Skocz do zawartości

[suplementy] Nitrobolon

dark_viper

Rekomendowane odpowiedzi

W pracy mam kilku znajomych, którzy z zamiłowania chodzą na siłownie. Ostatnio usłyszałem o cydownym preparacie o nazwie Nitrobolon:

http://www.allegro.pl/item190489805_trec_n..._sila_eodz.html

Jak wynika z opisu daje super efekty. Pytanie tylko: czy jest to środek który wspomaga trening, czy ma go zastępować?

Słyszeliście coś o tym specyfiku może?

żaden tego typu suplement nie da efektu bez odpowiedniego treningu, a jeszcze lepiej treningu z dietą, więc raczej tylko go wspomaga. Działaniu tego specyfiku towarzyszy powstawanie tzw. "pompy" czyli pompuje mięśnie a na rowerze nie ułatwiało by to zadania, więc chyba niema sensu stosowania tego suplementu. Poza tym suplementy te mają pomóc podczas trningu w strefie beztlenowej czyli krótki wysiłek z dużym obciążeniem - raczej ma to zastosowanie głównie w kulturystyce... Ale mogę się mylić :030:

Składniki zawarte w NitroBolon takie jak diarginine malate oraz arginine alpha keto-

glutarate są prekursorami wytwarzania w organizmie człowieka tlenku azotu (NO),

który odpowiada za prędkość komunikacji między komórkami. Zwiększenie produkcji

tlenku azotu powoduje rozkurczenie ścianek naczyń krwionośnych, oraz hamowanie

agregacji płytek krwi (odpowiedzialnych za lepkość krwi), czego efektem jest

kilkukrotne zwiększenie tempa oraz ilości przepływu krwi w naczyniach krwionośnych

oraz mięśniach. Efektem tego jest zwiększone nagromadzenie tlenu oraz składników

odżywczych (transportowanych przez krew) w komórce mięśniowej.

Więc rozumiem, że w trakcie treningu (siłowego/wytrzymałościowego?) poprawia się ukrwienie mięśni i poprawione dostarczanie trenu i skł. odżywczych do mięśni. Zastanawia mnie tylko czy stosując to np. przez miesiąc poprawimy I UTRZYMAMY wydolność po odstawieniu specyfiku?

Może Quibo albo GZA20 odwiedzą ten temat :)

Tego nie uzywalem ale zajadalem Xpand.

Co powoduja tzw no boostery zawarte w stackach?

Zwiekszone ukrwienie po przez powiekszenie naczyn krwionosnych i wiekszy bilans azotowy.

Powoduje to ze po ~40min uda bolaly mnie tak ze trudno bylo krecic po szosie.

Na silowni miesnie tez puchly zdrowo.

Przy krotkim treningu silowym moze byc, miesnie czuc konkretnie.

Wydolnosc od kreatyny nie zmieni sie.

Obecnie wybralem jablczan kreatyny bez dodatkow w postaci no boosterow i nie mam klopotow z "pompa"

Jeszcze lepsza forma kreatyny dla kolarza jest orotan np Clout.

Nitrobolon da Ci naprawdę super efekty o ile będziesz go poprawnie stosował.

Wiele ludzi marudzi, że wydało dużo pieniędzy na niego i nie pozostawił im żadnych efektów. Ale tak to jest jak ktoś zażywa go bezmyślnie i nie ma pojęcia o tym na jakiej zasadzie to działa, a tak jest w 90% przypadkach, w których młodzi zaczynają brać odzywki.

Owszem na początku będzie głównie efekt napompowania, ale jeśli będziesz zażywać go odpowiednio do swojej masy i odpowiednio do stosowanego treningu pozostaną czyste twarde mięśnie.

Jeżeli nie masz do czynienia z odżywkami zbyt często to poproś o sprecyzowanie odpowniednich porcji i treningów pod Ciebie. Niektórzy sprzedawcy mają spore pojęcie i możesz się poradzić, a lepiej będzie jak poradzisz się kulturysty lub trenera kulturystyki.

