Skocz do zawartości

[rower] Kross A4 czy Felt Q600 ?

Mapet

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Wiem, że wiele jest takich tematów ale po przewertowaniu większości z nich nie do końca zostały rozwiane moje wahania. Szukam roweru do mniej wiecej 1500 zł. I znalazłem na allegro w takiej cenie dwa rowery, które wydają mi się najlepsze dla mnie (dodam, że roweru chce używać do jazdy po ulicach czyli asfalcie jak i w terenie czyli lasy wyboje, ewentualnie jakas hopka):

Kross A4 2006

http://www.allegro.pl/item190987123_kross_...06_okazja_.html

Felt Q600

http://www.rowmix.com.pl/LATO/index.php?in...&id_prod=81

Proszę o wypowiedzi na temat obu rowerów i który z nich bardziej polecacie. Z góry dziękuję za pomoc tęższych ode mnie w tym temacie głów.

Pozdrawiam.

P.S. Jakby coś to mam 174cm wzrostu i ważę około 57kg.

no rama i fajniejsza i ładniejsza dla Felta (choć pewnie nie lżejsza, Kross ma dośc fajne lekkie ramy), osprzęt zblizony z małym plusem dla Krossa, ale ta powyginana dolna rura ... :/

na pewno rama ogolnie mocniejsza i lepsza od krossa

(rower za 1800zl. i tak nie bedzie leeki nawet nie wiem jakby sie kombinowalo,)

bierz felta jesli lubisz miec cos innego od innych,

w moim przypadku bralbym wasnie jego.

ale i tak jeden i drugi rower jest dobry.

pozdro

p.s. i patrz tez od kogo kupujesz (jesli bierzesz z allegro)

Przez kilka tygodni na tapecie w kompie miałem ustawionego Felt'a RXC Pro. Wygląd b.podobny do Q600 (czarny), więc moją opinię już znasz ;) . Sprzętowo podobnie do Krossa. Wygląda fajniej i nie jest taki oklepany jak Kross. Polecam.

Przez kilka tygodni na tapecie w kompie miałem ustawionego Felt'a RXC Pro. Wygląd b.podobny do Q600 (czarny),

Poza tym , że czarny i oba mają napis Felt - większych podobieństw nie zauważam :angry:

Ale i tak 1 i 2 nie jest porzadnym amortyzatorem

i nie ruyzykowalbym kupna u tego sprzedawcy dla oszczednosci 50-100zl.

z aukcji:

Specyfikacja techniczna

"Widelec amortyzator Santur" ;p

naprawdę jest tak roznica miedzy gila a tym suntour ze szkoda gadac...

Jesli bys sie dogadal ze sprzedawca to by ci wymienil na taki jaki chcesz w tej cenie.

Jeżeli ktoś jeździ intensywnie to z czasem (całkiem szybko) i tak wymieniłby amortyzator i inne części, a rama jest całkiem ciekawa i wydaje się być dobrą podstawą do dalszej rozbudowy.

Trzeba jeszcze zwrócić uwagę na pewną sprawę, a mianowicie geometrię ramy... Wszystkie rowery Q mają inną geometrię niż najwyższy model RXC więc nie są takie super długie, ale na pewno dłuższe niż chociażby Poison, Radon i inne tego typu wynalazki...

No ok moze i sprzedawca od krossa a4 nie wie jak sie pisze suntour, ale czy musi kupowac wlasnie u tego kolesia ???Kross tez zlej ramy nie ma i geometria jest calkiem przyzwoita.A Ty chyba na rst nie jezdziles, wiec nie mow ze mozna to porownac z suntourem ;)RST to straszna kicha, mam wiec wiem !!

Rulez

Pokaż mi dowód na to, że ramy FELTA z serii Q są dłuższe od Krossa, bo mi się wydaje, że tylko RXC jest dłuższa.

bilskij

A co do RST to mam to dziadostwo w rowerze, jeździłem również na SR i dużej różnicy nie było, dla mnie żadna różnica...

mam obecnie rst (ale kupie axona- chyba :)) gila t4, mozecie mi nie wierzyc ale luzow jako takich nie ma, na poczatku byl z nim problem regulacja napiecia- wysiadla (po 5dniach) ale jezdzilem, a ze strasznie miekki byl, to kupilem sprezyny od simsona, skrocilem elastomer wszystko zamontowalem, wyczyscilem i jakos chodzi, co prawda uszczelki sa zle ale jak ktos nie leje 500ml do goleni to mozna zyc,

Ogolnie to nie polecam rst. ;p

pozdro.

p.s. i wlasnie mi sie tez wydaje ze wielkiej roznicy nie odczujesz miedzy rst a suntourem.

---------

co moge powiedziec nawiazujac do gilii,

jesli wszystko wyczyscimy ze srodka damy nowy smar to jakos chodzi przez jakis czas.

Pokaż mi dowód na to, że ramy FELTA z serii Q są dłuższe od Krossa, bo mi się wydaje, że tylko RXC jest dłuższa.
Felt :

http://www.feltracing.com/products/product...3,34&pid=38

Kross :

Witam serdecznie

Dokonał Pan bardzo dobrego wyboru co do modelu. Jest to wysokiej klasy rower cross country, przeznaczony do jazdy w terenie przy maksymalnym wykorzystaniu możliwości rowerzysty. Zbudowany na aluminiowej ramie ze stopu 6061 na komponentach Shimano LX, Avid, Truvativ, z amortyzatorem SR Suntour Axon S RL z blokadą skoku

Gometria ramy dla modelu Kross Level A6:

dla ramy o wysokości rury podsiodłowej 482mm

kąt głowki ramy 71st

kąt rury podsiodłowej 73st

baza kół 1079.4mm

długość rury górnej właściwa 571mm, (mierzona równolegle do podłoża 594.2mm)

Cieniowane rury 1.6x1.1x1.4mm

RC 425mm

p.s. i wlasnie mi sie tez wydaje ze wielkiej roznicy nie odczujesz miedzy rst a suntourem.

Jednak mimo wszystko wzialbym rower z amortyzatorem sountour a nie RST ! Ostatnio mialem sytuacje, ze po mocnej jezdzie po terenie rst mi sie zblokowal i nie mial skoku ani 1mm po rozkreceiu i skreceniu dopiero zaczal normalnie chodzic.. Nie wiadomo co bylo przycyzna :/

Pozdro!

Że się wtrącę:

bliskij: wysoki model (wyższy niż Axon!) Suntoura u Mojego Rycerza miał dokładnie tę samą przypadłość, i to bynajmniej niekoniecznie po mocnej jeździe :) .

Więc radziłabym w przypadku tych dwóch rowerów nie sugerować się akurat amorem.

Pozdrówko per analogiam :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...