Skocz do zawartości

[łańcuch] zamiana co 500km?

Pulse

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...

Cześć :)

Dzisiaj zmieniłem łańcuch (na starym przejechałem 1100 km) i już od pierwszych metrów zaczął mi przeskakiwać na kasecie. Na dystansie 10 km. zdarzyło mi się to ok 30 razy... ;) Kaseta ma przejechane w sumie 1700 km, czy to możliwe żeby po tym przebiegu kaseta nie przyjęła nowego łańcucha (założyłem dokładnie ten sam model) A może powodem będzie rozregulowana przerzutka... Czy po zmianie łańcucha powinno sie ją regulować?

Mój napęd:

Kaseta Shimano Alivio CS-HG30-7

Łańcuch Shimano CN-HG 40

Przerzutka Shimano Deore

Jestem nowy na tym forum wiec proszę o wyrozumiałość.

Będę bardzo wdzięczny za jakiś odzew.

Pozdrawiam wszystkich na forum !!!

Jeśli sie nie ułoży w najbliższym czasie to chyba założę stary łańcuch po wcześniejszym dokładnym umyciu i nasmarowaniu... Lub zakupię nową kasetę...

Chodzi Ci o przebieg łańcucha?

Co jaki dystans proponujecie wymianę?

Ważę 80 kg i głównie zasuwam po mieście (lubię szybką jazdę ale nie katuje sprzętu)

Niedługo (2-3 dni) pęknie mi pierwszy 1000 kilometrów i nie wiem czy zmieniać łańcuch czy nie.. Zastanawiam się nad tym bo nic mi nie skacze, zgrzyta itp. a wymiana łańcucha co 1000 kilometrów kosztowała by mnie 12 łańcuchów rocznie.. Lekki obłęd..

Dodatkowo jeszcze pytanie do bardziej siedzących w temacie. Może ktoś był lub jest posiadaczem takiego czegoś i wie czy opłaca się kupić taki łańcuch? Czy nie warto wyrzucać tylu pieniędzy?

Nie chodzi o to, żeby mieć co miesiąc nowy łańcuch, ale żeby jeździć na 2, ewentualnie 3 łańcuchach i zmieniać je co ileśtam kilometrów.

A Rohloff... Porządna firma, ale nie miałem nigdy styczności z ich produktami, na forum dobre opinie zebrał ich smar. Jednak jak na mój gust to w tej cenie można mieć 3 tańsze łańcuchy, które również będą się świetnie spisywały, więc zależy co chcesz z tym łańcuchem robić ;).

Ja bym powiezial ze ta kaseta sadzac po stanie w jakim jest spokojnie by pociagnela jeszcze drugie tyle co na niej jest przejechane, z tym ze dal mi do tej kolaki rohloffa ale innego i troche sie jeszcze kłóci z tą kasetką :/.. zdaza mu sie o 1 zabek czasem przeskoczyc, mam nadzije ze do 500 km to sie zniweluje.

• 1 rok później...

To ja na początek witam wszystkich.

Przeczytałem już kilka wątków w tym temacie ale pytam was co mam zrobic w obecnej sytuacji.

Mam rowerek Kellys Beast:

-ilość biegów 27

-kaseta SHIMANO CS-HG50-9 (11-32T)

-łańcuch SHIMANO CN-HG53

-korby TRUVATIV ISOflow Power Spline (44x32x22T)

-przerzutka przód SHIMANO Deore M531

-przerzutka tył SHIMANO Deore LX M581

Przejechałem na nim jakies 400km.

Chcialbym spróbowac pojeździć na 3 łańcuchach i teraz moje pytania:

-czy kupować już jakiś łańcuch na wymiane czy jeszcze poczekac?

-czy moge kupic inny łańcuch?jakis lepszy?

-jaki lepszy łańcuch polecacie?

-czy to nie bedzie tak ze lepszy łańcuch moze byc zbyt twardy dla tego sprzetu?

-co sądzicie o łancuchu CN HG53?

-czy tzw złączki do łańcuchów wpływają jakoś źle na sam napęd

-czy złączki są uniwersalne czy do kazdego lancucha jest inna?

Za Odpowiedzi/Porady bede wdzieczny

Pozdrawiam Tomasz-Łódź

Witam!

Kaseta Lx, korba LX,org. lancuch HG53 + 3 szt. HG92. Zmiana lancucha co 800 km.

Przy przebiegu ponad 36 tys. km zaczal przeskakiwac lancuch na srodkowym blacie korby(rower KTM UltraRide).

Wymiana srodkowego blatu+duzego+kaseta LX+4 szt.lancuch HG93 i jazdaaaa.....

Uwazam-TYLKO ZMIENIAC !

Pozdrawiam

Przy przebiegu ponad 36 tys. km zaczal przeskakiwac lancuch na srodkowym blacie korby(rower KTM UltraRide).

