nie. roznice miedzy tamtym sramem a obecnym zauwazam - wyglad, konstrukcja, dzialanie. mysle ze pozostane przy sramie ale w pelni powiem to dopiero za dwa lata. przerzutka musi dla mnie tyle mniej wiecej pozyc zebym wiedzial czy dobrego zakupu dokonalem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wawek Napisano 13 Maja 2007 Udostępnij Napisano 13 Maja 2007 Witam Co myślicie o tej przerzutce http://www.allegro.pl/item193053753_tylna_...uper_tanio.html Prawie dwa razy tańsza od X-7, jest dwa razy gorsza ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karolyfer Napisano 13 Maja 2007 Udostępnij Napisano 13 Maja 2007 Mam tą przerzutkę od tygodnia i chodzi świetnie. Myślę że różnice między nią a X7 wyczujesz dopiero przy manetkach pokroju X7, X9 lub X0 jak masz tansze manetki to bez róznicy będzie Jes dwa razy tansza i ma tansze koleczka niz X7, dla mnie bomba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Autor Napisano 13 Maja 2007 Udostępnij Napisano 13 Maja 2007 Po tym filmiku wiem jakiej firmy będzie moja następna przerzutka tylna Sram Rulezz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radomir82 Napisano 13 Maja 2007 Udostępnij Napisano 13 Maja 2007 Ta przerzutka jest całkiem ok, to ostatni wypust przed X- ami, Myśle że jakośc jest ta sama co X7 :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mloody Napisano 13 Maja 2007 Udostępnij Napisano 13 Maja 2007 A co powiecie na temat krzywych wózków w przerzutkach Srama, zastanawiam się na 7.0 ( obecnie hit na allegro ) bądz X-7 ( czarną z 2005-06 roku ), tylko mam obawy czy się coś z nią nie porobi w trakcie użytkowania, jak np. Odiemu Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radomir82 Napisano 13 Maja 2007 Udostępnij Napisano 13 Maja 2007 A co mamy powiedzieć...jak w coś walniesz będziesz miał krzywy :-) Naprostujesz rękoma i bedzie śmigało:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mloody Napisano 13 Maja 2007 Udostępnij Napisano 13 Maja 2007 A co mamy powiedzieć...jak w coś walniesz będziesz miał krzywy :-) Naprostujesz rękoma i bedzie śmigało:-) Odi jakoś nie naprostował :| Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radomir82 Napisano 13 Maja 2007 Udostępnij Napisano 13 Maja 2007 Odi miał poprostu pecha:-) Sprawdzałem wszystkie X które mamy na sklepie i wszystkie są proste. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ro35 Napisano 13 Maja 2007 Udostępnij Napisano 13 Maja 2007 ktoś tu pisał, że sram nie ma dobrej przerzutki na poziomie cenowym acery. fakt, w sklepach ciężko jest. za to na allegro ostatnio wysyp :> tanie 7.0 (i dobre), jeszcze tańsza 5.0 (taka sama konstrukcja jak 7.0) http://www.allegro.pl/item194699588_przerz...cenie_wawa.html ...sorry, co ja porównuję do acery :> w tej całej dyskusji trochę pominięto najważniejsze cechy konstrukcji srama: esp czyli 1:1 oraz prowadzenie linki (to w moim subiektywnym odczuciu daje znaczącą przewagę nad końkurencją) ups zapomniałem o świetnych gripach, jedynie w wykonaniu srama Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lobster Napisano 13 Maja 2007 Udostępnij Napisano 13 Maja 2007 Prawie dwa razy tańsza od X-7, jest dwa razy gorsza ? Zdecydowanie nie ! Absolutnie nie jest dwa razy gorsza ! To bardzo dobra przerzutka, właśnie ją ujeżdżam. Działa naprawdę bardzo dobrze, aleee Myślę że różnice między