A tak poza tym, im szybszy przyrost mięśni tym gorzej dla zdrowia, tym bardziej że serce to też mięsień i też będzie pompowany. Poza tym jak już chcesz kupić to kup najpierw mała dawke na próbę, bo możesz siępo tej odżywce źle czuć.

Arginina i Cytrulina zawarta w Nitrobolonie bedzie zawsze powodowala efekt pompy podczas treningu.

Miesnien rosnie przedewszystkim dzieki diecie a kreatyna to dodatek.

W treningu kolarskim chodzi przedewszystkim o sile miesni, a nie o ich mase wiec nalezy wybierac takie formy kreatyny, ktore nie ciagna wody(wystrzegac sie monohydratow)

Pierwsze slysze ze by od kreatyny dochodzilo do przerostu komor serca ale GZA20 ma dziwne teorie nt. suplementow wiec wszystko mozliwe :)

Oj Rafał....twa wiedza z podwórka mnie powala :) . U każdego człowieka, który uprawia jakąś dyscyplinę sportową następuje przerost komór sercowych. Stosując wspomagacze przyrostu mięśni działają one również na serce!!!

Czasami bywa tak, że człowiek ma wadę serca, o które nawet nie wie a potem się słyszy, że 18 letni piłkarz dostaje zawału podczas treningów. W większości wypadków jest to wynikiem powiększenia komór serca.

Sama w sobie kreatyna nie jest szkodliwa, ale jej działanie może być!!

Nitrobolon to odżywka, w której określone substancje powodują mocne napompowanie mięśni, które utrzymują się bardzo długo po treningu i to może być powodem różnych problemów między innymi z sercem. Kreatyna powoduje zatrzymanie wody w organizmie a co za tym idzie zdecydowanie zwiększa ciśnienie krwi a zwiększone ciśnienie obciąża serce i co za tym idzie powoduje powiększenie komór!!!

Kto jak kto ale ja po kilkuletnich treningach pod okiem dietetyków i trenerów mam pewne pojęcie o odżywkach, a jak dla Ciebie to głupoty to nie czytaj i bądź dumny ze swojej wiedzy którą zdobyłeś czytając to co masz napisane na opakowaniu :)

Przyklady umierajacych 18latkow :)

LOL czlowieku oni koksuja i to ostro, kreatyna nie ma tu nic do rzeczy.

Jezeli slyszales ze to po kreatynie to wielki ROTFL

Oczywiscie ze pod wplywem treningu serce sie rozrasta ale nikt od tego nie umiera, a kreatyna ten proces przyspiesza tak samo jak

serek homogenizowany.

Efekt pompy ustepuje po ~30min po zakonczeniu treningu.

Monohydrat rzeczywiscie powoduje lekkie podniesienie cisnienia, ktore ustepuje po zakonczeniu stosowania.

Szczerze Tobie gratuluje bo to co piszesz nt suplementow powoduje u mnie ogromna radosc ;)

Zawsze wyobrazam sobie jak powinienem wygladac bo wg. Ciebie miesiecznie waga powinna skoczyc o 16kg, serce powinno rozrosnac sie do ogromych rozmiarow, cisnienie powinno byc wyrabane w kosmos a wogole to cud ze zyje przeciez tyle tego zjadlem.

Moja wiedza opiera sie na opini osob uzywajacych tych samych preparatow co ja i na wlasnym uzytkowaniu oraz treningach.

Btw taka ciekawostka apropo dawkowania i opisow z opakowan.

Bardzo czesto trafia sie ze opisy polecaja zaniznoe dawki danego preparatu dlatego ze w kraju

gdzie sa produkowane normy okreslajace zazywanie itp sa bardzo rygorystyczne.

Z reguly nie dotyczy to produktow z usa :huh:

Do tej pory przed treningami (rowerowymi) piłem gainera, tyle że mleko przed jazdą dosyć kiepsko w żołądku siedzi (rozpuszczać w wodzie nie bede bo mi sie niedobrze robi). Zastanawiam sie nad zastąpienia gainera jakimś carbo i pić podczas treningu.

