Skocz do zawartości

[piasta] Saint przod

NorieL

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Mam pytanko, czy jest mozliwosc wlozenia kola z piasta saint (qr20) do amortyzatora ze standardowym uchwytem na kolo? (nie wiem jak sie ten system nazywa ale chodzi mi sposob z cienka oska). Czy istnieja jakies "przejsciowki" lub adaptery, jezeli tak to ewentualnie gdzie kupic cos takiego?

Napisano

Kurcze, szkoda:(. Kola juz do mnie jada. Bede musial pomyslec nad jakims zastepnikiem do czasu kiedy amora odpowiedniego sobie sprawie. Przy okazji mam jeszcze jedno pytanko:), z montazem tylnej piasty sainta moge sie spodziewac jakichs "niekompatybilnosci"? Przerzutka nie jest problemem poniewaz bedzie takze saint. Rama to merida matts 500.

Napisano

Wiem ze konfiguracja troszke zagmatwana ale jest kilka powodow ktore sklonily mnie do zbudowania takiej "hhybrydy".

Po pierwsze tylnia piaste ktora mam (lx) juz praktycznie zakatowalem a rower jezdzi jeden sezon.

Jestem ciezki (ponad 90 kg) i jezdze agresywnie.

Po trzecie cena, za komplet kol na piastach saint, obreczach Sun Rhyno Lite, szprychach Dt Swiss + tylna przerzutka saint zaplacilem 600 zeta;)

Napisano

Sorry ale Lx to kompletny sh*t jest, i każdy to wie:-) Dobra piasta na łożyskach maszynowych spokojnie wytrzymałaby Twoją wagę, mam koleżkę który waży +/- 105kg, śmiga już prawie rok na jakimś tam novatecu na maszynach, szprychy DT i obręcz Mavic D521 i nie ma najmniejszego kłopotu z kółkiem, dodam że piasty takie jak LX czy XT rozwalał w tydzień. Ostatnio połamał ramkę GF, a koło nadal całe:-)

Napisano

To ze lx to syf to wiem ale skladajac rower zdecydowale sie na caly zestaw komponentow lx po okazyjnej cenie, takze nie maialem mozliwosci podmienic piasty.

Napisano
...z montazem tylnej piasty sainta moge sie spodziewac jakichs "niekompatybilnosci"?

Jest nietypowe mocowanie tarczy - CenterLock, ale o większej średnicy niż w innych grupach Shimano.

Napisano
merida 500 ? :P toz to glupota :/ i tarcze jaka mozesz wlozyc jesli uzywasz tarczowek to 203 mm ...

Dlaczego tak uwazasz?, przeciez mozna dostac tarcze na center lock o/s w rozmierze 160 mm, pozatym mialem wybor: kola na piastach xt i obreczach single track lub kola na paistach saint i obreczach rhynolite + przerzutka saint. To i to w tej samej cenie.

Napisano

Bo Saint i Hone mają inny standard center locka i są tylko 203mm. A to oznacza duże siły na ramę i widelec. Nie wiem czy dostaniesz adapter na ten większy center lock, by założyć mniejszą tarczę IS. Tak to jest z okazjami...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...