Niedzwiedz1 Napisano 4 Maja 2007 Udostępnij Napisano 4 Maja 2007 Moje klocki tektro zbliżają się do końca swego żywota, więc pomyślałem o wymianie na takie authory http://www.velo.com.pl/php/produkty.php?m=0&k=11 lub takie same tylko z szufladką i wymienną okładziną http://velo.com.pl/php/produkty.php?m=0&am...p=%&id=1232 Różnica w cenie dość spora, bo większa niż komplet klocków w tradycyjnej formie. Tak więc moje pytanie brzmi: czy warto inwestować w model z szufladką, jeśli tak to jakie są zalety tego rozwiązania, których nie posiada zwykły klocek. Oczywiście chodzi mi nie tylko o ten konkretny model klocka, ale ogólnie o klocki z wkładem rożnych firm. Jeżdżę miasto/szosa/xc czasem także trochę ostrzejsze xc, waże 75kg, Author Kinetic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blue Napisano 4 Maja 2007 Udostępnij Napisano 4 Maja 2007 A hample masz jakie? Tektro? Jak tak to lepiej zainwestuj od razu w jakies lepsze z szufladkami wyjdzie cie podobnie/nieduzo drozej niz za same klocki z okladzinami . NP tutaj bdb oferta: http://www.allegro.pl/item191739172__avid_...a_allegro_.html W sumie dla mnie to tylko to jest plusem ze same okladziny są tańsze potem od klocków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cybula Napisano 4 Maja 2007 Udostępnij Napisano 4 Maja 2007 Zalezy tez jak czesto wymieniasz klocki. Bo jesli raz na miesiac (jezdzisz w blocie itp itd) to wtedy faktycznie oplaca sie zainwestowac w szufladki. Ale jesli wymieniasz znacznie rzadziej - 2/3 razy na sezon (tak jak ja ) to chyba nie warto... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Autor Napisano 4 Maja 2007 Udostępnij Napisano 4 Maja 2007 Według mnie lepsze są z szufladkami ponieważ, taniej jest wymienic okładziny niż całe klocki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maki Napisano 4 Maja 2007 Udostępnij Napisano 4 Maja 2007 2/3 razy na sezon (tak jak ja ) to chyba nie warto... To często wymieniasz. Ja wymieniłem dopiero po 11 miesiącach użytkowania czyli wypada 1 raz na sezon. A dlaczego takie drogie chcesz kupić te klocki. Na allegro znajdziesz dużo taniej, już za 15-20zł za parę klocek (jedno koło) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niedzwiedz1 Napisano 4 Maja 2007 Autor Udostępnij Napisano 4 Maja 2007 Te tektro mają na razie 2000km i jeszcze 500-700 powinny wytrzymać, ale długie wakacje się po maturze szykują więc kilometrów będzie sporo zapatruję się na 5000km w tym roku. (Dobra wiem, że dla niektórych to mało ale i tak więcej niż w zeszłym). Za często raczej więc nie wymieniam, a te authory trwałe są podobno. Hamują głównie klocki - dlatego myślałem, żeby je wymienić, a nie całe ramiona. Poza tym na sztywność i czucie hampla nie narzekam, ogólnie jak na tektro spisują się dobrze, mogę zatrzymać się w miejscu prawie i nie przelecieć przez kierę. Mam wrażenie, że po podmiance na deore nie poczuję zbytniej różnicy. 15-20zł + przesyłka za komplet na jedno koło, a authory są za 35zł za komplet na 2 koła, poza tym sklep authora blisko więc na allegro mi się nie opłaca zupełnie. Łatwość wymiany okładzin w szufladkach jakoś do mnie nie przemawia bo po założeniu nowej czyli grubszej okładziny i tak trzeba wszystko regulować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cybula Napisano 4 Maja 2007 Udostępnij Napisano 4 Maja 2007 To często wymieniasz. Ja wymieniłem dopiero po 11 miesiącach użytkowania czyli wypada 1 raz na sezon. Tzn u mnie sezon to znaczy rok bo w sumie jezdze bez przerwy . Moze masz jakies dobre klocki... Ja uzywam wlasnie tych authorow 3-warstwowych i jakies genialne to one nie sa. Teraz bede testowal nowe klocki BBB... nie pamietam jaki model. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blue Napisano 4 Maja 2007 Udostępnij Napisano 4 Maja 2007 A u mnie roznie...tektro mi zeszly w 2000 km, a te wranglery z SD7 przejechaly ze mna tez ze 2000 i żyją dalej jeszcze nawet polowa sie nie starła.