Skocz do zawartości

[obręcz] Wersja disc ,a V-brake -różnice

miechu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jaka jest różnica między obręczami w wersji disc,a V-brake ?

No poza tym, że do wersji disc nie da się założyć V-ków

Czy tu chodzi tylko o estetykę?

Mam zamiar kupić sobie obręcze mavic xm719, mam V-brake'i , ale mysląc przyszłościowo może założę tarczę.

Napisano

wersje disc nie maja bokow przystosowanch do wspolpracy z vkami.

kup wersje pod vki - do nich i tak mozna zalozyc tarcze. bedzie troche ciezej, ale na razie bedziesz mogl jezdzic.

Napisano

Wersja disk ma ścianki neiprzystosowane do v-ek dlatego byś nie pojeździł na nich z obecnymi hamulcami

Edit

Wyprzedziłes mnie bialykom:)

Napisano

pewnie trochę się różnią budową "komór"... w obręczach pod v-ki obręcze muszą znosić sporą siłę z jaką ściskają je przy hamowaniu klocki w przypadku tarcz nie potrzebne są żadne wzmocnienia tych(narażonych na ściskanie) miejsc więc można je trochę odchudzić...

PS zostałem podwójnie uprzedzony ;( -zawolno piszę

• 3 miesiące temu...
Napisano

A dlaczego obrecz XR 4.1 pod vbrake jest lzejsza o 16 gram od wersji obreczy XR 4.1d pod tarcze? Dodam ze ta 4.1d wyglada jakby Vbrake tez mogla obsluzyc bo ma chyba powierzchnie do hamowania.

Czy mozna na zwyklym XR 4.1 zamontowac tarcze?

Napisano

Z tego co widze to różnica pomiędzy obręczami XR 4.1 pod v-ki i pod tarcze to jedynie kolor boków, pod tarcze jest cała czarna, pod v-ki ma obrobione boki i znacznik zużycia, wymiary są identyczne, wiem z własnego doświadczenia mam obie wersje.

Napisano

Zmylila mnie strona Arnika na ktorej maja one rozne wagi... Zobaczylem na strone DT Swiss i maja takie same.

Swoja droga ciekawe czy ten kolor scianek sie sciera ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...