Skocz do zawartości

[Puls] Bardzo ciekawa sprawa

jo_jacek

Rekomendowane odpowiedzi

Otóż byłem dziś u babci która ma rowerek stacjonarny. No i siedzialem na nim i puls pokazywalo bodaj 63. Zacząłem po wolutku kręcic i ogladac TV patrze wzrosło wpierw do 70 (mowie ze tylko krecilem pedalami bez obciazenia) potem po woli zaczeło spadac az zeszło do 47 : O Nie było tak raz. Potem kilka razy siedzialem na rowerze i okazywalo sie iż w trakcie krecenia bez obciazenia tetno spada...

No i pytanie jakim prawem ? osiagnąłem tetno nizsze niz po dzisiejszym przebudzeniu (bylo 52).

Nie pytam sie czy jestem zdrowy czy cos tylko jakie jest tego wyjasnienie ? Serce juz pompuje wiecej krwi jednym udezeniem ale ze nie jest takie zapotrzebowanie to zwalnia :wink: ? nie wiem ale bardzo mnie to zaciekwilo i temu czekam na jakies opinie :P

To był pulsometr z roweru :razz: ale fakt faktem schodziło w dół. Jak siadał tata to rosło i tyle ale nie spadało a umnie schodzilo w dół za kazda próbą.

p.s. Teraz czekam az normalny pulsometr przyleci kurierem :)

w momencie rozpoczęcia wysiłku można powiedzieć reakcja organizmu jest przesadna. Stad po kilku minutach stabilizacja parametrów takich jak wentylacja minutowa, tętno, objętość wyrzutowa a nie rzadko także ich spadek.

Nie ma sie co bać :)

• 3 tygodnie później...

heh ja mialem podobną sytuacje ostatnio na treningu.

Wiec po rozgrzewieczce rozpoczełem trening wlasciwy.... pedałowałem sobie aż tu nagle ze było z górki to sobie przestałem pedałowac :P

tetno tez zaczeło smiesznie mi spadac :) spadło w 4 moze 5 sekund ze 140 do 60 :) myslalem ze umieram :D

po czym kiedy zaczełem pedałowac znowu wskoczyło na normalny poziom po kilku sekundach :D

na tym samym treningu po kilku kilometrach dalej opaska przestała mi łapac puls, wiec złapałem za plastik na mostku i uderzyłem nim kilka razy o klate, momentalnie wkoczylo 286 :surprised: :!!: Pewne złapało jakos podwójnie ;)

po przyjezdzie rozebralem opaske okazało sie ze do baterii dostała sie woda i ładnie ją zakorodowała to pewnie był powód tych rewolucji, po wymianie baterii wszystko bylo wporzadku :)

To był pulsometr z roweru :razz: ale fakt faktem schodziło w dół. Jak siadał tata to rosło i tyle ale nie spadało a umnie schodzilo w dół za kazda próbą.

p.s. Teraz czekam az normalny pulsometr przyleci kurierem ;)

To że tętno zaczęło Ci spadać w początkowej fazie wysiłku to dobra oznaka. znaczy nie mniej ni więcej tylko to, ze posiadasz dobrą wydolność organizmu na wysiłek. wprawdzie nie jestem fachowcem w tej kwestii ale kiedyś miałem badaną wydolność i właśnie miałem podobna sytuację. badający wytłumaczył, że w ten sposób reagują organizmy dobrze wytrenowane. więc możesz się tylko cieszyć.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...