Ten Nitrobolon to troszke dla mnie niepewna sprawa, bo po odstawieniu podobno następuje drastyczny spadek formy. Creatyna daje dobry efekt 'psychiczny' mięśnie troszke szybciej rosną i łatwiej efekt utrzymać, poza tym nie ma spadku formy po odstawieniu.

a taki miały OT: warto po treningu wytrzymałościowym ładować w siebie białko serwatkowe? do odbudowy/budowy mięśni ?

nalezy wybierac takie formy kreatyny, ktore nie ciagna wody(wystrzegac sie monohydratow)

Wlasnie obejrzalem swoja paczuszke kreatynki...jest monohydratowka. Chodzi o podnoszenie cisnienia? Jakie zatem brac..i jaka jest roznica?

Co do bialka po treningu... w moim odczuciu warto..zawsze miesnie dostana sprzetu do odbudowy po treningu.

Wlasnie obejrzalem swoja paczuszke kreatynki...jest monohydratowka. Chodzi o podnoszenie cisnienia? Jakie zatem brac..i jaka jest roznica?

Moja Creatyna (Olimp Creatine) ten jest monohydratowa (monohydrat?) dołączam sie do pytania: jakie brać i jaka jest różnica?

Najlepsze sa estry kreatyny bez no boosterow, jablaczn i orotan sa wrecz idealne.

Bialko po treningu najlepiej WPI i WPH(izolaty i hdyrolizaty) ktore wchlaniaja sie bardzo szybko.

Bialko serwatkowe splukac w kiblu :confused:

Gainer przed treningiem sredni raczej jest.

Pic go mozesz z woda np. mas xxl smakuje calkiem dobrze.

Jednak nic nie zastapi normalnych posilkow.

A może jakiś link (np.allegro) do tych Creatyn? Ciężko mi sie w tym zorientować.

Co do Gainerów to co powiesz o zastąpieniu go jakimś Carbo (do bidonu i na droge), bo nawet ten pyszny Trec rozpuszczany z wodą mi wywraca żołądek?

Białka WPI i WPH są dosyć drogie, a z serwatkowym nie mam problemu z wchłanianiem. Aż takie kiepskie są ?

B) Troche wyjaśnienia i komentarza na temat tego co napisał Rafał.

1) Po pierwsze tekst Rafała na temat że kreatyna nie poprawia wydolności:

Większego kretynizmu nie czytałem gdyż jednym z głównych zadań kreatyny jest poprawa wydolności i dzięki temu kreatyna powoduje że można mocno wydłużać czas treningów.

2) Po drugie tekst o młodych koksujących którzy grają w klubach

Takiej głupoty też dawno nie czytałem, gdyż sam grałem w klubie tyle że rugby i wiem jak rygorystyczne sa przepisy odnośnie koksów. I po prawie każdym meczu bierze się zawodników na kontrole antydopingowe.

Jeżeli myślisz że dla serca kreatyna zawsze jest bezpieczna to lepiej przejdź się do lekarza sportowego :)

3) O Twoim lekkim podniesieniu ciśnienia

Każda kretka powoduje skoki cisnienia które sa czasem lekkie a dosyć często wysokie. Jest to spowodowane zatrzymywaniem wody i obciążeniem serca które u niektórych prowadzi do poważnych problemów i może wywołać zawał. Naszczęście zawały pojawiają się niezbyt często.

4) Odnośnie tego jak powinieneś wyglądać po Twoim stosowaniu odżywek

Czy Ty wiesz jak wyglądają treningi i diety zawodników Rugby??? Niech zgadne..nie masz o tym zielonego pojęcia, a negujesz i uważasz że pozjadałeś rozumy.

Twoje zażywanie odżywek to totoalnie amatorskie branie odżywek.

My mielismy posiłki 8 razy dziennie ze specjalnym doborem potraw, do tego długie treningii na siłowni i poza tym pełno odżywek które były łączone z innymi odzywkami o których pewnie nie słyszałeś, bo po kilku Twoich postach widze że myślisz że w geinerze jest wszystko co potrzebne do podniesienia wagi, budowy mięsni i wzrostu siły :)

Zwiększenie masy zawodnika jest w zasadzie jednorazowe. Ilość kilogramów zależy od predyspozycji zawodnika (przemiana meterii i zdolności wchłaniania odżywki przez organizm).

