Sayman Napisano 4 Maja 2007 Udostępnij Napisano 4 Maja 2007 Witam. Czy ktoś z forumowiczów jeździł kiedykolwiek na Shimano Deore LX z przodu i 7 biegami z tyłu? Jak taka kombinacja się sprawowała. Przerzutka jest zrobiona na 9 biegow, ale czy z 7 nic nie obcierało ? Dziekuje za odpowiedzi Saymanek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rozrywkowy Napisano 6 Maja 2007 Udostępnij Napisano 6 Maja 2007 ta przerzutak to z systemem mega9?? bo jak tak to korbe musisz mieć też w tym systemie bo inaczej nie obejmie Ci wszystkich blatów na korbie. a kaseta nie ma nic do rzeczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin1212 Napisano 6 Maja 2007 Udostępnij Napisano 6 Maja 2007 ta przerzutak to z systemem mega9??bo jak tak to korbe musisz mieć też w tym systemie bo inaczej nie obejmie Ci wszystkich blatów na korbie. a kaseta nie ma nic do rzeczy jeżeli lx to na pewno mega9 no chyba że jakiś starszy:) wcale nie musi mieć korby hg żeby przerzutka objełą mu wszystkie tarcze. kaseta ma dośc sporo o rzeczy bo to od niej zależy jaki łanuch stosujemy. problemem w jego wypadku może byc to ze łancuch 7 biegowy(bo podejżewam zę takiego używasz może obcierać w niektórcyh położeniach o "prowadnice" przerzutki. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rozrywkowy Napisano 6 Maja 2007 Udostępnij Napisano 6 Maja 2007 u mój kolega ma korbe alivio i przerzutke deore mega9 i niestety nie obejmuje mu wszystkich tarcz :/ marcin1212: kaseta nie ma nic do rzeczy ale ze łańcuch to sie zgodze, PS u mnie chodzi na łańcuchu 8 rzędowym i korba mega9 i przerzutka zwykła(i na tej korbie ma strasnie duze wychyły) ale daje sobie rade Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin1212 Napisano 6 Maja 2007 Udostępnij Napisano 6 Maja 2007 u mój kolega ma korbe alivio i przerzutke deore mega9 i niestety nie obejmuje mu wszystkich tarcz :/ jeżeli by tak było to robili by różne lewe manetki dla 9 i 8 rzędowych napędów, a z tego co wiem każda ma taki sam skok czy to altus czy to xtr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 6 Maja 2007 Udostępnij Napisano 6 Maja 2007 Już ci mówiłem, że nie ma szans tego wyregulować żeby nie obcierało. Najwyżej 1-2 biegi z tyłu będą ok. rozrywkowy nie twórz tu nowych teorii bo korby na 8 i 9sp są takie same i nie ma szans żeby Deore nie łapała wszystkich tarcz. Widocznie ten kolega nie potrafi jej wyregulować. Do tego ma 2 śruby L i H. A kaseta ma dużo do rzeczy bo w zależności czy to 6/7/8sp czy 9sp łańcuch będzie szerszy lub węższy czyli będzie obcierał lub nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ecia Napisano 6 Maja 2007 Udostępnij Napisano 6 Maja 2007 Ale łańcuch można dać na 9 przełożeń niezależnie od liczby koronek kasety. Pozdrówko adaptacyjne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rozrywkowy Napisano 6 Maja 2007 Udostępnij Napisano 6 Maja 2007 czyli w jednym miałem racje "kaseta nie ma nic do rzeczy ale ze łańcuch to sie zgodze" to czym się w końcu różni ten system mega9 w korbie od normalnego?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin1212 Napisano 6 Maja 2007 Udostępnij Napisano 6 Maja 2007 w korbie raczej niczym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ecia Napisano 6 Maja 2007 Udostępnij Napisano 6 Maja 2007 U Shimano "mega" oznacza, że największa tarcza ma 44 ząbki, a nie 42, jak w przypadku korb poniżej Deore. Z przekładaniem na ten blat mogą mieć kłopoty przednie przerzutki dostosowane do 8 biegów, czyli np. Alivio. W efekcie trudno je wyregulować, aby bezbłędnie współpracowały z taką korbą "mega 9". U Mojego Rycerza np. stare Alivio (rocznik '98) ma problemy