bialy_zabrze Napisano 5 Maja 2007 Udostępnij Napisano 5 Maja 2007 witam, planuje wymienic kasete, lancuch oraz blaty od korby. Na srodkowym blacie jest naklejka " Shimano IG only" . Oznacza to cos?;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
homik Napisano 5 Maja 2007 Udostępnij Napisano 5 Maja 2007 No to oznacza że podchodzi pod łańcuch IG ale ja mam korbę do IG a łańcuch HG kasetę nie wiem jaką hehe (chyba że się mylę). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Loko Napisano 5 Maja 2007 Udostępnij Napisano 5 Maja 2007 Tak samo ja , mam napisane na acerze (korbie )ig only a mam łancuch hg i chodzi elegancko ,nie wiem skad ta nalepka . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BOR Napisano 15 Maja 2007 Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 Ja również mam kasetę i łańcuch HG, a korba alivio (IG chain only) i też się obawiałem, że będą problemy, a chodzi jak złoto. HG ma nacinany łańcuch z jednej strony, a IG z dwóch, podobno kompletny napęd IG lepiej zmienia przełożenia ale za to jest mniej trwały. Reasumując korba IG nie sprawia żadnych problemów, chodzi IDEALNIE. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 15 Maja 2007 Mod Team Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 HG, IG, UG - a to przypadkiem nie były oznaczenia twardości stopu z jakich jest zrobiony dany materiał. I teraz jeżeli do miękciejszej korby użyjemy twardszy łańcuch wtedy zostaje ona szybciej zużyta i odwrotnie. Tak mi sie coś kiedyś o uszy obiło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebekfireman Napisano 15 Maja 2007 Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 Ludzie - skończcie już z tymi twardościami HG, IG, UG to system nacięć na zębatkach i łańcuchu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radomir82 Napisano 15 Maja 2007 Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 HG- Hyper Glide IG- Interactive Glide UG- Uni Glide Wszystkie te skróty dotyczą "shimanowskich" systemów wspomagania przerzucania:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.