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xsystoff Napisano 4 Maja 2007 Udostępnij Napisano 4 Maja 2007 Trwalosc klockow zalezy przede wszystkim od warunkow jazdy. W zime 05/06 zajezdzilem przod w 1k km, pozniej przyszlo suche lato, sucha jesien, a zima 06/07 to kazdy wie jak wygladala i obecnie klocki z przodu (3 rodzaje gumy, jakies zwyczajne) maja 6k przebiegu i wyglada na to, ze jeszcze pociagna sporo kilometrow. Roznica miedzy szufladkami, a zwyklymi klockami polega przede wszystkim na koszmarnej sztywnosci tych drugich. Zwykle klocki po prostu sie wyginaja, a metalowe szufladki przenosza cala sile z ramion na obrecz. Juz nigdy nie kupie klockow bez szufladek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebekfireman Napisano 4 Maja 2007 Udostępnij Napisano 4 Maja 2007 Roznica miedzy szufladkami, a zwyklymi klockami polega przede wszystkim na koszmarnej sztywnosci tych drugich. Zwykle klocki po prostu sie wyginaja, a metalowe szufladki przenosza cala sile z ramion na obrecz. Yyyy - ale jak takie coś może się wyginać na prawie płaskiej powierzchni jaką jest obręcz? Jeżeli klocki są równo ustawione to nie ma prawa się nic wyginać, bo jeżeli są krzywo to fakt że niektóre klocki lubią się trochę wyginać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blue Napisano 4 Maja 2007 Udostępnij Napisano 4 Maja 2007 No tak masz racje, na tektro jezdzilem wiecej w deszczu w terenie... w sumie jeden blotnisty wypad na 40 km terenu zalatwil polowe tych tektro[w polowie trasy padl mi tył, a trasa byla ciezka i nieznana wiec przod jak dojechalem do domu tez byl juz do niczego . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xsystoff Napisano 5 Maja 2007 Udostępnij Napisano 5 Maja 2007 Yyyy - ale jak takie coś może się wyginać na prawie płaskiej powierzchni jaką jest obręcz? Jeżeli klocki są równo ustawione to nie ma prawa się nic wyginać, bo jeżeli są krzywo to fakt że niektóre klocki lubią się trochę wyginać. Bardzo duzo klockow lubi sobie piszczec i trzeba je ustawic lekko skrzywione, zeby byla cisza. Mimo wszystko na zwyklych klockach widac golym okiem jak sie gna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin1212 Napisano 5 Maja 2007 Udostępnij Napisano 5 Maja 2007 Zeby nie zakładać nowego tematu zapytam w tym. czy ktos miał styczność z tymi klockami; http://www.allegro.pl/item190965265_klocki...we_wklady_.html zainteresowały mnie bo cena jest dośc niska jak na komplet na dwa koła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niedzwiedz1 Napisano 5 Maja 2007 Autor Udostępnij Napisano 5 Maja 2007 Jakoś nie zauważyłem podczas regulowania i zabawy hamulcami, żeby klocki się wyginały. Więc wychodzi na to, że szufladki do bardziej ekstremalnych zastosowań, tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebekfireman Napisano 6 Maja 2007 Udostępnij Napisano 6 Maja 2007 Zeby nie zakładać nowego tematu zapytam w tym. czy ktos miał styczność z tymi klockami;http://www.allegro.pl/item190965265_klocki...we_wklady_.html zainteresowały mnie bo cena jest dośc niska jak na komplet na dwa koła. Było już o tych klockach tu na forum. Dziadostwo jakich mało - strasznie twarde klocki. Miałem je i natychmiast je wywaliłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niedzwiedz1 Napisano 25 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2007 Ostatecznie zdecydowałem się na klocki authora bez szufladek, ramion hamulców (tektro m530) nie wymieniałem. Klocki minimalnie piszczą, ale nie jest to uciążliwe. Czucie hamulca, w porównaniu z klockami tektro, poprawiło się, chociaż wcześniej też było dobre. Klocki dobrze hamują, już 1000km i nie mam powodów do narzekań. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Duch Napisano 25 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2007 Moim rekordem był wyścig Amatorskiej Ligi Kolarskiej w Zielonej górze w zeszłym roku na którym było piekielnie mokro, jechałem na tektro po wyścigu musiałem wyrzucić klocki i obręcz, która po prawdzie już była nie nowa. Kupiłem Clarksy http://www.cyklotur.com/x_C_I__P_53032005-...001__PZTA_.html i jestem zachwycony po prostu moje no-name v-ki zachowują się idealnie i ani na klockach ani na feldze nie widać zużycia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtasGCE Napisano 25 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2007 Też ostatnio stałem się posiadaczem tych Clarksów. Czerwone gumki dają radę. W porównaniu do starych BBB (nie szufladek) zdecydowanie poprawiła się zarówno skuteczność jak i modulacja hamulców. Ciekaw jestem tylko jak długo wytrzymają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mody Napisano 26 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2007 Widze,ze duzo ludzi narzeka na Tektro. Mialem kiedys cale hamulce i klocki wytrwaly dluzej niz cala reszta. Przejechalem na nich 7,5k km i jeszcze nadawaly sie do jazdy,ale juz reszta nie i bylem zmuszony wymienic hamulce na inne. Teraz mam szufladki okladziny Alivio i na razie sie spisuja,ale juz widac,ze tyle co te Tektro to nie pociagna. Nastepne beda chyba okladziny Clarksa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek Napisano 26 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2007 Widze,ze duzo ludzi narzeka na Tektro. Aktualnie mam hamulce Tektro i zlego słowa powiedzieć nie mogę, zrobiłem 3,5tyś. Oddałem rower do servisu, coś tam w supporcie gadało i powiedziałałem żeby mi to odrazu wymienili. Kupiłem szufladki tylko kurde nie pamiętam producenta, jakis tygryek czy lamparcik na nich był Rower jeszcze w serwisie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KhaH Napisano 26 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2007 Ja mam klocki Accent 3-Function Pro: http://velo.com.pl/php/produkty.php?m=1&am...=26&id=1320 Dzięki nim mój Alivio dostał drugie życie. Hamulec bardzo dobrze sprawdza się w suchych warunkach i nie daje powodów do narzekań gdy jest zabłocony lub mokry. Klocki z okładzinami przejechały z 1200 kilometrów i w około 1/4 są już zużyte. Jedno mnie zastanawia dlaczego na stronie pisze, że to nowość skoro ja w zeszłym roku je kupiłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gopher Napisano 26 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2007 Podepnę się pod temat, bo na "gwałt" muszę wymienić klocki. Miałem Alongha i po 1200km są do wymiany. Co możecie polecić dobrego i w rozsądnej cenie co wytrzyma więcej km. Zastanawiam się na klockami z wymiennymi wkładami, ale niekoniecznie, mogą być zwykłe. Nie mam zielonego pojęcia jakie wybrać, a na weekend muszę mieć nowe... Moje 3 typy po szybkiej lekturze wątku, może coś lepszego doradzicie... Klocki 1-> http://allegro.pl/item207473465_nowe_klock...ark_s_xtr_.html Klocki 2-> http://allegro.pl/item207178403_nowe_klock...m_wkladki_.html Klocki 3-> http://velo.com.pl/php/produkty.php?m=1&am...=26&id=1320 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uchmanek Napisano 26 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2007 Warto kupic z wymiennymi okladzinami, nie bedziesz musial regulowac hampla przy wymianie okladzin (a przy wymianie klockow raczej tak). Z tego co wymieniles najlepszy bedzie clark's. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klepus Napisano 27 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2007 pomyliłem wątki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gopher Napisano 27 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2007 Właśnie się zastanawiam nad tymi clarksami z dodatkowymi okładzinami lub Alhonga (cena no i może nie takie złe jak się zużyją to kupie inne wkłady, jakieś lepsze...) klocki 4 - > http://allegro.pl/item206240128_klocki_ham...ne_klocki_.html Proszę o doradźcie, może coś innego jeszcze polecicie bo najpóźniej jutro muszę coś kupić... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.