Skocz do zawartości

[sztyca]uszkodzona czy da się naprawić

Krzychu_KrK

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
Napisano

Probowalem kiedys prostowac sztyce i nawet jak wkladalem w imadlo zeby sie krzywizna wyprostowala to nie szlo ani troche. Polecam nowa.... tym bardziej ze prawdopodobnie material jest "zmeczony" i moze w kazdej chwili peknac :/ .

Napisano

Witam. Ja prostowałem na gorąco. Ale taka sztyca starci swoją owalność i nie wejdzie do ramy. Nie pozostaje nic innego jak kupic nową. Pozdrawiam.

• Mod Team
Napisano

Nawet jeżeli uda Ci się ją wyprostować, to i tak przy ponownym nacisku zegnie ona się w tym samym miejscu lub co gorsza pęknie. Kup nową sztycę a tą oddaj na złom ;)

Napisano

Kiedyś prostowałem zgiętą sztycę (Truvativ XR Single Clamp) - młotek, kawałek drewna i sporo naparzania. Potem w celu jej wzmocnienia wbiłem do środka stalową rurkę o odpowiedniej średnicy. Efektem była pancerna sztyca, która jednak ważyła bardzo dużo. Ogólnie rzecz biorąc jednak to zupełnie się taki zabieg nie opłaca. Kup nową i po problemie.

Napisano

Uwierz mi..nie chcesz by Ci sztyca pekla..kiedy jedziesz na rowerze....nie chcesz :D Szczegolnie Twoje klejnoty nie chca ;)

Napisano

zależy czy ma stalową czy aluminiową:)

ja złamałem dwie stalowe i powiem że to ciekawe uczucie:D

jedyny sposób na naprawienie sztycy to taki o jakim mówi bendus

ale i tak nie warto

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...