Skocz do zawartości

[klamki] De One

KuLa2030

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

brak napisu Avid :)

P.S

był podany link na forum kiedyś z tymi klamkami i może ktoś się zainteresował ;)

Napisano

"Klamki sprzedajemy pojedyńczo - jeśli chcesz kupić komplet kliknij 2sztuki (a wtedy przy wpłacie na konto wysyłka GRATIS)" i wysyłka gratis.....

P:s. straszny błąd popełniłem ups bo avidy kosztują 60+ przesyłka za parę tu wychodzi 40 no ale i tak taniej:P

Napisano

Ta aukcja była wcześniej na "ciekawe aukcje...." stwierdziłem, że zaryzykuję i w najgorszym wypadku zamontuję u dzieciaka w rowerze - w końcu nie majątek :D . Kupiłem dwie z gratisową przesyłką, dzisiaj dotarły, trafią raczej do mojego sprzęta ;). Pierwsze wrażenie , to samo co avid tyle, że luz roboczy minimalnie większy- miałem też avidy dzisiaj w łapach tyle, że zamontowane do roweru i może naciąg linki zniwelował różnicę. Klamki są dosyć lekkie ale sprawiają wrażenie solidnych . Info na metce: Importer Merida Polska sp z o.o, www.rowerymerida.com.pl , Kraj pochodzenia: Chiny - jak 80% towarów w sklepach :)

Napisano

To ja tak tylko dodam, że Avidy FR5 nówki nie mają zadnego luzu ;]

To ja tak tylko dodam, że Avidy FR5 nówki nie mają zadnego luzu ;]

Kula, avidy fr5 mozesz miec w coolbike'u za 60zł (kupujesz na allegro i ustawiasz sie na odbiór osobisty) :)

Napisano

O to się nie martw, bo jest to róznica 20zł i odbioru osobistego (bo za przesyłke się nie płaci, po wpłacie na konto)

klamki same w sobie na zdjęciu wyglądają przyzwoicie tylko własnie się zastanawiam czy jest sens wydawania 20zł , po to by był napis Avid ??

Ale całe szczęście nie kupuje nic natychmiast wiec nie ma problemu, tylko tak się przystawiam...

Napisano

Nie żebym się czepiał ale na uakjic masz wyraźnie napisane:

Wpłata na konto bankowe (płatność z góry) Koszt wysyłki: 4,50 zł

więc nie tak za darmo znowu, chyba ze gadałeś z tym kolesiem :D

Szczerze mówiąc gdybym miał się sam zdecydować to sam nie wiem co bym wybrał - wygląd niby ten sam, ale praktycznie zero opinii o nich.

W każdym badź razie ze swojej strony polecam FR5. Super klamki :)

Napisano

Ale to tylko wtedy gdy kupujesz jedną sztukę...

a gdy kupujesz dwie sztuki to wtedy już wysyłka gratis

jeśli chcesz kupić komplet kliknij 2sztuki (a wtedy przy wpłacie na konto wysyłka GRATIS)

A przecież wiadomo że rozmawiamy cały czas o klamkach nie o klamce :D

Napisano

niedawno też stałem przed takim dylematem, co ciekawe zamawiałem nawet łańcuch u tego gościa (OSY). Jednak po głębszych przemyśleniach postawiłem na zaufaną markę - Avida.

Tak poza tym to ta firma - Deone robi także pompki i torby podsiodłowe.

Napisano
To ja tak tylko dodam, że Avidy FR5 nówki nie mają zadnego luzu ;]....

No nie wiem, te które dzisiaj oglądałem były zamontowane niemal że w dziewiczym rowerze który przejechał może za 100km i luz był na 100% tyle że mniejszy niż w tych z aukcji, a i ten nie jest jakiś drastyczny. Wiec albo w FR5 luz jest albo szybko coś się zrobił :D Po prostu uważałem, że należy o tym (w klamkach z aukcji) wspomnieć żeby nie było tak słodko.

Napisano

To jest raczej podróba niż wersja OEM, a czy nieudana? Jest to żywcem skopiowane rozwiązanie i mechanizm działania. Zobaczymy jak okażą się liche to i tak mam gdzie je zamontować <_< dzieciaka klamki i tak są już rozklekotane.

