Pulse Napisano 9 Maja 2007 Udostępnij Napisano 9 Maja 2007 Po 800km cos sie odezwalo, chyba w suporcie, co obrot slysze takie pykniecie, nie jakos szczegolnie glosne ale denerwujace, jezeli naprawde delikatnie pedaluje to pykniecia nie ma. Co to moze byc? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin_w44 Napisano 9 Maja 2007 Udostępnij Napisano 9 Maja 2007 Na pewno w suporcie?? :!!: jesli tak to pewnie sie juz wyrobil(jesli masz jakis tanszy=szybciej sie zuzywa niz te lepsze)...ale sprawdz tez pedaly, moze akurat sie obluzowaly od korby i tak chrapocza kiedys tak mialem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sabotagedsc Napisano 9 Maja 2007 Udostępnij Napisano 9 Maja 2007 Kurcze od niedawna też mam taki problem, mam korbe XT 2006 i gdy prawy pedał jest najniżej to mi coś pyka i dzieje się tak tylko przy dużym obciążeniu, bez wzgledu na przełożenie i wydaje mi sie że odgłos dobiega z prawej strony tylko przy najniższym położeniu pedała. Wie może ktoś, co to może być?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maniek83 Napisano 10 Maja 2007 Udostępnij Napisano 10 Maja 2007 Prawdopodobnie nie jest to wina korby i suportu tylko wlasnie pedałów. Dokręć śrubki w pedałach ( tylko nie te regulujące). Zapewne macie aluminiowe ramy a wadą tych ram jest to że wszystko słychać każde trzaski itp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rappid Napisano 10 Maja 2007 Udostępnij Napisano 10 Maja 2007 Kurcze od niedawna też mam taki problem, mam korbe XT 2006 i gdy prawy pedał jest najniżej to mi coś pyka i dzieje się tak tylko przy dużym obciążeniu, bez wzgledu na przełożenie i wydaje mi sie że odgłos dobiega z prawej strony tylko przy najniższym położeniu pedała. Wie może ktoś, co to może być?? hehe, mialem niedawno to samo. rozbierz, wyczysc, nasmaruj i zloz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciekJ Napisano 11 Maja 2007 Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 Prawdopodobnie nie jest to wina korby i suportu tylko wlasnie pedałów. Dokręć śrubki w pedałach ( tylko nie te regulujące). Zapewne macie aluminiowe ramy a wadą tych ram jest to że wszystko słychać każde trzaski itp Witam, No nie do końca musi to być wina pedałów. Ja na swoich paltformowych miałem dokładnie ten sam efekt że co obrót coś delikatnie pykało a jak depnąłem mocniej to było słychać wyraźnie że coś z napędem nie jest tak bo potrafiło naprawdę konkretnie rzęźić :wink: Wczoraj natomiast zmieniłem pedały na nowiuteńkie SPD. W serwisie mi je nasmarowali, porządnie skręcili a problem pykania niestety pozostał. W serwisie gość zasugerował że może to być wina łańcucha, jak się deko rozciągnął to ponoć potrafi dawać takie efekty dzwiękowe podczas kręcenia (ma już najechane prawie 2 000 km) Ponieważ łańcuch nie jest drogą rzeczą postaram się w pierwszej kolejności wymienić właśnie to... no i zobaczymy :wink: Pozdr, M. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saucio Napisano 11 Maja 2007 Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 Przyczyn "pykania" może być dużo w rowerze. U mnie przyczyną była rdza na bieżniach piasty. Może rozbierz i nasmaruj wszystkie części związane z napędem. Powinno pomóc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzychoo Napisano 10 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2007 Mam to samo ,takie "pykniecie" przy każdym obrocie korby.Jechałem przez 10 km gapiac sie na korbe i za cholere nie widać co "pyka" Kręce ręką korbe to nie pyka ,a w czasie jazdy tak.Obmacałem ,kręciłem i ruszałem czym sie dało i nic , nie da sie zlokalizować.Dżwięk podobny do uderzenia pancerza o rame ale tam nic nie ma prawa uderzac. Korba ,łańcuch XT ,pedały 520.Rower ma przejechane 2k km.Wie ktoś skąd to pykanie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojcimił Napisano 11 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 U mnie pykanie pojawia się tylko jak mocniej depne, ale nie zawsze. Ale bardzo denerwuje mnie "bzyczenie" na 7 i na 6 biegu i 2 zębatce z przodu. Zrobiło się tak po zmianie przerzutki tylnej z TY na Alivio . Jak kręce np na 7 biegu pedałami do tyłu to nie kręci sie płynnie tylko gdzieś łańcuch skacze(chyba na korbie) regulacja przerzutki nic nie daje . Chyba będę musiał zmienić korbe na taką, która jest dalej od suportu... Jaką korbe polecacie do 100zł? P.S. Sorki za OT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 11 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 albo luzne miski, albo jakies drobinki dostaly sie do oski - smiem twierdzic, ze masz shimano jeszcze pewnie ze zintegrowana osia - ten typ tak ma ... jak nie pomoze