Skocz do zawartości

[przerzutka regulacja] Kółeczko przerzutki haczy o najwiekszą zebatkę

Senti

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Ostatnio zauwazylem ze przy ustawieniu przerzutki na najwiekszej koronce kasety jej koleczko nie ma wystarczajaco miejsca i haczy o tarcze. Kiedys bylo wszystko ok, teraz nawet regulacja sruba (wkrecilem ja na maksa) nie pomaga do konca. Wiem ze lancuch jest juz dosc mocno rozciagniety i podejrzewam ze to jest przyczyna, bo na calej dlugosci lancucha to rozciagniecie siega pewnie kolo 1" i po prostu wozek nie jest dostatecznie odciagniety. Jakie rozwiazanie polecacie? Ja zastanawiam sie nad trzema:

1) Skrocic lancuch o jedno ogniwo

2) Wymienic srube regulacyjna na dluzsza

3) Moze da sie ustawic jakos inaczej sprezyne, tj. czy sa tam jakies dziurki do regulacji naciagu sprezyny jak w v-brake ?

Pozdro 600 :wink:

Witam. Najlepiej będzie wywalić ogniwo z łańcucha. Wkręcając większą śrube naciągasz niepotrzebnie sprężyne która tam się znajduje. W przerzutce nie ma takich otworów ja w hamulcach. Pozdrawiam.

Podepnę się pod temat bo mam ten spam problem. Kaseta XT 34 zęby i kółko przerzutki delikatnie dotyka do największej zębatki. Nowy łańcuch (108 ogniw XT, 106 ogniw jest za krótki zatem skracanie odpada). Podejrzewam, że jest to wina wymiany kasety bo oryginalna miała 32 zęby.

Co mogę z tym zrobić? Jest jakiś sposób regulacji? Jeżeli nie, to czy taka sytuacja jest groźna? Zepsuje się coś? Dodam, że często jeżdżę w górach, gdzie 34 zęby są naprawdę potrzebne.

Kto wie jak się z tym uporać? :rolleyes:

Niektóre przerzutki obsługują kasety z największą koronką 32 - sprawdźcie czy przypadkiem nie wasza. Jeśli wasza obsługuje to pozostaje jedynie wkręcenie śruby regulacyjnej tyle ile trzeba - powinno wystarczyć. Jeśli nie to znaczy, że jednak obsługuje maksymalnie 32 koronki (przy danej ramie - czasem jakaś firma zrobi złe haki). Generalnie taka sytuacja nie jest groźna, ale denerwująca.

qutek: z tylu korpusu przerzutki jest sruba regolujaca odleglos od kasety. wkrecales ja?

I slusznie ,szukac najprostszych rozwiazan-patrz wyzej-tym tempem to mozna rozciac rame i wspawac kawalek alu ,lancuch bedzie naciagniety.

Tak powaznie,to mozesz nawet wywalic te srubke i wkrecic 5-10 mm dluzsza,tak jezdzi moj kumpel juz chyba 5 lat...

Tak, śruba wkręcona i nadal ocierało....na całe szczęscie miałem zepsutą przerzutkę LX, która ma minimalnie dłuższą śrubę regulacyjną. Wymieniłem i jest ok. Dzięki za pomoc:) Nie wiem czemu się uparłem, że to wina łańcucha (na starym nie ocierało).

Jeszcze raz dzięki:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...