Skocz do zawartości

[Malowanie] Sztyca podrapana :(

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam i mam do was pytanko czy przed malowaniem sztycy bo jak ostatnio ją docisnąłem do samego dołu to strasznie sie porysowała jedna strona no i teraz mam naklejkę Avida lecz ona mi jakoś nie pasuje przed malowaniem trzeba by było starą farbę zjechać?? jakimś papierem ściernym ?? Strasznie nie lubię rys zadrapań na rowerku :). I jak najlepiej to pomalować ??

Napisano

Chętnie wysłucham również odpowiedzi , ponieważ mam podobny problem.

Ale wydaje mi się ze porządnie ją wyczyścić(benzyną) przejechać kilka razy papierem ściernym i pomalować farbą Hammerite

Napisano

Nie pomalujesz jej bo wtedy sztyca zwiększy swoją średnicę i nie włożysz jej w ramę. Takie rzeczy się anoduje, a nie maluje. Nie wiem czym się przejmujesz... jak dla mnie tworzysz problemy niczym Wilku... Sprzęt ma jeździć, a nie wyglądać.

Napisano

Ja malowałem i jakoś nie zwiększyła na tyle średnicy żebym nie mógł jej włożyć.

Na początku zdarłem stary lakier grubym papierem ściernym (200) później coraz cieńszym aż do 800. Później odtłuściłem i dałem 3 warstwy farby w sprayu.

Napisano

tak do kosza ale najpierw pokaż tutaj rezultaty malowania tej sztycy... no i najważniejsze napisz czy po przemalowaniu jest dużo bardziej podatna na porysowanie niż wcześniej...

Napisano

Dzisiaj raczej nic nie zrobiłem bo urodziny ale jutro idę kupić spray ten kolo 5151 kupie i papier ścierny pozdrowerek

Napisano

Jeśli sztyca jest z aluminium i chcesz uzyskać jasny srebrny kolorek to ja proponuje przetrzeć ją papierem ściernym 180 tak żeby wszystkie rysy usunąć i zamoczyć ją w wodnym roztworze NaOH (kret do przetykania rur) drobne ryski wygładzą się, a aluminium zrobi się ładne matowe i w miare dobrze zabezpieczone.

Ja używam tej metody do aluminium przy obudowie wzmacniacza ale do sztycy powinno być równie dobre. Przykład na zdjęciu:

http://www.vwpolo.4nt.pl/pre/6.JPG

• 3 tygodnie później...
Napisano

No i sztyca pomalowana heh jutro dam wam fotke pomalowałem na srebrny kolor pierw przeczyścilem papierem 150 potem 1000 na mokro przeczyściłem rozpuszczalnikiem potem na drut i pomalowałem wygląda jak nowa heh jutro zrobie fotke

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...