Skocz do zawartości

[rower] Na czym jeździcie ?

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
Gość FF|putek

Na specjalne zyczenie Adika;)

Od wersji na zdjeciu moj rozni sie delikatnie osprzetem - rama jest z PELL'S Razzer Carbon Team, a osprzet z Razzer Carbon Race D.

Niestety jedyne zdjecie jakie mam swoje to robione telefonem w nocy:)

W weekend moze podesle cos konkretniejszego.

Pozdrawiam.

post-110021-1203960920_thumb.jpg

post-110021-1203960927_thumb.jpg

Gość FF|putek

Dziekuje;) Razzer Carbon Race D - ta rama jest dla mnie pomalowana rewelacyjnie. Niestety, Czesi nie mieli juz rozmiaru i dostalem ten egzemplarz. Powiem Ci ze rzeczywiscie pierwsza rzecza na jaka ludzie zwracaja uwage to kolor. Rower wyglada tak jak na zdjeciach - pelen polysk ktory daje super efekt. Niestety w kolekcji 2008 malowanie wiekszosci modeli dla mnie traca wioska;/.

PELL'S ma ciekawe ramy w 2 wyzszych modelach X2 i X6. Tam tylnych widelek (stojac z boku) trzeba sie dobrze doszukiwac;)

Eno bajera, niczego sobie. Świetna ramka oraz jak widac pozostałe komponenty Pellsa. Konkret maszynka a ramka to cudo.......

To Carbon? Tylnie widełki oraz kolorystyka "dobijają" moje oczy. Pewnie tani nie był ale jest naprawdę excluzywny bez dwóch zdań :) Pozdrawiam.

Dbaj o niego bo rowerek małe dzieło sztuki ;)

Tak bardzi ciekawa rama. Faktycznie tylny trójkąt jest...jakby to napisać :D...niezauważalny. Nie jest to oczywiście wadą, lecz mocną zaletą. Widać, że Czesi jadą z koksem :P, komunizmu się pozbyli podobnie jak my, tylko potrafili to wykorzystać i rozwinąć skrzydła. Jeszcze raz gratuluje.

• 3 tygodnie później...

Stało się! Jakiś czas temu spełniłem swoje marzenie :) a teraz się nim podzielę. Oto mój bike ;)

img3268pc6.th.jpg

Specyfikacja:

Rama: Poison Curare 2007 18 cali

Damper: Manitou Swinger 3-way Air 2006

Amor: Manitou Nixon Elite 115-145 RTWD ze sztyną osią

Stery: Prodigy Pro Creator

Sztyca: Ameoba Vitra 400mm

Mostek Syncros RACE 80mm

Kiera: Syncros GAIN 25mm rise

Siodło: San Marco- SKN

Korba: Hone FC-600

Pedalce Time Z

Łańcuch: DEORE XT CN-HG93

Przerzutka przód: DEORE XT FD-M760

Przerzutka tył: SRAM X.7

Kaseta: XT CS-M760 11/32

Manetki: TRIGGER X-7

Gripy Specialized: Sidewinder

Linki i pancerze Clark's Pre Lube

Hampel przód: Formula ORO K18 180mm

Hampel tył: Formula ORO K18 160mm

Koło przód

Obręcz: AlexRims DP20

Piasta: Reborn Bllodline Pro

Szprychy + Nyple: DT Champion Black 36szt

Opaska: Schwalbe PU 559-20 mm

Dętka: Schwalbe SV-14

Opona: Mountain Survival Pro 2,3

Koło tył

Obręcz: AlexRims DP20

Piasta: Novatec 42DO

Szprychy + Nyple: DT Champion/Sapim 36szt

Opaska: Schwalbe PU 559-20 mm

Dętka: Schwalbe SV-14

Opona: Continental Survival Pro 2,3

Całość waży około 14,3 kg i uważam, że jest to całkiem niezły wynik jak na tego typu sprzeciora :)

Pozdrawiam

heh, pokażę coś bardzo podobnego do powyższego :(

oto mój rower enduro na ten sezon :

poizonnowe01xz7.th.jpg

rama : poison curare @ 150mm skoku @ swinger x4 coil 2006

widelec : nixon comp tuningowany : sprężyna z shermana, pełne 149mm skoku, inne zabezpieczenie przed dobiciem i sporo lepsza praca niż zwykłego nixona :P

koła : dp20 + dt champion + novatec + nobby nic 2.1

hamulce : 525 + klocki jagvire + tarcze xt 160mm

napęd : prz przód sis, prz tył alivio 2006, manetki alivio, kaseta xt 8b 11-30, korba hone 22 -32-42, linki avid, avid rollamajing

kierownica : easton ea50

mostek : scott 70mm (117g :) )

gripy : dartmoot na śrubki

sztyca : ritchey (bez oznaczeń, chyba comp)

siodło : specialized rival

zacisk : accent

stery : fsa pig

pedały : candy c

waga : 15.4kg - w sumie nie wiem co ja mam tak ciężkiego w tym rowerze, poza damperem i sztycą... ale jest to waga z wagi elektronicznej, więc bardzo dokładnie. w sumie w terenie tego nie czuć, za to bardzo dobrze pracuje sprężynowe zawieszenie, zmianę z powietrza odczułem in plus.