odkrecenie, wyczyszczenie, nasmarowanie, to sprobuj leciutko poluzowac ramie - lewe, gdyz chyba to strzela;d Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzak Napisano 16 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2009 Witam, od roku jestem posiadaczem Meridy crossway 10-v. Praktycznie od początku na niektórych biegach słychać regularne "pykanie". Nie mam pojęcia czym to może być spowodowane. Proszę o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzak Napisano 20 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2009 Może jednak ktoś sie domyśla o co chodzi. Dodam jeszcze, że teraz pykanie wystepuje tylko na 5 biegu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ghost91 Napisano 20 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2009 Co do "pykania" miałem podobny problem i walczyłem z nim od dawna. Wymieniłem pedały, rozkręcałem suport czyściłem dosłownie wszystko. Po pewnym czasie coś mi wpadło do głowy aby zobaczyć czy to nie stery. Rozebrałem wszystko, wyczyściłem, nasmarowałem i co... cicho teraz od paru miesięcy już wszystko jest w normie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzak Napisano 20 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2009 No w moim przypadku peenie to stery nie są bo pykanie występuje tylko na 5 biegu. Jest to bardzo dziwne, bo jakies 200 km temu wymienilem łańcuch i wolnobieg. Myśłałem, że już wszystko ok ale ten sam dźwięk powoli wraca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cybul26 Napisano 20 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2009 Również posiadam ten problem. Wcześniej on też występował. Dałem do serwisu, podobno luźne miski (na gwarancji mi to przyjęli ;p). Teraz nie wiem, co jest. Pykanie występuje przy większym obciążeniu (podjazdy etc.). Identycznie, jak przedtem. No ale ile razy można mieć luźne miski? Korba to Truvativ X-flow, suport turvativa również. Chcąc zrobić to na własną rekę muszę kupić ściągacz do korb, tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MTP Napisano 21 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2009 U mnie również pojawiło się to zjawisko po tym jak zaryłem korbą w przeszkodę Ostre depnięcie na prawą korbę w dolnym jej położeniu powodowało wydobywanie się dziwnych dźwięków -chrobotań. Po wstępnych oględzinach i szukaniu źródła tych dźwięków okazało się że prawa korba jest słabo dokręcona, pojawił się minimalny luz niewyczuwalny podczas jazdy lecz klucz imbusowy nr8 ujawnił całą prawdę. Odkręcenie i zdjęcie korby, wyczyszczenie, przesmarowanie i solidne dokręcenie rozwiązało problem. Podobne zjawisko w mniejszej skali zachodzi w sterach jednak tam nie udało mi się skutecznie tego zwalczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
konrado1989 Napisano 24 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2009 Też mam pewien problem z pykaniem,ale nie jestem pewny czy to napęd,czasem przy duzym obciążeniu coś pyka,ale najdziwniejsze jest to,ze na zjazdach przy większych prędkościach pojawia sie ten sam dzwiek... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolo82 Napisano 30 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2009 Witam Dolaczam do grona "pykajacych" Mam ten sam problem albo mi sie wydaje. U mnie pyka wylacznie pod obciazeniem i przy wolnej jezdzie pod gore. czyli przod 2- 2 albo 1-1. wtedy jade wystarczajaco wolno ze moge uslyszec pykanie. Nie mam zielonego pojecia czym jest to spowodowane. wyczyscilem wszystko. korbe, suport, korby nawet dobilem mlotkiem przez kawalek plastikowego tworzywa. dokrecilem na max, pedaly nowy smar. dokrecone na maxa. bez luzow i dale pyka. Czy pyka na innych biegach nie wie bo wiatr w uszy wieje:) jednak wyglada to raczej moim zdaniem na prace ramy... pykniecie nie zawsze sie pojawia czasami co 4-5 obrotow. probowalem stac na ramie skakac w miejscu nie ma pykniecia ale jak pedaluje jednak sie pojawia, na pewno to nia piasty bo dostaly nowy smar i wszystko sterylnie wyczyscilem w benzynie kolo tocza sie bezszelestnie. Korba truvativ iso flow i suport tez truvativ. Pyknicie pojawia bezwgledu czy naped jest brudny czy ultra czysty, na suporcie nie ma wyczuwalnych zadnych luzow, pracuje cicho i bez oporow. Odpada tez siodelko i sztyca przesmarowane i mocno skrecone.. Pykniecie pojawilo sie po przebiegu 450km. Proboje je zlokalizowac jednak jest naprawde trudno. Dzisiaj pojawilo sie pykniecie kiedy siedzialem na rowerze jedna noga podparta o grunt. prawa noga naciskala na pedal po dosc sporym obciazeniem Pozdrawiam wolo82 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maroos Napisano 30 