Wymiana srodkowego blatu+duzego+kaseta LX+4 szt.lancuch HG93 i jazdaaaa.....

Pozdrawiam

36000km? Dobrze przeczytałem? 36/4 to daje 9tys km na 1 łańcuch. Jeździłeś w terenie, czy przewaga asfaltu? Jakieś starty w maratonach?

Witam!

Potwierdzam - 36 000 km. Jest to przebieg uzyskany w okresie sierpien 2004 do listopad 2008. Teren-minimum 30%. Z tym ze ogolnie duzo jazdy w gorach-rejon Jesiennika(CZ).

Podjazdow na Pradziada (1491 m n.p.m.) nie zlicze. W maratonach nie startuje - chociaz przejechanie dla przyjemnosci w ciagu jednego dnia 230 km to chyba tez jakis "maraton"?

Mniej wiecej tyle wynosi trasa z Opola na Pradziada i z powrotem.

Metoda do "zajechania" napedu(1 lancuch) osiagalem przebiegi w granicach min.2500, max.5000km. Fakt-napedy z nizszych grup(rowniez inny rower).

Pozdrawiam

Witam!

@tommi3737

A ja niby na jaki post odpowiadalem?

"Zapinki" nie uzywam-rozpinam lancuch na "losowo" wybranym sworzniu.

Z mojego doswiadczenia- dluzej bedzie pracowal HG93 niz HG53.

Pozdrawiam

ja robiłem poruwnanie kiedus zrobiłem na najtańszej kasecie i łancuchu ok. 6000km oczywiscie po 5000km juz sie rozlatywały ale prawdziwym kluczem do trwałego wytrzymania naszego łancucha jest umiejętnosc przezucania przerzutek proste ... :D :D :P

Dzisiaj byłem w sklepie rowerowym i powiedzieli mi że na temat łańcucha hg93 nic niewiedzą. Oferowali mi jakis inny lancuch za 90 zl podobno bardzo dobry. Ale jak stwierdzili nie wiedza o istnieniu hg93. Podejrzewam ze jest to jakas stara seria.

Moje pytanie brzmi jaki inny lancuch moge uzyć?

Czy sprzedawca sie niezna?

Czy moge kupic lancuch innej firmy czy lepiej shimano skoro pierwszy tez jest shimano?

czy jest jakis lancuch-następca hg93?

Pozdrawiam

nie ma przymusu stosowania takich samych lancuchow, tych samych producentow itp, chociaz zwykle tak jest lepiej

co do sprzedawcow ze sklepu, to idz do nich po raz ostatni, przekaz, aby zmienili branze na meblarstwo albo cos, moze o tym maja jakies pojecie...tj tak, jakbys podjechal na cpn, powiedzial, ze chcesz 95 do pelna, a pan ci na to, ze nie slyszal o takiej benzynie

• Mod Team
...

Chcialbym spróbowac pojeździć na 3 łańcuchach i teraz moje pytania:

-czy kupować już jakiś łańcuch na wymiane czy jeszcze poczekac?

-czy moge kupic inny łańcuch?jakis lepszy?

-jaki lepszy łańcuch polecacie?

-czy to nie bedzie tak ze lepszy łańcuch moze byc zbyt twardy dla tego sprzetu?

-co sądzicie o łancuchu CN HG53?

-czy tzw złączki do łańcuchów wpływają jakoś źle na sam napęd

-czy złączki są uniwersalne czy do kazdego lancucha jest inna?

Za Odpowiedzi/Porady bede wdzieczny

Pozdrawiam Tomasz-Łódź

- Już możesz kupići niedługo wymienić

- Jak najbardziej możesz kupić lepszy ale wskazane tej samej firmy

- Nie będzie za twardy

- HG93 będzie bardzo dobrym wyborem

- jeśli masz na myśli spinkę do łańcucha to nie mają żadnego negatywnego wpływu na napęd, jest temat o spinkach - poczytaj

- do 9-rzędowego łańcucha zakładasz spinkę do takiego przystosowaną czyli odpowiedniej szerokości, polecam Sram'a.

Dzisiaj byłem w sklepie rowerowym i powiedzieli mi że na temat łańcucha hg93 nic niewiedzą. Oferowali mi jakis inny lancuch za 90 zl podobno bardzo dobry. Ale jak stwierdzili nie wiedza o istnieniu hg93. Podejrzewam ze jest to jakas stara seria.

Moje pytanie brzmi jaki inny lancuch moge uzyć?

Czy sprzedawca sie niezna?

Czy moge kupic lancuch innej firmy czy lepiej shimano skoro pierwszy tez jest shimano?

czy jest jakis lancuch-następca hg93?

Pozdrawiam

Moja rada - zmień sklep bo trafiłeś na osłów, którzy chcą Cię zrobić w balona i żerują na nieświadomym kliencie. A łańcuch kup na Allegro, wyjdzie taniej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...