Borron Napisano 15 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2008 Witam serdecznie. Jako nowy czlonek forum ladnie sie przywitam. Oto i moj rowerek, ktory w ciagu ostatnich kilku miesiecy udalo mi zlozyc wlasnymi rekami :-) http://img232.imageshack.us/img232/2461/pict0014okoce3.jpg PZdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubus18 Napisano 15 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2008 Fajny, aczkolwiek zmieniłbym kierownicę na węższą+rogi(zważając że to rower do xc). Czy to cranki mxr? Nie wróże im długiej żywotności Poza tym wypas, ewentualnie kiedyś korbę na lżejszą. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Borron Napisano 15 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2008 Fajny, aczkolwiek zmieniłbym kierownicę na węższą+rogi(zważając że to rower do xc). Czy to cranki mxr? Nie wróże im długiej żywotności Poza tym wypas, ewentualnie kiedyś korbę na lżejszą. Pozdrawiam Dziekuje :-) Wszystko w swoim czasie, kierownice i korbe (planuje XT ) tez zmienie za jakis czas. Stery takze, na tych jest mi za wysoko. Do tej pory udalo mi sie wlasnie osiagnac taki efekt jak widac na zdjeciach, jestem bardzo zadowolony :-) Wyglada to mniej wiecej tak na dzien dzisiejszy: Rama: Merida Matts900 D Amortyzator - REBA SL Gripy - SRAM Rocket Przerzutki P/T - XT Kaseta - XT Korba - Shimano FC-M542 ( w planach XT ) Kola - Mavic Crossride Disc Hamulec Przod - Avid Juicy7/185 Hamulec Tyl - Avid Juicy 3/160 Opony - Race King 2.2 Detki - MaxxisUltralight Pedaly - CrankBrothers EggBeater C Sztyca - PRO Mostek/Kierownica - Truvativ Siodelko - SelleRoyal Rockrider ( w planach SKN ) Waga "lazienkowa - analogowa" ( a wiec niezbyt precyzyjna ) wskazuje nieco ponizej 12kg Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bobiik Napisano 15 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2008 To moja maszyna.Jeszcze tylko wymiana kol i hamulcow. Co za zbieznosc ram Jak wkleic fotke????????????????? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bobiik Napisano 16 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
c1ach Napisano 17 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 Spoko sprzęcik, r7 ma fajny kolor, ale czy tak do końca pasuje to nie wiem, na pewno jest oryginalny Chcesz się na nim ścigać? Jak tak to rozważyłbym zmianę kiery na prostą + rogi . Hamulce zmieniasz na tarcze ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bobiik Napisano 17 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 Zmieniam oczywiscie hamulce na tarcze. Pasuje mi gieta kierownica,przy niej nie mam boli nadgarstkow.Pracuje tylko nad jej szerokoscia.Scigac-moze... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MtK Napisano 18 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2008 Panowie co wy macie do giętych kier? Mając HT sporo jeździłem na prostej 580mm. Było fajnie do czasu aż nie przesiadłem się na Fulla z kierą 635 Rizer. Zupełnie inna kontrola nad rowerem, pozwala na więcej a rower nie jest taki narowisty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubus18 Napisano 18 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2008 Ja się np po prostu przyzwyczaiłem do rogów, nie umiem utrzymać ręki w jednej pozycji. A że gięta, szeroka kiera +rogi to nieetycznie, to mam prostą 580 i jestem happy. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iras76 Napisano 19 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 gięta + rogi to profanacja ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arravin Napisano 21 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 Nie bardzo rozumiem sens takiego, dogmatycznego podejścia do rzeczonej materii: - prosta kiera + rogi – "cymes" - gięta kiera + rogi – „obciach” (przepraszam za kolokwializm) Moim skromnym zdaniem, każdy powinien decydować sam, co mu bardziej pasuje. W przeciwnym razie dojdziemy do nierozwiązywalnego, odwiecznego sporu o wyższości świąt Boż. Nar. nad Św. Wielk. Nocy. Lub odwrotnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ślawus Napisano 22 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2008 arravin dobrze mówi, każdy ma swoje zdanie na ten temat i jeśli mu się tak podoba to nie ma o czym rozmawiać. ja mam prostą kierę 600mm + rogi i zastanawiam się czy rogi są mi potrzebne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arravin Napisano 22 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2008 Uważam, że cała rzecz dotycząca rogów na kierze rozbija się generalnie o to, do jakiej jazdy używamy głównie naszego bike’a W pewnych zastosowaniach prosta kiera jest najlepszym rozwiązaniem, w innych gięta spisuje się lepiej. Tak po prostu jest. Tą prostą konstatacją nie wzbudzę chyba wielu kontrowersji. Przynajmniej mam taką nadzieję A sama istota zastosowania rogów, moim skromnym zdaniem, przede wszystkim polega na radykalnej (a może po prostu innej) zmianie ułożenia tzw. kończyn górnych, co w pewnych warunkach przynosi określone korzyści – np. podczas podjazdów... