Kemot Napisano 3 Maja 2007 Udostępnij Napisano 3 Maja 2007 Witam Dzisiaj po długiej jeździe na moim rowerze a jest nim stary ( 14 lat od daty zakupu ) Romet Canyon zaczął piszczeć prawdopodobnie suport, po kilku minutach piszczenie mnie zaczęło denerwować, mam pytanie czy da się taki suport rozebrać i nasmarować. Zaznaczam że jest to rower który ma już ponad 10 lat i suport może być starej generacji . Dopowiem jeszcze że jest tam pierścień ząbkowany i żeby go odkręcić należy użyć najlepiej młoteczka i deseczki. I jeszcze jedno pytanie czy da się wyciągnąć pedały które są wtłaczane. Proszę o szybkie odpowiedzi Pozdrawiam Kemot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kusak Napisano 3 Maja 2007 Udostępnij Napisano 3 Maja 2007 suport - powinno dać się odkręcić ale rękoma tego nie zrobisz =) najlepiej idź do serwisu oni ci tam ładnie nasmarują. Albo powiedzą, że czas już wymienić suport i ci wcisną nowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zendel Napisano 4 Maja 2007 Udostępnij Napisano 4 Maja 2007 Witam. Na zllegro za 10 zł można kupić sciągacz do korb i do tego klucz do spuportu też za około 10 zł. Jak chcesz się pobawić to możesz to samemu zrobić Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kemot Napisano 4 Maja 2007 Autor Udostępnij Napisano 4 Maja 2007 a gdy będę sam próbował samemu to zrobić to czy jest możliwość że się co zepsuje. Z tymi pedałami to jest tak gdy odkręcę śruby mocujące pedał dalej nie chce wychodzić, gdy popatrzę do środka ( tam gdzie śruba się wkręca ) widoczny jest taki kwadrat i nie wiem czy to mam razem z kwadratem zdjąć czy zdjąć to z kwadratu. ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przeor Napisano 4 Maja 2007 Udostępnij Napisano 4 Maja 2007 Pewnie nie raz było to już opisywane ale co tam, napiszę jeszcze raz. Jak odkręcisz śruby mocujące korby i widzisz kwadrat to w tym momencie musisz posiadać ściągacz do korb. Jeżeli go nie posiadasz przykręcasz śruby i jedziesz albo do kumpla, który ma ów narzędź albo do serwisu. Jak już masz ściągacz to wkręcasz go w korbę. Należy uważać żeby wkręcać prosto i do końca gdyż istnieje możliwość zerwania gwintu i wtedy może być kiszka. Jeżeli wkręcisz już porządnie ściągacz to zaczynasz wkręcać śrubę w ściągacz i korba Ci ładnie zejdzie (oczywiście jeżeli dobrze wkręciłeś ściągacz w korbę). To samo powtarzamy z drugiej strony. Teraz został tylko suport. Do suportu również potrzebujesz specjalny klucz. Oczywiście możesz spróbować młotkiem i deseczką ale na pewno tego w ten sposób nie odkręcisz a deseczką krzywdy nie zrobisz . Natomiast jeżeli spróbujesz młotkiem i jakimś majselkiem to wtedy jest możliwość, że to odkręcisz ale jeszcze większe prawdopodobieństwo jest, że uszkodzisz ząbki i ani kluczem ani młotkiem się tego nie ruszy. Więc jak już masz specjalny klucz do suportu to wkładasz go w odpowiednie miejsce i za pomocą już normalnego klucza (w mojej wersji jest to klucz płaski o rozmiarze 27) odkręcasz suport. Przedtem należy starannie wyczyścić ząbki. Z prawej strony odkręcasz w prawo a z lewej w lewo (tu się mogę mylić bo już dawno tego nie robiłem dlatego zalecam intensywne myślenie ) Podczas montażu zaleca się smarowanie wszystkich gwintów i kwadratów smarem lub specjalnym środkiem przeciwko zatarciom. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kemot Napisano 4 Maja 2007 Autor Udostępnij Napisano 4 Maja 2007 wyczerpująca odpowiedź, dzięki wielkie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kemot Napisano 10 Maja 2007 Autor Udostępnij Napisano 10 Maja 2007 a jeszcze jedno pytanie czy taki klucz może być http://www.allegro.pl/item190984356_klucz_..._najtaniej.html . Czym się kręci ( jakim elementem czarnym czy srebrnym ) aby wyjąć korbę. Czy gwint w korbie jest potrzebny mocno aby wyjąć korbę ( tzn. ja ten gwint mam zjechany trochę na korbie ). Proszę o odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pudeleQ Napisano 10 Maja 2007 Udostępnij Napisano 10 Maja 2007 Wkręcasz element czarny i potem zakręcasz element srebrny. Gwint jest potrzebny, inaczej nie odkręcisz korby ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.