nią a X7 wyczujesz dopiero przy manetkach pokroju X7, X9 lub X0 No właśnie. W poprzednim rowerze miałem X-9 [model 2006 bodajze, czyli to samo co X-7 model 2007] z manetkami X.0. Zestaw ten pracował PERFEKCYJNIE ! Nie można było sobie wymarzyć zeby przerzutka pracowala lepiej, błyskawicznie zmeiniała biegi w każdych warunkach. Teraz mam przerzutke 7.0 + manetki X.9. Działa bardzo ładnie, aleee, jednak ustępuje precyzją mojej starej X-9. Zmienia biegi bardzo dobrze, tak na poziomie XT, moze troche lepiej. Ale czasem zdarzy sie jakieś małe "nieporozumienie", wiecie, coś jakby nie do końca zmieni bieg pod obciążeniem, czasem zmiana nie następuje natychmiastowo. Ale to wyjątki i skrajności, pozatym działa bardzo ładnie. Aleee A co powiecie na temat krzywych wózków w przerzutkach Srama, zastanawiam się na 7.0 ( obecnie hit na allegro ) bądz X-7 ( czarną z 2005-06 roku ), tylko mam obawy czy się coś z nią nie porobi w trakcie użytkowania Ale, pomimo ze używam ją dosyć krotko, to podejzewam ze przez tą plastikową część złapie luzy równie szybko jak moja stara 5.0. Tzn szybko w porownaniu z np X-9 czy X-7. A więc rasumując: Czy warto wydac 70 zł na 7.0 ? Zdecydowanie tak ! Czy warto wydać 130 zł na X-7 ? Zdecydowanie tak ! Zależy ile macie akurat pieniędzy, czego oczekujecie, i jak długo zamierzacie z niej korzystać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 13 Maja 2007 Udostępnij Napisano 13 Maja 2007 trzeba obiektywnie podejsc do tematu:) prawda jest taka ze kto raz doswiadczyl srama, juz nigdy nie wroci do shimano i nie ma dyskusji ja osobiscie uzytkuje caly naped srama z grupy 7.0/x-7 i na przykladzie tylnej przerzutki - 7.0 z 2002 przyznaje - czyscilem ja az raz, przejechala okolo 30tys km i .........dziala jak nowa, manetki to samo, kaseta jeszcze moglaby sluzyc z 10tys gdyby nie lancuch ktory sie ostro rozciagnal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebekfireman Napisano 13 Maja 2007 Udostępnij Napisano 13 Maja 2007 Czy warto wydać 130 zł na X-7 ? Zdecydowanie tak ! Zależy ile macie akurat pieniędzy, czego oczekujecie, i jak długo zamierzacie z niej korzystać... A jaki jest koszt kółeczek do tej przerzutki i jak jest z ich dostępnością? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 14 Maja 2007 Udostępnij Napisano 14 Maja 2007 koszt kolek od 35 do chyba 110 zł w harfie (od x7 na tulejach slizgowych do x0 na maszynowkach) u mnie w sklepie widzialem nawet najnizszy model na półce sklepowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jo_jacek Napisano 14 Maja 2007 Udostępnij Napisano 14 Maja 2007 Teraz mam przerzutke 7.0 + manetki X.9. Działa bardzo ładnie, aleee, jednak ustępuje precyzją mojej starej X-9. Zmienia biegi bardzo dobrze, tak na poziomie XT, moze troche lepiej. Ale czasem zdarzy sie jakieś małe "nieporozumienie", wiecie, coś jakby nie do końca zmieni bieg pod obciążeniem, czasem zmiana nie następuje natychmiastowo. Ale to wyjątki i skrajności, pozatym działa bardzo ładnie. Aleee U mnie tez tak było ii.. wystarczyło zmienic pancerze na nowe :] Nowy Lx kosztuje bodaj 110zł i to on ma byc konkuencja dla X.7 a X.7 jest w tym wypadku drozszy o 20zł. A moim zdaniem roznica w trwalosci/jakosci bedzie duza zeby nie mowic wielka. Manetki co prawda swoje kosztuja.. ale jesli ktos jezdzi na gripach to doceni te cztery literki SRAM :] P.s. Ciekawe co sobie mysli pieszy ktory nie ma zielonego pojecia o rowerach i widzi kolarza ktory ma na tylku napisane SRAM :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amoniak Napisano 14 Maja 2007 Udostępnij Napisano 14 Maja 2007 P.s. Ciekawe co sobie mysli pieszy ktory nie ma zielonego pojecia o rowerach i widzi kolarza ktory ma na tylku napisane SRAM :wink: jakieś 2-3 miesiące temu Mój syn w szkole opowiadał coś kolegom o swoim rowerze i mówił o przerzutkach czy manetkach. Pani podsłuchała i poprosiła go o dzienniczek. Dostał uwagę "Państwa syn używa wyrazów powszechnie używanych za obraźliwe. Przy tym jeszcze krnąbrnie się wykłóca, że to nazwa jakiejś firmy a nie przekleństwo" Na zebraniu rodziców było trochę z tego powodu śmiechu. No bo skąd Amerykanie mogą wiedzieć, że nazwa ich firmy po Polsku znaczy to co znaczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blue Napisano 14 Maja 2007 Udostępnij Napisano 14 Maja 2007 Znam firme ktora miała nazwe afair Somar - sprzedawali oprocz polski tez chyba na czechy i pobliskie kraje. Okazalo się, że w jednym z jezyków tych państw nazwa oznacza "osioł" , ostatecznie zmienili nazwe na sowar i po problemie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amoniak Napisano 14 Maja 2007 Udostępnij Napisano 14 Maja 2007 Zgadnij dlaczego Francuzi nie kupowali Toyoty MR2 :lol: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Selvan82 Napisano 14 Maja 2007 Udostępnij Napisano 14 Maja 2007 Bo MR2 w języku francuskim brzmi podobnie do "merdeux" co oznacza "gów...ny" I dlatego u nich to autko znane jest jako "Coupe MR" Co do tematu: jak tylko zużyje mi się mój napęd na LX przejdę na pewno na SRAM'a Shimano ostatnimi czasy naprawdę poszło na masową produkcję i nawet te wysokie klasy z jakością nie mają już wiele wspólnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin92 Napisano 14 Maja 2007 Udostępnij Napisano 14 Maja 2007 Co do tego latania przerzutek w góre i w dół jeżeli chodzi o shimano to na pewno w XT 2008 to będzie zlikwidowane przynajmniej tak pisało w bB 4, ale ja i tak następny napęd biorę srama Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lobster Napisano 14 Maja 2007 Udostępnij Napisano 14 Maja 2007 U mnie tez tak było ii.. wystarczyło zmienic pancerze na nowe :] Pancerze mam nowe jeszcze pachnące sklepem, naoliwione dodatkowo przed montarzem . Ale faktycznie może to być wina pancerzy, ponieważ tym razem kupilem jakieś nie markowe (przy przerzutce x-9 miałem clarck's pre-lube), a dodatkowo od gornej rury do przerzutki mam juz całą linke puszczoną w pancerzu... Jeżeli to tylko wina pancerzy, to w takim razie 7.0 jest wręcz wyśmienita . Chociaż X-9 była troche sztywniejsza... [lub miała mniejsze fabryczne luzy] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sp0q Napisano 14 Maja 2007 Udostępnij Napisano 14 Maja 2007 Ja już od dłuższego czasu wiem, że kolejna zmiana będzie na SRAMa =] Denerwuje mnie właśnie to stukanie o ramę, a poza tym chętnie spróbuję czegoś innego. Tyle że ja najprawdopodobniej zaopatrzę się w triggery, gripy jakoś do mnie nie przemawiają - mam wrażenie, że pod wpływem pracy ciała w terenie ręka potrafiłaby sama zmienić bieg. Chociaż jest to czysta hipoteza bo szczerze mówiąc nie miałem okazji z nich skorzystać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.