A jak czytam to co piszesz o odżywkach to faktycznie nie dziwie się że uważasz że to głupoty bo przy Twoim braniu Twoich ulubionych suplementów i treningach możesz mieć pojęcie o 2-3 kg na miesiąc.

5) Odnośnie Twojej wiedzy.

Sam to sobie możesz bajki pisać. Ja opieram się na wiedzy lekarza klubowego. Dietetyka który układał nam posiłki i dawki przyjmowanych odżywek ( były uzależnione od tego kto grał na jakiej pozycji) oraz lekarza sportowego który robił nam często badania między innymi serca bo jest mocno obciążane. Czterech zawodników przerwało kuracje bo istniało realne zagrożenie.

Ale widze że Ty Rafał masz niesamowita wiedze i o kulturystyce jak i o medycynie. Normalnie przekaze lekarzowi sportowemu te informacje bo przy Tobie to on wychodzi na niedouczonego. Bo przecież wg Ciebie wszystkie problemy o których tu pisałem istnieją tylko i wyłącznie przy zażywaniu koksów :)

6) O efekcie pompy.

30 minut to się utrzymuje bez zażywania kreatyny. A nitrobolon potrafi utrzymac klka godzin spore napompowanie, które jest niezdrowe dla organizmu przez to że obciąża serce.

7) Co do wybierania kreatyny która nie ciągnie wody.

Czy Ty człowieku w ogóle wiesz co Ty wypisujesz?!?!?!? W kreatynie własnie o to chodzi a jeśli nie chcesz żeby trzymał organizm wode nie bierz kreatyny !!!!

:D

A na zakończenie do dark_viper

Jeżeli chcesz jakąś rade odnośnie suplementów napisz do mnie na priv albo na gg. Napisz dokładnie swoje parametry dotyczące wzrostu, wagi, tego co byś chciał uzyskać oraz tego jak wyglądają Twoje dotychczasowe treningi.

Jeśli nie ćwiczysz reguralnie nie pownieneś od razu kupować odżywek bo sobie tylko zaszkodzisz!!!!

Co ma szanowny kolego GZA20 jakis hamerykansi wynalazlek czytaj rugby do kolarstwa?

Masz racje malo mnie to obchodzi.

Poczytaj o estrach, jablczanie i orotanie kreatyny zanim zaczniesz klepac swoje formulki o wysokim cisnieniu i zatrzymywaniu wody.

Patrz ciekawa sprawa w okresie luty-marzec bylem na cyklu z Xpand'a, po kilku dniach organizm nasycil sie kreatyna i podczas treningu(np.pompki na poreczach) poczulem wspomniana pompe.

Efek wygladal tak ze mialem wrazenie iz tricepsy doslownie pompowane.

Normalnie robie 4 serie po 10x, przy efekcie pompy musialem ostatnia serie odpuscic.

Tricepsy czulem(spiecie i nabrzmienie) jeszcze przez ok 30minut, po tym okresie miesnie zrobily sie luzne.

Skad u Ciebie kilka godzin nie mam zielonego pojecia?

Kreatyna wplywa w glownej mierze na sile, na ogolna wydolnosc organizmu nie wplywa wogole.

Podczas zawodow nie sprawi ze tetno bedzie nizsze, ze tolerancja na laktat sie zwiekszy itp.

Nie wiem na podstawie czego Ty opierasz swoje dziwne obserwacje ale sa naprawde ciekawe B)

p.s.

Od idiotow i kretynow na PW mozesz czlonkow swojej rodziny i kumpli wyzywac a nie mnie.

Rugby do kolarstwa nie ma nic wspólnego, A tak poza tym to Rugby nie jest ani Amerykańskie ani jak to nazwałeś hamerykansi wynalazek :) .. I właśnie dlatego nie masz pojęcia o wzroście siły i wagi skoro Twoje treningi opierają się tylko na pedałowaniu.

