Skocz do zawartości

[rower] Kross A4 czy Felt Q600 ?

Mapet

Rekomendowane odpowiedzi

Można by się odwieśc do porównania:

Felt - Bardzo ładna dziewczyna, która ma na sobie średnio wyglądające ciuszki

Kross - Ładna dziewczyna z pięknym ubiorem :blush:

Ciekaw jestem ile sobie Felt życzy za samą ramkę tego roweru {a raczej "o ile więcej od Krossa" :)}

Xsystoff musze tu, bo skrzynke PW masz zapachaną, nie pisałem nic o ramce XTC w porównaniu do A6.

Co wiecej swego czasu pisałem, że ramka Unibka jest także Ok w porównaniu do Krossa, bo .... ma długą górną rurę, i to chyba Rulez (lub ty) twierdziliście, że mimo wszystko lepsza ramka Krossa (po częsci jest to prawda, bo jednak Unibike ma zrypane kąty).

Ale i tak zmieniłem ramke Unibika bo ta była m.i. za długa.

I wcale się Xsysftof nie dziwie, że wolisz obecnie 605 mm zamiast starych 565 mm, skoro jestes raczej wysoki, jesli wybierasz ramy 20 calowe!

Ale co innego 605 mm dla wysokiego, a co innego dla 174 cm.

Tak jak dla ciebie lepsze jest 605 mm niż 565, tak już 630 pewno by było za dużo!

Tak samo dla kogoś niskiego 605 mm może być za dużo (dla mnie jest, mimo moich 180 cm).

Niech bierze tego Felta, przeciez nie pisałem, że ma brać Krossa, pisałem tylko o długośc ram, by go ostrzec.

Troszkę się wyjasniło, bo kolega jeszcze rośnie, ciekawe tylko do ilu dojdzie ;)

• 2 tygodnie później...

no to ja czekam na twoje opinie i spostrzezenia po zakupie i pierwszych jazdach testowych Delta : ja sam zdecydowany jestem poki co kupic w pazdzierniku krossa a6....a moze jeszcze do tego czasu zmienie zdanie na felta ?? ale jak juz to cos ok q800...bo to juz wyglada porzadnie i robi wrazenie :wub:

bierz KROSSA ..... kumpel moj niedawno tez sie dlugo zastanawial .... moze nie nad FELTM ale nad innymi rowerami .... dlugo z nim dyskutowalem w końcu kupil A4 ..... ten rower jest bardzo fajny ..... kolega teraz mi dziekuje ze go namowilem ..... ogólnie rower fajny :wub::) rama solidnie zrobiona ..... nie mam zastrzezen , geometria mi sie podoba :):) miło sie na nim smiga ..... wybacza wiele błedów poczatkujacego rajdowca ....... a osprzet na pewno lepszy niz w FELCIE ..... amorek ?? hmm XCR LO ... co prawda nie jest to rewelacja ale na pewno leszy od RST w Felcie ...... poza tym sam jezdzilem chwile na XCRku i nie moge powiedziec nic zlego na jego temat ...... na RST tez jezdze bo ma kolega..... no i sa rzeczywiscie słabe ...... dlatego kolego inwestuj w KROSSA .....

heh osobiscie uwazam ze FELT to taka sama firma jak KROSS w końcu tez z polski .... ale KROSS jest wyraznie tanszy i lepszy wiec dla mnie wybór jest prosty ..... KROSS A4

Bądźmy szczerzy, baaardzo fajne są te Felty, ale by załapac się na coś dobrego, to trzeba troszkę nadpłacić ..... róznie to można ując, że za markę, że za lans, że PRO :)

Bo weźmy tak, piszą, że daja cieniowane ramki, że stop 7005 cacy, a 6061 gorszy

http://www.felt-rowery.pl/technologie.htm

Aluminium 7005 jest stopem, który dzięki zawartości cynku ma większą moc o 20% w porównaniu ze stopem 6061. Pozwala to zredukować grubość ścian rur. Wszystkie naszyche ramy zbudowanyche z rur 7005 są kształtowane oraz cieniowane (butted) zgodnie ze wskazówkami Felt’a

no i OK, i spoko.

Ale idziemy zerkac na ofertę i co widzimy:

Q220 - przedział cenowy 1550 zł (okolice Krossa A4 - 3x cieniowany, czy Unibike Evolution - stop 7005)

- ramka Felta jest ze stopu 6061, niecieniowana - więc ten cały marketing w tym wypadku możemy sobie ....

:)

Droższy model:

Q650 - cena 2300, rama ze 6061 i niecieniowana .... - więc ten cały marketnig .. :)

Tym bardziej, że dają te nieszczęscne RST.

Własciwie dopiero od bików za 2700 zaczyna się cieniowanie ale ciągle na 6061.

A w HT nie widze nawet stopu 7005

http://www.felt-rowery.pl/mtb/

tylko w wirtualach.

Podniecanie się marketingiem a realnia niższych modelów to 2 różne bajki.

Bo taki Q220 za 1550 zł, mimo że droższy od Unibika, to ma jakiś badziewny RST, do tego Acera + C050 (osprzet jak w biku za 800 zł), "kaseta" 7-rzędowa. Nic tylko brać :) Z powodu marketingu wyższych ram? Ani ona cieniowana, ani 7005, rama sam nie jedzie (Unibike evolution ma nawet dłuższa rurę, bo 61 cm przy 19 calach, zreszta dajmy już spokój temu 1-2 cm w te lub tamte). Nikt i tak nie będzie wygrywał zawodów na tych rowerach do 2 tys. zł).

Choć i tak zachęcam w tym roku do brania Feltów i już.

A nuż się RST tegoroczne będzie dawac radę :) a więcej Feltów, to mniej Krossów, a o to chodzi :)

"sam jezdzilem chwile na XCRku i nie moge powiedziec nic zlego na jego temat ...... na RST tez jezdze bo ma kolega..... no i sa rzeczywiscie słabe"

i xcr i rst sa slabe,

a ze chwile jezdziles to nic nie znaczy.

Jesli naprawdę nie mozecie patrzec na rst to proponuje dolozyc 200zl. i kupic axona powietrzego (1950g) i to tego bedzie z 250g lzej.

p.s. ale rzeczywiscie jak popatrzylem na amortyzatory w feltach to naprawdę sa slabe... nawet w rowerze za 2700zl. jest rst omega tnl. a w rowerze za 3800 dart 3 ;/

Witam. Nareszcie znalazlem czas zeby cos napisac. Powiem tak nie znam sie za bardzo na rowerach, ale na Felcie jezdzi mi sie cudownie. Rozmiar ramy jest dla mnie idealny, przerzutki plynnie wchodza a amortyzator robi to co moze <_< . Nie moge o nim zlego slowa powiedziec sprawdzalem go lesie, na asfalcie i szutrze na kazdej nawierzchni sprawuje sie doskonale chociaz w lesie jezdzi mi sie najlepiej :P Zauważyłem że kierownica w miejscu gdzie są gripy jest troszeczkę schylona w dół nie wiem czemu ma to służyć, ale nie przeszkadza w żadnym stopniu. Siodełko jest wygodne, tak jak tutaj pisano gorna rura jest troszeczke dluzsza w porownaniu z innymi rowerami i jak sprawdzalem na rowerach moich kolegow podjazdy Felt bierze troszeczke lepiej. Jestem baardzo zadowolony z roweru, rama jest porządnie wykonana, jest też stosunkowo lekki. To tyle.

Pozdrawiam :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...