z korbą LX. Niby to działa, ale trochę tak, jakby właśnie chciało, a nie bardzo mogło ... Jeśli już płynnie wrzuca, to jest problem ze zrzucaniem na najniższy bieg - i vice versa. Natomiast moje stare XT (ten sam rocznik) - również na 8 - takich problemów nie wykazuje, toteż, jak widać, nie jest to regułą. Choć możliwe, że dawne korby od Deore wzwyż miały już 44 zęby i dlatego to poprawnie działa - tego nie wiem, nie sprawdzałam. Pozdrówko objaśniające Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radomir82 Napisano 6 Maja 2007 Udostępnij Napisano 6 Maja 2007 No tym że korba jest przystosowana do węższego 9-biegowego łańcucha...i to tyle, kolejny chwyt marketingowy Shimano:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin1212 Napisano 6 Maja 2007 Udostępnij Napisano 6 Maja 2007 No tym że korba jest przystosowana do węższego 9-biegowego łańcucha...i to tyle, kolejny chwyt marketingowy Shimano:-) Własnie ze nie... grubośc tarcz jest taka sama, dlatego korba 8 biegowa obsłuży łąncuch HG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olek123 Napisano 6 Maja 2007 Udostępnij Napisano 6 Maja 2007 ja jezdze obecnie na 7 z tylu mam korbe deore (9 biegowa), lancuch pc 48 (na 7-8) i przerzutke przednia lx na 9 obciera mi tylo na przelozeniu 3x7 ;/ ktos mowil tutaj ze mozna do kasety 7 biegowej uzyc lancuch na 9 przelozen czy to nie zniszczy mi kasety czy bedzie chodzic tak samo sprawnie jak z lancuchem obecnym?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin1212 Napisano 6 Maja 2007 Udostępnij Napisano 6 Maja 2007 jeżeli obciera Ci na przełożeniu 3x7 to musisz wykręcić bardziej jedną ze śrubek (zawsze mi sie myli która jest do czego:P) to tak OT. Co do łancucha 9 biegowego i 7 biegowej kasety- bedzie śmigać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ecia Napisano 6 Maja 2007 Udostępnij Napisano 6 Maja 2007 Nic się nie zniszczy - możesz spokojnie założyć, a efektem może być co najwyżej zmniejszenie się bądź całkowity zanik obcierania łańcucha o ścianki przerzutki Pozdrówko bez kłopotu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radomir82 Napisano 6 Maja 2007 Udostępnij Napisano 6 Maja 2007 Marcin 1212...a co ma jedno do drugiego? Hg to system wspomagający przerzucanie, w łańcuchach charakteryzuje się specjalnym profilem blaszek zewnętrznych, istnieją 9 biegowe łańcuchy HG np: CN HG-53 -grupa Deore, oraz 8 biegowe np: CN HG-50 Alivio. Poza tym chyba nie zauważyłeś mojej ironii "kolejny chwyt markeingowy Shimano", Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sayman Napisano 8 Maja 2007 Autor Udostępnij Napisano 8 Maja 2007 Witam. Dzieki za odpowiedzi. Czyli jak brać Lx'a to tylko z lancuchem 9 rzedowym w moim wypadku ... BTW nowe alivio tez bedzie obcierac w moim przypadku bez zmiany lancucha ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ecia Napisano 8 Maja 2007 Udostępnij Napisano 8 Maja 2007 Alivio jest na 8 przełożeń, więc nie będzie, bo łańcuchy na 7 i na 8 przełożeń są te same. Z korbą "mega 9" mogą być natomiast problemy w przypadku Alivio, ale o tym już pisałam wyżej. Pozdrówko klarujące Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sayman Napisano 8 Maja 2007 Autor Udostępnij Napisano 8 Maja 2007 Alivio jest na 8 przełożeń, więc nie będzie, bo łańcuchy na 7 i na 8 przełożeń są te same. Albo mi sie zdaje albo to pomylka ... jak sa na te same to czemu ma nie dzialac :| Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ecia Napisano 8 Maja 2007 Udostępnij Napisano 8 Maja 2007 Jasne, że pomyłka ... Powinno być: będzie działać. Pozdrówko z erratą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.