ukaniex Napisano 2 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2008 Czy wiecie panowie może ile ważą śruby od korb lx 582/koleczka od xt 772/sruby do hampli 535 chce w raz ze zlozeniem bajka zakupic tego trochę i go upiekszyc przy okazji dowiedziec sie czy jakis zysk wagowy bedzie zauwazalny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wax Napisano 22 Września 2008 Udostępnij Napisano 22 Września 2008 Witam, piszę bo może coś poradzicie. Mianowicie, podczas próby odkręcania śrub mocujących blaty korby (śruby KCNC) w jednej z nich uszkodziłem gwint torxa. 3 śruby odkręciłem bez problemu a 4 została... W żaden sposób nie idzie odkręcić tego bo klucz kręci się w kółko , tak wiem, że jest to bardzo miękkie aluminium i z miejsca zdecydowałem się na takie same śruby tylko z Ti i na imbusa. Nie wiem czy rozwiercić delikatnie czy jak ? Jakieś propozycje ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skiba_TG Napisano 22 Września 2008 Udostępnij Napisano 22 Września 2008 moze lekko nadciac głowke i odkreci srubokretem, a jak to nie pomoze to jedynie rozwiercic tylko wiertlem mniejszym niz dziury blatu i korby:P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wax Napisano 22 Września 2008 Udostępnij Napisano 22 Września 2008 Tak zrobię. A tak na boku...to co za kawał g... z tych śrub KCNC. Miękkie jak bułki prosto z piekarni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 23 Września 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Września 2008 Tylko wierteł nie połam. Fajnie się wierci takie rzeczy wiertłami do aluminium, wchodzą jak w masło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wax Napisano 23 Września 2008 Udostępnij Napisano 23 Września 2008 Już rozwierciłem, lekko poszło, nic nie uszkodzone ani zadrapane Wierciłem wiertłem do metalu...masełko wkręciłem śruby Shimano'wskie i czekam na $$$ to zamówie z LB śruby z Ti i będę miał spokój. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adik Napisano 24 Września 2008 Udostępnij Napisano 24 Września 2008 Wax, też miałem kiedyś kłopot z aluminiową rozwaloną śrubką w korbie, też musiałem rozwiercać Mogę śmiało stwierdzić że alu KCNC na imbus 4mm są znacznie lepsze od innych alu śrub na 5mm, gdyż KCNC mają gwint przelotowy {bardzo ciężko przez złe włożenie narzędzia uszkodzić ścianki śruby}. Śrubki na torxa do korby to faktycznie zły pomysł. A tytanowe, jeśli cie stać to czemu nie Jak już będziesz takowe używał to powiedz czy też tak jak KCNC alu, puszczają iskry przy odkręcaniu Mogę ci taką jedną śrubkę złotą KCNC na imbus 4mm za jednego browara odstąpić Bo kupiłem 5 a do korby wchodzą 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wax Napisano 26 Września 2008 Udostępnij Napisano 26 Września 2008 Adik, złota to mi do nieczego nie pasuje :/ wolałbym jakąś czarną albo bordową taką jak miałem wcześniej. A gdzie wyrwałeś KCNC na imbusa ? http://light-bike.com//shop/catalog/produc...products_id=110 - takie coś mnie interesuje Co do gwintu przelotowego, to aluminium jest na tyle miękkie, że przy silniejszym odkręcaniu gwint się przekręca ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wax Napisano 20 Października 2008 Udostępnij Napisano 20 Października 2008 Dobra, śruby przylazły. Nie było mnie stać na Ti z Lightbika (12zł za komin + 12zł za nakrętkę) więc zamówiłem z Bikestacji czerwone KCNC. Co dziwne...wcześniej zamawiałem przez Allegro od użytkownika PROROWER, śruby przyszły w woreczku ale nie oryginalnym, jedna śruba (nakrętka + komin) ważyła 2g i była na torxa. Teraz przyszły w oryginalnej folii, są nieco krótsze, na imbusa i ważą (nakrętka + komin) 1g, mają również trochę inny odcień. Foty: -Bikestacja -ProRower O wiele lepsze są te na imbusa, ze względu na to, że pewniej i bezpieczniej jest je wkręcić i wykręcić. Torx się wyjechał po jednym wykręceniu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mario79 Napisano 2 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2009 Ciekawe są te aluminiowe śruby, ale mam pytanie, czy ktoś z Was zważył ile g zyskuje się na wymianie wszystkich śrub, ewentualnie jaka jest różnica wagi na jednej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiekmz Napisano 2 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2009 Przy wymianie wszystkich srub na alu/tytan mozna zyskac nawet 120-150g. Tytan jest ok. 1/3 lzejszy niz stal. Aluminium wazy ok. 3 razy lzejsze niz stal i ok. 2 razy lzejsze niz tytan. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marsman Napisano 2 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2009 jaka jest różnica wagi na jednej? stalowa nakrętka kasety XT ( m 737 )-13,13g. nakrętka XTR-4,84g... śruby tarczy Dartmoor Nano-12,02g. alu FRM-5,09g... mie chce mi się więcej przykładów podawać z resztą różnie to może wyglądać. część śrubek można skrócić. można zastosować śruby o innym kształcie łba... niektórzy przykręcają alu śruby w miejsce gdzie ktoś inny nie zastosowalby tytan... ale zysk wagowy to nie wszystko w moim przypadku to bardziej kolekcjonerstwo. jedni zbierają znaczki, ja śrubki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiekmz Napisano 6 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 Dla porownania wrzuce fotke alu srubek kupionych w sklepie w niemczech. Sklep L-B przeslal funkcjonowac a pozatym wszedzie srubki maja kolor bardziej rozowy niz czerwony. http://img376.imageshack.us/my.php?image=img2168vx9.jpg http://img216.imageshack.us/my.php?image=img2181ny0.jpg Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wax Napisano 6 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 Ładne te śrubeczki, ładny odcień...taki głęboki LB Shop już nie działa ? Co się stało...? Kurcze, liczyłem że kupię tam śrubki do nowej ramy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiekmz Napisano 7 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 Nie pamietam dokladnie przyczyny ale nie mial sie kto tym zajmowac, dbac i ulepszac. Sklep stal w miejscu bez zadnych nowych ofert. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_l_83 Napisano 7 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 krzysiekmz daj linka do tego sklepu w de kolor mają piękny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiekmz Napisano 8 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 http://www.nano-bike-parts.de/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mloody Napisano 8 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 Będzie ktoś zamawiał śrubki z tego sklepu - dołączył bym się chętnie do zakupu Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Lookas 46 Napisano 18 Stycznia 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2009 wie ktoś gdzie można dorwać pomarańczowe śrubki.. ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiekmz Napisano 18 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2009 Do czego maja byc te srubki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Lookas 46 Napisano 23 Stycznia 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2009 1. Mocowanie tylnej przerzutki 2. Mocowanie manetek i klamek (xtr) 3. 4 alusy do korby z kominami 4. śruba do top-cap'a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stryn Napisano 24 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2009 Witam Mam do was pytanko obecnie jestem na etapie wymiany śrubek w rowerze na ti i al 1) Czy ktoś wie jakie są śruby w siodełku selle italia SLR gel flow jak ja zmierzyłem to M6 30mm ale nie wiem jaki jest standartowo do M6 skok gwintu, czy może ktoś ma doświadczenie z tym siodełkiem, 2) wymieniam śruby w mostku sztycy itp też na Ti np w mostku ritchey WCS jest 6 śrub M5 20mm ale też nie wiem o jakim skoku gwintu standartowo do M5 skok jest 0,8mm czy ktoś wie jaki jest w tym mostku? 3) no i pytanko o xtr jaki skok mają śruby w mocowaniu klamek i manetek w XTR BL-M975, XTR SLM 970? Pozdrawiam wszystkich hubert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegorz1974paszek Napisano 24 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2009 Pomarańczowe http://search.stores.ebay.de/r2-bike_orang...1573394QQsofpZ0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YOGI Napisano 24 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2009 Jakiś czas temu kupiłem śruby do korby KCNC z Bikestacji. Dziś próbowałem je założyć i... okazało się że są za krótkie. Zarówno gwint śruby jak i komin, do tego stopnia że gwinty nawet się nie zejdą Pozostaje kupno dłuższych śrub innej firmy a te pojdą do najmniejszej zębatki. Korba to SLX FC-M660. Ktoś zaobserwował podobne zjawisko? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wax Napisano 24 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2009 W poście #84 w tym temacie pisałem o tym. Niestety ale chyba coś trafiło fotki, bo ja ich tam nie widzę a być powinny. Ja też tak miałem ale całe szczęście obydwa komplety pasowały, te dłuższe miałem jako pierwsze ale przy odkręcaniu przekręciłem gwint (torx) i musiałem kupić następny komplet. Jak przyszły nowe na imbus też się zagotowałem bo były za krótkie, ale jak ścisnąłem mocniej i zacząłem dokręcać weszły... Popróbuj a jak nie to kup inne... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.