Skocz do zawartości

[ropniaki] pojawiają mi się co jakiś czas

Wawrus

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taki problem, że od czasu do czasu pojawiają mi się na ciele takie jakby małe guzy(średnica ok 1cm i wystające na ok 6mm)tylko że w środku jest ropa. Są 2 miejsca ich występowania:

1 za lewym uchem (zawsze za lewym)

2 bardziej osobliwe bo za moszną (w okolicach prostaty)

Skąd mogą się one brać? Pierwszy pojawił mi się ok 3 lata temu w tym 2, osobliwym miejscu po jeździe na takim dziwnym siodełku co miało twarde wybrzuszenie właśnie w tych okolicach. Potem miałem już wygodne i dobre siodełka ale problem nie znikną. No i jeszcze ten na uchu. Bo rozumiem że może od roweru czy coś ale na uchu?

Ropniaki rosną ok 3-4 dni i mnie bolą. jak mam tego na prostacie to nie mogę jeździć. Po pewnym czasie robią się na tyle "dojrzałe" że można je wycisnąć jak pryszcze.

Co może być przyczyną takiego zjawiska?

Nigdy nie słyszałem o czymś takim. Byłeś u lekarza? Zakładam, że nie. A powinieneś iść. Szczerze wątpię, aby miało to coś wspólnego z rowerem.

Chyba, że jesteś uczulony na jakieś tworzywo wykorzystane w rowerze.

Lekarz......

Nie byłem z tym u lekarza.Ale to zaczeło mi się pojawiać kiedy jeszcze nie jeżdziłem tak dużo na rowerze. Poza tym w zime też występuje, a przecież wtedy się najmniej albo w ogóle nie jeżdzi. A jak już to izolacja od roweru w moim przypadku to 2-3pary spodni, a uchem się nie stykam z rowerem.

Wawrus, idź z tym do lekarza. Nie wyciskaj, bo tylko rozpaprzesz i zakazisz okolice, więc efektem może być większa liczba wrzodów.

Ja kiedyś miałam podobny problem - wrzody pod pachami, i też nie wiadomo od czego. Cięli mi je kilka razy. Wreszcie skłonność do tej przypadłości sama mi jakoś przeszła.

A na wszelkiego typu czyraki (również te "odsiodełkowe" :P ) najlepszym specyfikiem, jakiego dotąd używałam, jest maść Bedicort G - niestety, tylko na receptę. Wrzody - nawet te duże - znikają w ciągu góra 3-4 dni.

Jest to maść z hormonem, więc oczywiście nie można przesadzać z dawkowaniem. Tym niemniej naprawdę bardzo skuteczna.

Pozdrówko współczujące :D

Właśnie zastanawia mnie to, bo to raczej to nie od siodełka bo i na uchu mi się robi. A co do wyciskania to i tak muszę wyciskać bo mnie boli i przeszkadza. Nie mogę normalnie chodzić bo między nogami mam wrzoda, czy jak to tam nazwać, i mi naciera i boli. A jak wyciskam to dezynfekuje skóre spirytusem salicylowym przed i po "zabiegu".

A jak iśc do lekarza to co mam mu powiedziec oprócz tego co napisałem? Co może mi przepisać? I czy warto iśc wtedy kiedy nie mam wrzoda czy tylko wtedy gdy go mam?

Może ci przepisać np. wspomniany Bedicort G. I nie będziesz musiał wtedy wyciskać, bo po posmarowaniu Bedicortem wrzód już nie nabrzmiewa dalej, tylko zanika, i to w dobrym tempie.

A iść lepiej wówczas, gdy czyrak akurat się pojawi. Choć możesz również opisać objawy i nawet wręcz poprosić o Bedicort (lub coś podobnego w tym stylu).

Pozdrówko konkretne ;)

Kiedyś czytałem na pewnym portalu dla pań, że jedna z nich ma jakieś powikłanie z ciążą. Wiadomo: zagrożenie dla matki i dla dziecka. Z pośród pewnie ponad 200 osób, które się tam wpisały, wszystkie wymyślały jakieś własne sposoby na to co jej tam było. Żadna z nich nawet nie wpadła na pomysł, żeby napisać jej, że najpewniejszym rozwiązaniem będzie wizyta u odpowiedniego lekarza ;) , a nie jakieś własne (lub innych) pomysły zaradzenia tej sytuacji.

Wiec nie wyciskaj tego dziadostwa, nie baw się spirytusem tylko idź z tym do dermatologa.

ps. Wrzodami między nogami zajmuje się już chyba jakiś inny lekarz ;)

Może ci przepisać np. wspomniany Bedicort G. I nie będziesz musiał wtedy wyciskać, bo po posmarowaniu Bedicortem wrzód już nie nabrzmiewa dalej, tylko zanika, i to w dobrym tempie.

A iść lepiej wówczas, gdy czyrak akurat się pojawi. Choć możesz również opisać objawy i nawet wręcz poprosić o Bedicort (lub coś podobnego w tym stylu).

Pozdrówko konkretne :P

A maść cynkowa? Ponoć pomaga na pryszcze. Może i na to pomoże.

Ale i tak pewnie pojde do lekarza. Iśc do ogólnego czy od razu do dermatologa?

ekhem... jajka stosuje się dowcip... eee... o tym rozmawiamy dopiero o północy i przy zgaszonym świetle:P

A tak serio to taki mały joke był, jedynym i najlepszym sposobem jest udanie się do skórologa (czyt: dermatologa)

Wejdz na strone nfz , tam odszukaj jednostkę z Twojego województwa i na ich stronie bedzie lista poradni z która mają podpisaną umowe - leczenie za darmo .Do dermatologa nie trzeba skierowania wiec dzwonisz do wybranej poradni i ustawiasz sie na wizyte .Nie ma sie czego wstydzić bo dla nich to chleb powszedni ,mowie tak bo byłem tam raz z dość osobliwym problemem po ostrej imprezie ! Lekarz na luzaku wypisał mi masc ,wysłał do domu i ostrzegł na przyszłość :) .

Tego typu rzeczy wychodzą głównie przez pot. Każdy człowiek poci się w różnym stopniu. Inni lekko i dobrze to znoszą a inni mocno i skóra tak reaguje. Jedynym wyjściem jest rygorystyczna higiena.

Do dermatologa warto też iść, bo pewnie da tabletki i maści na to.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...