Skocz do zawartości

[śrubki] oczywiście alu

Slawek_l_83

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 miesiące temu...

Witam, piszę bo może coś poradzicie.

Mianowicie, podczas próby odkręcania śrub mocujących blaty korby (śruby KCNC) w jednej z nich uszkodziłem gwint torxa. 3 śruby odkręciłem bez problemu a 4 została...

W żaden sposób nie idzie odkręcić tego bo klucz kręci się w kółko :), tak wiem, że jest to bardzo miękkie aluminium i z miejsca zdecydowałem się na takie same śruby tylko z Ti i na imbusa.

Nie wiem czy rozwiercić delikatnie czy jak ? Jakieś propozycje ?

Wax, też miałem kiedyś kłopot z aluminiową rozwaloną śrubką w korbie, też musiałem rozwiercać :P Mogę śmiało stwierdzić że alu KCNC na imbus 4mm są znacznie lepsze od innych alu śrub na 5mm, gdyż KCNC mają gwint przelotowy {bardzo ciężko przez złe włożenie narzędzia uszkodzić ścianki śruby}. Śrubki na torxa do korby to faktycznie zły pomysł. A tytanowe, jeśli cie stać to czemu nie :) Jak już będziesz takowe używał to powiedz czy też tak jak KCNC alu, puszczają iskry przy odkręcaniu :)

Mogę ci taką jedną śrubkę złotą KCNC na imbus 4mm za jednego browara odstąpić :) Bo kupiłem 5 a do korby wchodzą 4 :P

Adik, złota to mi do nieczego nie pasuje :/ wolałbym jakąś czarną albo bordową taką jak miałem wcześniej.

A gdzie wyrwałeś KCNC na imbusa ?

http://light-bike.com//shop/catalog/produc...products_id=110 - takie coś mnie interesuje :)

Co do gwintu przelotowego, to aluminium jest na tyle miękkie, że przy silniejszym odkręcaniu gwint się przekręca ;/

• 4 tygodnie później...

Dobra, śruby przylazły. Nie było mnie stać na Ti z Lightbika (12zł za komin + 12zł za nakrętkę) więc zamówiłem z Bikestacji czerwone KCNC.

Co dziwne...wcześniej zamawiałem przez Allegro od użytkownika PROROWER, śruby przyszły w woreczku ale nie oryginalnym, jedna śruba (nakrętka + komin) ważyła 2g i była na torxa. Teraz przyszły w oryginalnej folii, są nieco krótsze, na imbusa i ważą (nakrętka + komin) 1g, mają również trochę inny odcień.

Foty:

2d67b87d4e2fa777m.jpg

-Bikestacja

56a27deca8c75cc9m.jpg

-ProRower

fa7d248bfea1bc9fm.jpg

O wiele lepsze są te na imbusa, ze względu na to, że pewniej i bezpieczniej jest je wkręcić i wykręcić. Torx się wyjechał po jednym wykręceniu...

• 2 miesiące temu...
jaka jest różnica wagi na jednej?

stalowa nakrętka kasety XT ( m 737 )-13,13g. nakrętka XTR-4,84g...

śruby tarczy Dartmoor Nano-12,02g. alu FRM-5,09g...

mie chce mi się więcej przykładów podawać z resztą różnie to może wyglądać. część śrubek można skrócić. można zastosować śruby o innym kształcie łba...

niektórzy przykręcają alu śruby w miejsce gdzie ktoś inny nie zastosowalby tytan...

ale zysk wagowy to nie wszystko :huh:

w moim przypadku to bardziej kolekcjonerstwo. jedni zbierają znaczki, ja śrubki :rolleyes:

• 2 tygodnie później...

Witam

Mam do was pytanko obecnie jestem na etapie wymiany śrubek w rowerze na ti i al

1) Czy ktoś wie jakie są śruby w siodełku selle italia SLR gel flow jak ja zmierzyłem to M6 30mm ale nie wiem jaki jest standartowo do M6 skok gwintu, czy może ktoś ma doświadczenie z tym siodełkiem,

2) wymieniam śruby w mostku sztycy itp też na Ti np w mostku ritchey WCS jest 6 śrub M5 20mm ale też nie wiem o jakim skoku gwintu standartowo do M5 skok jest 0,8mm czy ktoś wie jaki jest w tym mostku?

3) no i pytanko o xtr jaki skok mają śruby w mocowaniu klamek i manetek w XTR BL-M975, XTR SLM 970?

Pozdrawiam wszystkich hubert

Jakiś czas temu kupiłem śruby do korby KCNC z Bikestacji. Dziś próbowałem je założyć i... okazało się że są za krótkie. Zarówno gwint śruby jak i komin, do tego stopnia że gwinty nawet się nie zejdą :D Pozostaje kupno dłuższych śrub innej firmy a te pojdą do najmniejszej zębatki. Korba to SLX FC-M660. Ktoś zaobserwował podobne zjawisko?

W poście #84 w tym temacie pisałem o tym. Niestety ale chyba coś trafiło fotki, bo ja ich tam nie widzę a być powinny.

Ja też tak miałem ale całe szczęście obydwa komplety pasowały, te dłuższe miałem jako pierwsze ale przy odkręcaniu przekręciłem gwint (torx) i musiałem kupić następny komplet.

Jak przyszły nowe na imbus też się zagotowałem bo były za krótkie, ale jak ścisnąłem mocniej i zacząłem dokręcać weszły...

Popróbuj a jak nie to kup inne...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...