Deusx Napisano 2 Maja 2007 Udostępnij Napisano 2 Maja 2007 Witam, mam pewien problem, i na początek 1 pytanie -czy korby na isis są jakoś wbijane (jak na kwadrat) czy wkładane i dokręcane śruba -czy to normalne, że co np 10 km musze przykręcić imbusem śrubę od korby, bo są luzy (tak ja by chciała spaść) -jeżeli tak się nie powinno dziać - jak to naprawić? Kolega ma tą samą korbe oraz suport i ma to samo Dokładna nazwa korby to Truvativ Ruktion DH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafalwspin Napisano 2 Maja 2007 Udostępnij Napisano 2 Maja 2007 Mam truvativ firex i pakiet accent. Korba weszła bez problemu (bez dobijania) i tylko śrubę zakręciłem. Przejechałem już z tysiąc kilometrów, w większości skakałem i śruba ani drgnie. Sorrki, przed chwilą dokręciłem 1/4 obrotu z jednej strony. Więc coś skopałeś. A może ta korba jest na pakiet Howitzer? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Deusx Napisano 2 Maja 2007 Autor Udostępnij Napisano 2 Maja 2007 Dzisiaj kupiłem rower, był składany od podstaw, i jakiś gość to robił, jak tylko patrzałem -akurat jak robił korbe to nie widziałem. Czyli jak zaniosę rower do serwisu, to powinni mi to zrobić, czy dokręca mi tylko śrubę imbusem i skasują 30zł? Aha i czym to może być spowodowane? A może ta korba jest na pakiet Howitzer? A co to dokładnie znaczy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radomir82 Napisano 2 Maja 2007 Udostępnij Napisano 2 Maja 2007 Jaki masz suport? Truvativ Rucktion DH jest na wkład typu Howitzer. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Deusx Napisano 2 Maja 2007 Autor Udostępnij Napisano 2 Maja 2007 Nie wiem. Na 95 % suport jest z truvativa, i na pewno na ten typ korby - bo jak gość to wynosił ze sklepu (żeby mi założyć na rower) To był cały zestaw czyli : korba, suport i napinacz btw. A jaka jest różnica między suportem Howitzer, a zwykłym na isis? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafalwspin Napisano 2 Maja 2007 Udostępnij Napisano 2 Maja 2007 Howitzer ma łożyska na zewnątrz zobacz tu http://www.sram.com/en/truvativ/bottombrackets/index.php Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radomir82 Napisano 2 Maja 2007 Udostępnij Napisano 2 Maja 2007 Łatwo sprawdzić, bo Howitzer ma łożyska na zewnątrz mufy suportowej, coś jak hollowtech Shimano. Jeżeli suport to rzeczywiście Howitzer, to wydaj mi się że wystarczy tylko mocno dokręcić i będzie po sprawie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Deusx Napisano 2 Maja 2007 Autor Udostępnij Napisano 2 Maja 2007 Tylko, że dokręciłem " na maksa" a to i tak co 5 km spada. Przed chwilą gadałem z jakimś bikerem na gg (zna się na rzeczy) i powiedział, że to normalne, i po prostu trzeba dać srubę na kleju..., albo co pare km dokręcać imbusem... A i suport z tego co widze na zewnętrze łozyska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radomir82 Napisano 2 Maja 2007 Udostępnij Napisano 2 Maja 2007 No wiesz dokręcanie "na maksa" to pojęcie względne. Możesz dokręcic "na maksa" używając 15cm imbusa, i możesz dokręcić " na maksa" za pomocą metrowej przedłużki:-) Truvativ zaleca moment między 48 a 54 Nm. I zapewniam Cie nie jest normalne dokręcanie co pare kilometrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ogór Napisano 3 Maja 2007 Udostępnij Napisano 3 Maja 2007 poprostu truvativy sa miekkie i sie tak robi wkoncu zjedzie ci sie isis i przykrecanie nic nie da bo bedize latac jak glupie... proponuje zmiane korby na np. dartmoora rebela Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcio Napisano 3 Maja 2007 Udostępnij Napisano 3 Maja 2007 Truvativy tak maja trzeba je co jakis tam czas przykrecic albo klejem zapobiegajacym odkrecaniu sie korbki lub czyms tam posmarowac srubki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ogór Napisano 4 Maja 2007 Udostępnij Napisano 4 Maja 2007 testowalem zalewanie klejem / psikanie lakierem i inne bajery... nic nie pomoglo lepiej bylo by kupic dartmoora korbe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.