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iras76 Napisano 23 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2008 podziel Twoje zdanie Arravin ja mam bardzo konserwatywne podejście do tego tematu skoro prosta kiera - to rogi aby można było łatwiej podjeżdżać przesuwając środek ciężkości do przodu lub aby zmienić nie naturalne ułożenie rąk nie wspominam o aspektach wagowych gięta od zawsze tzn od początku MTB tyle co sobie przypominam była do DH gdzie zastosowanie rogów było bezcelowe nie mniej jednak rzecz jest dla mnie oczywista w przypadku rowerów HT w reszcie każdy dokonuje kompromisu pomiędzy wygodą, ergonomią, wagą itd. pozdrr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ślawus Napisano 23 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2008 dobra, koniec o prostych, giętych i rogach, w końcu to temat rowerach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lele Napisano 23 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2008 hmm... ja zacząłem w 2003/2004 od: Rama: DC- amstaff Amortyzator: na poczatku do zlamania po 9 miesiacach sr suntour duro e, zmaian na marzocchi all mountain sl Mostek: Brave machine Kierownica: Brave machine Stery: FSA the pig Manetki: deore xt Sztyca: najpierw accent, pozniej roox Siodło: dabomb Przerzutka P: deore xt Korba: race face najpierw prodigy xc, pozniej evolve xc Pedały: north shore Łańcuch: deore xt Kaseta: deore xt Przerzutka T: deore xt Hamulec P: hayes mag 9 plus 203 Hamulec T: hayes mag 9 plus 203 Koło P: alexrims dm 32, formula e-hub, opony nokian. Koło T: alexrims dm 32, formula e-hub, opony nokian. suport: race face evolve - do tej pory go mam i ciagle nadaje sie do jazdy:) nastepnie w 2006/2007: Rama: DC- pitbull Amortyzator: na poczatku marzocchi all mountain sl, zmieniony na marzocchi 55 ata Mostek: Brave machine Kierownica: Brave machine Stery: race face diabolus Manetki: saint Sztyca: da bomb Siodło: da bomb Przerzutka P: deore xtr Korba: race face diabolus 3 blatowy Pedały: Crank Brothers 5050 XX Łańcuch: wippermann conneX Kaseta: sram pg880 dh Przerzutka T: deore xt Hamulec P: avid code 203 (ale nie 5) Hamulec T: avid code 203 (ale nie 5) Koło P: syncros dps 32, marzocchi, opony nokian. Koło T: syncros dps 32, hope pro 2, opony nokian. suport: race face dabolus gripy: odi - do tej pory go mam i ciagle nadaje sie do jazdy:) a to ostani moj sklad:) Rama: Giant- glory dh Damper: w zestawie fox Amortyzator: marzocchi 66 rc3 Mostek: race face diabolus Kierownica: race face diabolus Stery: w zestawie Manetki: saint Sztyca: race face evolve xc ( model jak deus xc) Siodło: da bomb Napinacz: byl e.13 srs, zamierzam kupic race face diabolus d2 Korba: race face diabolus 38T (sprawdzona) Pedały: Crank Brothers 5050 XX ( sprawdzone polecam) Łańcuch: wippermann conneX Kaseta: sram pg890 Przerzutka T: saint Hamulec P: hope moto V2 203 (tacze saint) Hamulec T: hope moto 4 203 (tacze saint) Koło P: Mavic EX 729 DISC , saint, opony nokian. Koło T: Mavic EX 729 DISC , saint, opony nokian. suport: race face dabolus gripy: odi (sprawdzone) i wydaje sie byc w pozadku:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arravin Napisano 28 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 dobra, koniec o prostych, giętych i rogach, w końcu to temat rowerach Z reguły wątki na forach fluktuują różnie, w zależności od inwencji interlokutorów. Natomiast co do meritum, pełna zgoda – co za dużo, to niezdrowo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dextro Napisano 29 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 u mnie konstrukacja ciagle ewoluuje w tym momencie wyglada mniej wiecej tak: rama: cube ltd amor: rts gamma aet - juz ostro zajechany, szykuje sie zmiana przerzutka tyl: xt shadow przerzutka przod: nawet nie pamietam jakies alivio chyba mam to juz kolo 10 lat i nie przewiduje zmiany korba: slx kaseta i lancuch: hg 50 lipa do wymiany rawki: standard za 50 zl do wymiany kiedys tam hamulce VB lx-tyl i sramy 7.0-przod manetki alivio juz zdychaja z grubsza tyle szukam dawcy 1000 zl na upgrade;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kleryk Napisano 29 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 Rowerek z założenia do wyścigów w XC i maratonach : Rama:Fuji Tahoe SL Amortyzator:Marzocchi Z3 Flylight 100(olej powietrze) 2000r. Piasty:Novatec łożyska maszynowe Obręcze:remerx Opony:Tioga terrafirma Suport:VP na łożyskach maszynowych Szprychy:cnspoke , czarne Siodło:WTB Kierownica:Ritchey Mostek:Promax Pedały:VP Korba:Sr Suntour Hamulce tarczowe hydrauliczne Deore Przerzutki:Sram X5 3x9 Manetki:Sram X5 (tigger) Foto: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 8 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 gięta + rogi to profanacja ! od dwoch lat profanuje tak gietą kierownice i chyba zadna profanacja ludzkich wartosci nie przynosi mi tyle frajdy co ta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
creative1989 Napisano 8 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 Zdjęcia robione w dniu zakupu, więc doszedł licznik, lampka przód i tył, ponadto wywalony elastometr i jutro dojdzie piasta BOPa i tarcze Julie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegorz1974paszek Napisano 8 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 SZTYCA....? I żeby nie było - mój Przełajka - teraz w wersji szosowej Singiel w budowie ok 6kg Ewentualnie na tej ramie MTB - wersja robocza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bobiik Napisano 14 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2008 To moja maszyna po modyfikacjach Troche danych Obrecze alexrims sx44 Piasty przod NOVATEC NT-D041 SB tyl NOVATEC NT-D042 SB przerzutka tyl SRAM x-9 przerzutka przod Shimano XT Manetki SRAM x-9 Korby Shimano XT Hamulce hydrauliczne Shimano SLX Tarcze Shimano XT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pikul Napisano 14 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2008 Wypaśna ta Merida bobiik, przypadla mi do gustu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubus18 Napisano 14 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2008 Jaka szerokość kierownicy? Wygląda(przynajmniej na zdjęciach) gigantycznie. Pozdrawia, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.