Ja mam po staremu Dartmoora SS i Authora Versus - pierwszy przez zimę zmienił tylko korbę (Deore 2007 na Octa) i... baryłki do regulacji klamek ^_^ a na podstawie drugiego szukuje się light-machina (patrz sygnatura :P ). Fotki jak będą, założę nowy temacik.

PS. FFPutek - FOTO X6 - te widełki są XTRA MOCNE! B)

Hmm... rud, Ulf, żeście mi dali temat do przemyśleń... Curare raczej do lekkich nie należy, oboje tak jak ja macie sprężynowe Nixony i raczej bez lekkich części w specyfikacji (rud do tego sprężynowy swinger) i wychodzi wam niższa waga niż mojego... Ile waży Curare? Czyżby Spec był aż tak ciężki? Jak swój rower zważyłem na wadze domowej, to wyszło mi około 15kg. Chyba muszę dorwać jakąś porządną wagę (a nie ważyć się najpier w z rowerem, a potem bez i odejmować wagę ^_^;)

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d9e418f8a697ba28.html

rama poison arsen am 2008 rozm 50 waga 3160 gram

widelec: fox float 36 rc2

tlumik: manitou evolver isx-6

kierownica: titec pluto 690 mm karbon

mostek: boplight 120 mm

stery tange zs semiintegrated

rogi: boplight

hamulce: formula oro k 24

tarcze: win zip 203 i 180 mm

manetki: gripy sram 7.0 prawy, 9.0 sl lewy

przerzutka tył: sram x7

przerzutka przód: shimano xtr top swing

kaseta: xt 11-34

łańcuch: sh xtr

korby: shimano hone

pedaly: shim dx

piasty: ns

obrecze: mavic xm317

szprychy: dt revo 2.0-1.5 72 szt

opony: przod mountain king 2.3 conti diesel 2.5 tyl

sztyca: ritchey pro

siodlo: spec body geometry bg2

waga calosci 14 kilo na malo precyzyjnej wadze domowej - dokladny pomiar w przyszlym tygodniu.

potencjal tuningowy to tylna opona - po przejazdzce na mk jako napędowce podejmę decyzje - roznica w wadze do conti to ok 250 gram.

tlumik mimo platformy i powietrza dziala miękko jak masło i kulturą pracy zawstydza czasami foxa :(

gybym najpierw kupil tylnego manitou to sądze ze przenim amorem bylby nixon super intrinsic :)

rud pytasz co masz tak ciezkiego w rowerze. hampelki sa nielekkie :( ale moim zdnaiem co do jakosci pracy wyprzedzaja nowsze shimano o lata świetlne :down:

bendus, mój poison curare ważył lekko poniżej 3,1kg (na wadze elektronicznej, ale do 150kg, więc podziałka do 1/10kg), więc jak na rower enduro ze skokiem 150mm to wynik dobry. dla porówniania scott ramson aluminiowy waży 3.7 z powietrznym damperem... więc sama rama daje potencjał złożenia lekkiego roweru enduro. znalazłem info że moje 525 ważą 540g sztuka :/ więc spróbuję w nadchodzącym sezonie zmienić je, choć działają bdb, może lżejszą sztycę. ale lżejsza rama byłaby już nie enduro tylko allmtn albo nawet xc z większym skokiem, więc takie rozwiązaniem raczej odpada. podobnie z widelcem, mój nixon waży 2.1kg, trochę lżejszy widelec byłby sporo mniej sztywny. niby jest minute na ośkę, ale realnie waży 2kg... damper sprężynowy jest ciężki, ale pracuje super płynnie i nie zmienię go na powietrze (miałem x3 air, bardzo lekki i z wygodną wajchą od spv, ale nawet najlepszy powietrzny damper nie będzie pracował jak sprężyna).

bardzo chciałbym mieć rower poniżej 14kg, ale widzę że musiałbym zastosować albo sporo mniej wytrzymałe części, albo strasznymi kosztami zbijać po parę gram (np przerzutki xtr, siodło xc, kierownica easton carbonowa). zmieniając na powietrzne zawieszenie zaoszczędziłbym ok 0.6-1kg w zależności od widelca, np nixon powietrzny na ośkę 20mm (nie ma już na 9mm) waży 20g mniej niż mój, więc trochę bez sensu.