Powiadasz że robisz 4 serie po 10 powtórzeń...No no..prawdziwy sportowiec z Ciebie :) Pogadajmy jak tych serii będzie 2 razy tyle po 30 powtórzeń a nie 10 ;) i może zobaczysz i zrozumiesz co mam na myśli o obiciążeniu serca i wzroście wagi, bo w tym momencie to nie dziwie się że nie masz pojęcia o czym mówie ;)

Efekt napompowania kilkugodzinny występuje po nitrobolonie a nie po zwykłym estrze stąd też może kolejny brak pojęcia u Ciebie. I efekt napompowania po treningu nie przejawia się spięciem mięsni.

Każda kreatyna zatrzymuje wode, gdyby tak się nie działo nie byłoby to kreatyną :unsure:, bo wszystkie efekty jakie można uzyskac przy kreatynie są dzieki niej.

A co do PW....gdybym chciał pisać dobitnie co myśle o Twojej wiedzy na ten temat no to cóż...myślę że jeszcze bardziej byś płakał pisząc kogo moge tak nazywać.

zlowieku jakie 30 powtorzen?

Po cholere mam wykonywac 4-5 seri po 30 powtorzen?

Walisz mi tu jakies farmazony.

Moj trening na silowni to uzupelnienie treningu kolarskiego w okresie zimowy no ale co taki guru powinien to wiedziec?!

Czepiasz sie okreslenia specie miesni ale wytlumacz prosze jak slowami opisac komus efekt pompy?

Masz lepsze okreslenie to slucham?

Nie potrafie zrozumiec skad u Ciebie przekonanie ze efekt pompy utrzymuje sie godzinami?

Jezeli miesien nie jest cwiczony, krew nie krazy z taka intesywnoscia jak podczas treningu wiec skad wielogodzinna pompa?

Wiesz to co Xpand?

NIE

Wiesz czym rozni sie monohydrat, jablczan, orotan, ester, etc. od siebie?

NIE

Wiesz jedynie ze kratyna ciagnie wode ;)

Dla Ciebie obojetne jest czy to jablczan czy monohydrat.

Wiec o czym tu dyskutowac?

Wracajac do tematu.

Bialka WPI i WPH sa rzeczywiscie drogie ale to najlepsze formy bialka ktore wchlaniaja sie szybko i sprawnie.

Sa wiec idealne odrazu po trenigu.

Jezeli nie masz pieniedzy nie kupuj bialka wogole, zadbaj o diete jedz np chude ryby, piers kurczka, bialka jaj itp.

Carbo mozesz kupic jak najbardziej, w odpowiednim rozcienczeniu wychodzi przyzwoity izotonik.

Idealnie pasuje w wiekszym stezeniu przed oraz po treningu gdy trzeba uzupelnic glikogen.

Kreatyna wpywa na tolerancje mleczanu przy wysilku anaerobowym?

Kreatyna wpywa na restytucje?

Wplywa na HRmax?

Wplywa na VO2max?

Na wszystkie pytania odpowiedz jest negatywna wic dla mnie nie wplywa wogole na wydolnosc.

Taki kamyczek...

No więc mam pytanie czy używasz lub używałeś nitrobolonu??

Owszem największy efekt nadmuchania (pompy czy jak chcesz sobie to nazwać) występuje w czasie treningu.

Jednak przy tej odżywce nawet kilka godzin po treningu mięśnie wciąż utrzymują zwiększone obwody i wyglądają troszke jak nadmuchane (stąd potocznie się mówi o efekcie pompy). Nie wiem jak Ci to inaczej wytłumaczyć, a skoro dalej nie rozumiesz to możesz to wypróbować.

Spowodowane to jest głównie zatrzymaniem wody i zwiększoną syntezą tlenku azotu.

Xpand to jest mieszanka kreatyn.

Te rodzaje kreatyn róznią się głównie przyswajalnością. Jabłaczan i Citrate jedynie powodują że nie ma "zauważalnej" retencji wody co "nie" znaczy że jej nie ma.

I masz racje że la mnie nie ma znaczenia czy brałem monohydrat czy Citrate czy ester czy jabłczan gdyż w mojej dyscyplinie sportu nie miało to znaczenia.