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2009 W moim przypadku sprawę załatwiło dociśnięcie korb do osi suportu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tolo911 Napisano 14 Września 2009 Udostępnij Napisano 14 Września 2009 Witam, mój problem nie został jak się okazało rozwiązany przez serwis więc w was nadzieja:)Od początku: Jestem posiadaczem centuriona beckfire 300 z przebiegiem około 200km. Wszystko było ok do czasu pierwszego czyszczenia i smarowania. Po tych czynnościach trzaski i jeszcze raz trzaski plus wyczuwalne pod nogami coś w podobie przeskakującego łańcucha. W takich warunkach przejechałem około 30 km po lesie, wszystko zdążyło się zapiaszczyć i oblepić, a tym samym trzaski w dużym stopniu ustąpiły, ale że rower nowy oddałem do serwisu gdzie pokręcili głową i przesmarowali suport. Kiepskie warunki pogodowe i kolejne czyszczenie- wracamy do punktu wyjścia- serwis. Tym razem wymyli w benzynie łańcuch i nasmarowali czymś gęstszym, bo powiedzieli że ja używam czegoś w konsystencji oliwy. Ok przyjąłem z pokorą już nawet zamierzałem kupić takowy smar, ale postanowiłem pojeździć i zobaczyć czy będzie jak trzeba. Od tej chwili 30km i tylko na niektórych przełożeniach jest ok, a na całej reszcie wciąż słychać i czuć, że do ideału daleko (choć lepiej niż po mojej oliwie). Jakieś pomysły? Jeśli to faktycznie tylko napęd, bo jak tu mówić o zużyciu, to czego używać? Ps. wszystko dokręcone, pedały platformowe z jednego kawałka aluminium, więc raczej idę w zaparte, że to napęd zwłaszcza, że powstało po czyszczeniu. Nie używałem nic poza szmatką (żądne odtłuszczacze czy wd 40 :/) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 14 Września 2009 Udostępnij Napisano 14 Września 2009 hmm jeśli oś suportu, pedały i napęd po konserwacji to zostaje tylne koło. Rozebrać kasetę, bębenek, piastę, konserwacja - złożyć. Lub podmienić koło z kasetą. Dalej trzaski mogą jeszcze dodatkowo pochodzić od sztycy, czyli wymontować przeczyścić benzyną nasmarować złożyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 15 Września 2009 Udostępnij Napisano 15 Września 2009 sprawdźcie koniecznie gwinty pedałów. Ja dzisiaj walczyłem z łożyskami hollowtech, bo byłem pewien, że to one skrzeczą. Wystarczyło odkręcić prawy pedał i nasmarować gwint. O dziwo był bardzo mocno przykręcony, a i tak cykał co obrót. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cinnek Napisano 18 Września 2009 Udostępnij Napisano 18 Września 2009 Witam, niestety w moim rowerze też coś "pyka" . Dodam, że pykanie słychać właściwie tylko na przełożeniu 2 : 7 słyszałem, że tak się nie jeździ ale mimo to nie powinno być takiego dźwięku . Wczoraj pojechałem do serwisu, by oddać rower na gwarancję. Mechanik powiedział, że coś mu się nie chce wierzyć, ale sprawdzi . Rozkręcił suport - obejrzał go i powiedział, że jest ok. Potem b. mocno go skręcił i wtedy miałem się przejechać i sprawdzić czy już jest ok. Problem nie ustał;/ przez nastepne 40 minut raz mechanik raz pracownik sprawdzali rower jeżdżąc na nim i sprawdzając .. podstarzały mechanik powiedział, że nic nie słyszy za to młodszy pracownik sklepu cały czas słyszał to co ja. Potem kolejne dokręcanie suportu, pedałów itp.. Następnie wmawiali mi, że to nic i nie przeszkadza jak będę miał problem to sluchawki na uszy i z glowy. Po prostu... ciśnienie w góre.. Potem kłóciłem się z mechanikiem, że jesli jest ok to nic nie powinienem slyszec wtedy on powiedzial, ze mam nie jezdzic jak mi się to nie podoba tylko odstawić rower w kąt ;/. Roweru nie wiedzieć czemu tez nie moglem zostawic , jak bede chcial to za 2 tyg i zostawiam go na 4 dni. CYRKI ! Dlatego drodzy forumowicze zgłaszam się do was z prośbą o pomoc w tej sprawie Wydaje mi się, że nie jest to wina zużycia (niecałe 800km) z tego co wiem to suport w moim modelu nie jest jakiś "gorszy" . Rower posiadam niedługo Jest to Trek 3700 '09. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecho87 Napisano 18 Września 2009 Udostępnij Napisano 18 Września 2009 A dokładniejszy opis tego pykania? Pyka co obrót, bardziej z tyłu czy z przodu, czy czujesz w czasie pyknięcie jakiś ruch czy przeskok w pedałach, czy jak kręcisz do tyłu też jest, czy tylko w konkretnym położeniu korby itp.? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cinnek Napisano 18 Września 2009 Udostępnij Napisano 18 Września 2009 jak kręce do tyłu to raczej nie. Zdecydowanie czuje to pod sobą a pyka w sumie co obrot ale nie zawsze.. Wcześniej czulem jakby sie coś minimalnie ruszało ale teraz już tego nie ma - mechanik wszystko dokręcił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.