można powiedzieć że poison zendurzył polskę ;)

powietrzny będzie pracował nie tylko tak jak sprezyna stalowa - nawet lepiej. ;)

uzywalem kilkunastu przednich i kilkunastu tylnych amortyzatorow roznych firm, przeznaczonych do roznych dyscyplin i o bardzo roznej konstrukcji. byly wsrod nich najwyzsze modele ktore teoretycznie i praktycznie są wyznacznikiem jakosci pracy amortyzacji. jednak bez chwili zastanawiania sie zrezygnowalem ze sprezyny stalowej po malej przejazdzce na duzo starszym od mojego i nieserwisowanym widelcu powietrznym. kulturą pracy zdecydowanie przewyzszal sprezynówke. to samo z tylu. tuz przed ostatnią wymiana mialem mozliwosc porownania zarowno z modelem powietrznym jak i ze sprezyną stalowa i roznica jest bardzo wyczuwalna. a absolutnym dla mnie mistrzostwem swiata jest powietrzny tlumik cane creek ad10 - prostacki w budowie jak malo ktory ale o jakosci pracy do ktorej nawet nie moze sie zblizyc zaden inny tlumik. szokujące - doslownie - bylo dla mnie co uczynil z scotta octane (95mm skoku zawieszenia). zdolnościa pochłaniania nierownosci bił na łeb zjazdowego potworka z 230 mm skokiem i bardzo dobrym tlumikiem. szkoda ze nie nie są w sprzedazy w cult bikes - u dystrybutora cane creeka...

Rama: Giant Iguana, 17cali

Amortyzator: Reba Race 06 + manetka pop lock

Hamulec tył: LX 06

Hamulec przód: LX 06

Tarcze:WINZIP 160mm falowane

Okładziny: Clarks

Manetki: Dual Control Disc LX 06

Przerzutka przód: LX 06

Przerzutka tył: LX 06 odwrotna spreżyna krótki wózek

Korba: LX Hollowtech2 06

Łancuch : XT 07

Kaseta XT 11-32 07

Koła: Cross Ride 06 black

Opona przód: Panaracer Magic XC 2.0

Opona tył: Schwalbe Nooby Nic 1.8

Detki: Maxxis Ultralight zawór presta

Mostek:BBB

Kierownica: BBB

Sztyca: BBB

Zacisk sztycy: BBB

Siodło: firmy nie znam jedynie co pisze na nim to Carbon ale z carbonu nie jest

Pedały: XT 540 07

Stery: Cane Creek

Rogi: Boplight

Chwyty: Ritchey

Koszyk:X-TASY

Licznik: Cateye Cadence

Waga: 11.7

Sam bym chętnie posiadł takiego Curare... Ale co zrobić, nie samym bikiem człek żyje ;)

PS. Tobo - popieram! Jak pisałem swego czasu, że amorki sprężynowe działają do bani, to się zaraz rzucili z uwagami, że sprężyna ma liniową charakterystykę pracy itp. itd.

A ma odpowiedź? A niech sobie ma, ale w praktyce ta "zaleta" objawia się tym, że amorek jest za twardy na początku skoku (nie wybiera małych nierówności) a za miękki na końcu (można go dobić).

A powietrze jest progresywne - czyli jednocześnie wybiera liście, a dobicie go może być niewykonalne.

Tina ma sprężynowego Magurę Phaona i z całym szacunkiem dla tego amorka - moje używane Gran Fondo 3, z jedyną dającą się ustawiać regulacją w postaci ciśnienia powietrza (twardości, bo tłumienie i tak g...uzik dawało) działało bez porównania lepiej niż Magura (kompresja, obszerne tłumienie).

Oto wersja alfa roweru na nowy sezon:

rama – Checker Pig „Flash Pig” 19’

amortyzator – Manitou Nixon Comp SPV

stery – FSA Orbit Z

hamulec przód i tył – Shimano LX tarczowe, hydrauliczne

tarcze hamulcowe – Przód Shimano XTR 203mm centerlock, tyl Magura 180mm na 6 śrub

kaseta – Shimano Deore(HG 50 chyba:P)

łańcuch – HG 53

korba + suport – Shimano LX

przerzutka przó) - Deore

przerzutka tył - Shimano XT

kierownica – Tioga Factory DH

pedały – Shimano 520

sztyc – PZ Racing

manetki – Prawa Deore, Lewa LX

mostek – Ritchey Comp

opona przód – Schwalbe Fat Albert

opona tył - Schwalbe Fat Albert

koło przód:

piasta: shimano XT HB-M776(pod oś 20mm)

szprychy: CN spokes 2.0

obręcz Sun Rims Singletrack

koło tył:

piasta: shimano XT

szprychy: CN spokes 2.0

obręcz Sun Rims Singletrack

Większość części jest z roweru xc, nowe są rama, amor, koła, opony, przednia tarcza i przewód przedniego hamulca. Na zdjęciu rower jeszcze z starym tylnym kołem i bez przedniego hamulca. Zrobiłem bardzo duży błąd z tą ramą 19stką:/ No ale za błędy się płaci...:/

7d77796c538c0d82m.jpg

Tak, za duża. Mam 178cm wzrostu i do tej pory jeździłem na 17stce, która fajnie się zachowywała na technicznych zjazdach. Jeszcze nie miałem okazji sprawdzić tego roweru w terenie bo czekam na adapter do przedniego hamulca ale już czuję, że się zrobiła z niego zbyt duża kobyła. Co do amora to jest fajnie dobrany bo on ma skok 145mm a rama 150mm. Jest więc idealnie. Więcej odczuć co do jazdy będę mógł napisać dopiero po testach w terenie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...