GZA20 w koncu zaczynasz pisac jak kumaty czlowiek ;)

Xpand Dymatize to stack tak samo jak Nitrobolon Trec'a, piszac ogolnie to to samo.

Dla mnie efekt pompy to negatyw ktory nie pozwala kontynuowac treningu po przez zbytnie najscie mniesni krwia i rozszerzeniem naczyn krwionosnych.

Tu moglo dojsc do rozminiecia w naszych opiniach.

Roznica miedzy monohydratem a jabczanem jest ogromna, estry po to sa stworzone ze by zminimalizowac ten efekt.

I dzialaja znakomicie biorac pod uwage brak ciagniecia wody.

Oczywiscie mam na mysli dawki dla sportow wytrzymalosciowo-silowych rzedu ~0.03g na kg masy ciala.

Jednak nawet w 10x dawkach zalecanych kulturystom estry, jablczany oraz orotany sa wybierane w okresie redukcji i robienia rzezby przez nich.

Wiec sila rzeczy wody w miesniach przybedzie jak na lekarstwo.

Dlatego te formy kreatyny idealnie nadaja sie w naszym sporcie i pokrewnych.

Dołącze się do topicu jeśli pozwolicie :033:

Chciał bym się dowiedzieć niceo o jabłczanie kreatyny, jak się go powinno stosować w kolarstwie (cyklicznie?), jakie daje efekty, czy jest to warte zachodu i pieniędzy wydanych na ten preparat? Chętnie bym poznał opinie osób, które stosowały ten rodzaj kreatyny.

Z góry dziękuję! :033:

• 2 tygodnie później...

Ja tam sie zgadzam bardziej z RafalB w tej wojnie z GZA20, aczkolwiek nie do końca :D

1)Kreatyna poprawia pośrednio wydajność, bo mięśnie są doładowane, jako takiej pojemności płuc i długu tlenowego nie poprawia, ale subiektywnie na pewno

2)"młodzi koksujący" czyli akcje jak z Foe to raczej efedryna lub wada genetyczna której wcześniej nie wykryto, nie ma udokumentowanego przypadku aby ktoś zszedł po kreatynie (a sie tego naszukałem swego czasu), efedryne stosowaną do odchudzania zdelegalizowano bo kobiety wpierdzielały jak witaminę C i w końcu którejś serce wykorkowało, poza ekstremalnymi przypadkami odżywki w PL są bezpieczne

3)podniesienie ciśnienia po mono owszem ale o jakieś 1-2-3% to wywołane przez stacki kreatynowe najczęściej spowodowane jest zawartością tautyny

4) Każda kreatyna trzyma wode ale w estrach,jabłczanach....fajne jest to ze nie ma tzw.retencji czyli ze więcej idzie w mięsień bezpośrednio

GZA20 - masz wiedzę pewnie większą ode mnie ale.......z punktu widzenia kogoś trenującego coś profesjonalnie/zawodowo. Wiadomo dieta,trening....jakieś tam piguły, gdyby postawić 2 identyczne osoby, jedna na kreatynach,druga na sucho to różnica w wyniku będzie spora,u zawodowca który ma ścisłą dietę i wyspecjalizowany trening niekoniecznie

dark_viper - nitrobolon wpadł Ci w oko bo jest polski i rozreklamowany, poczytaj porównaj składy i zobaczysz ile xpand jest lepszy :P (cena/jakośc 1 na rynku),stosowanie gainerów moim zdaniem w kolarstwie nie ma sensu,węglowodany bardzo łatwo pozyskać z pokarmu, gorzej z białkiem i tu od czasu do czasu jakieś białko nie zaszkodzi,ale kurczak to to nie jest

Gryzon- kolarze to nie wiem ale piłkarze (tacy trenujący ostro min 4x tyg) wcinają jak etykieta pisze w przygotowaniach przed sezonem,a pózniej , ciągle mniejsze dawki (nie wiem jakie) aż do miesiąca przed przerwą zimową i po miechu znowu standard i podtrzymanie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...