Napisano

Ja mam klamki avid fr5 i wygladaja prawie tak samo do tych z linku. nie sa niewiadomo ile drozsze a dzialaja bardzo dobrze. Wez avidy lepeij.

Napisano

No to wiadomo bo tu mam sprawdzony produkt i jednak Avid jest porządny wiec jak będe kupował to na pewno będe wolał dorzucić 20zł i mieć coś dobrego...

Jednak nie powiem że te De one kuszą:rolleyes:

Napisano

Ciężki orzech do zgryzienia, z jednej strony co firma to firma z drugiej może być tak, że avid wypuścił wersję "nie oryginalną", tak jak robią inne firmy tzn. fabryka produkuje ten sam produkt o tych samych parametrach, właściwościach itd ale jeden ma oryginalną nazwę,a drugi "zastępczą" i firma zarabia podwójnie, dla tych co liczy się firma i dla tych co liczy się cena. Są to powszechnie stosowane praktyki szczególnie w firmach samochodowych, a wiadomo że ostatnio modne słowo "globalizacja" zagościło również w światku rowerowym.

Jest też aspekt podróby, ale jak to mówią "podróba nigdy nie dorówna oryginałowi"

Czyli teraz cała moc w rękach gryfa222 :), przetestuje i nam powie co i jak :)

Napisano

Zastanawia mnie podobieństwo fonetyczne DeOne i Deore :glare: Czy nie jest to jakaś podróba skierowana do ludzi, którzy kiedyś usłyszeli, że deore to już dobra grupa i kupią deone bo im podobnie brzmi? :twisted:

Napisano
...Czyli teraz cała moc w rękach gryfa222 :) , przetestuje i nam powie co i jak :) ....

Nie ma problemu :unsure: Pierwszych testów już dokonałem (brak czasu na dłuższe wypady), klamki sprawują się dobrze do tego stopnia, iż z tyłu pasowało by założyć booster a z przodem muszę obchodzić się ostrożniej niż przedtem pomimo wagi (lekko ponad 90). Brakuje jeszcze wymiany klocków na lepsze jakościowo i będzie żyleta :D A co do luzów, jako że mnie drażniły postanowiłem połączyć przyjemne z pożytecznym :) . Potrzebowałem cienkiej blaszki więc wyjąłem więc browar z lodówki .... ;) a z puszki wyciąłem takie coś jak na foto poniżej:

dscf3378ks7.th.jpg

,po dokładniejszym docięciu niż widać to na foto wkomponowałem w okolice trzpienia, który niestety nie jest spasowany z japońską precyzją do plastikowego walca wokół niego-> patrz foto. Efekt - zero luzu, (tzn. jak w oryg. -milimetrowy)

Pozostaje tylko kwestia czy warto bawić się w A.Słodowego.

Jeśli Avidy można kupić za 50 pln to na pewno nie. Ja poszedłem do najbliższego rowerowego obok mnie a tam avid fr5 w niesamowitej promocji-przecenie ;) (sklep Rojax) "za jedyne" 99pln kpl. Na allegro fr5 60pln + wysyłka. Za 40pln kupiłem te tańsze klamki i używane manetki alivio za 30 pln + wysyłka, więc w niemalże tej samej cenie mam jeszcze manetki. Po prostu - jak kto woli i ile ma keszu na zbyciu.

Napisano

klamki coprawda wyglądają identycznie jak FR5, może nawet to jest ten sam odlew z tej samej fabryki ..... ale jeszcze liczy się kwesta materiału ....... mogą byc z czegoś innego zrobione co znacząco zmienia ich charakterystyke ...... tego nie wiem .... ale moze tak byc .... tu trzeba poczekac na opinie urzytkowników ...... pisze o tym dlatego ze sam kiedys kupilem klamki z allegro za 13 pln które wyglądały identycznie jak DEORE .... ale niestety tylko wyglądały ..... byly wyrażnie gorsze ,,,,, pozdro TOBY

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...