Wawrus Napisano 30 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2007 Chce wymienić łańcuch. Stary jest zużyty co widać na zdjęciach. Ogniwa(te okręgi zaznaczone na zielono na zdjęciach) już się pościerały i są tak "poluzowane", że smar dosłownie wypływa mi z łańcucha(dlatego kaseta jest taka brudna). Ale do rzeczy Słyszałem że po wymienie łańcucha na nowy może on przeskakiwać, bo nie jest dopasowany do starej kasety. Wrzucam wiec fotki kasety i łańcucha abyście ocenili stan zużycia(kasety).Czy po zamontowaniu nowego łańcucha napęd nie bedzie mi przeskakiwał? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
baksik22 Napisano 30 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2007 Witaj strasznie masz wyjechany 5 bieg i tam będzie przeskakiwało musisz częściej zmieniać przełożenia i nie jeździć cały czas na 1 biegu tyle co do przeskakiwania to tak jak napisałem według mnie na 5 może przeskakiwać reszta nie wygląda na zjechaną Ale jeśli chcesz super działania to wymień od razu kasetę i łańcuch będzie lepiej a jak masz się denerwować bo coś ci zacznie przeskakiwać to chyba lepiej wydać te 50 zł więcej i cieszyć sie jazdą w 100%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wawrus Napisano 30 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2007 Faktycznie przez ostatnie kilka miesiecy jezdziłem głownie na 5.Wcześniej była to 6. A jeslibym wymienil kasete to i korbe bym musial? Albo jakbym kupił łańcuch a okazałoby sie, ze jednak przeskakuje to potem mógłbym ewentualnie dokupic kasete (łańcuch miałby powiedzmy 200km na starej kasecie)i wszystko byłoby ok? Po ilu km tak +/- łancuch sie dopasowuje? PS Baksik22 po czym rozpoznałeś ze to 5 bieg?? Jakieś znaki szególne??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr0wa_1991 Napisano 30 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2007 O ile dobrze pamietam to jest tak ze nie zaklada sie nowej kasety pod stary lancuch bo lancuch momentalnie niszczy kasete... Ale o przeciwnych przypadkach nie slyszalem przeciwskazan... Tzn- oczywiscie- skakac moze... Ale mozesz chociaz sprawdzic czy da sie jakis czas na tym jezdzic a potem dozbierac na kasete i ja takze wymienic. Jesli sie myle - prosze zeby ktos mnie wyprowadzil z bledu bo sam sie zastanawiam nad wymiana lancucha i kasety. A korba... Jak mocno wyjechana no to zmien tarcze o ile masz wymienne... Jak nie no to korba chyba tez wejdzie na liste zakupow :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 30 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2007 Jak już masz kupować nowy łańcuch to kup coś miękkiego, żeby się szybko ułożył z kasetą. Dla 8sp będzie to PC-38 a dla 9sp HG-53 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wawrus Napisano 1 Maja 2007 Autor Udostępnij Napisano 1 Maja 2007 Mam właśnie HG-53(Deore) i na taki sam zamierzam zmienić bo kaseta też jest Deore Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klosiu Napisano 1 Maja 2007 Udostępnij Napisano 1 Maja 2007 To jak wymienisz to napisz czy sie ulozyl i ile czasu to zajelo. Sam mam podobna sytuacje i zastanawiam sie, czy warto zmieniac sam lancuch czy od razu razem z kaseta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinN Napisano 1 Maja 2007 Udostępnij Napisano 1 Maja 2007 Jeśli chodzi o jakość działania to moim zdaniem lepiej jest wymienić od razu kasetę i łańcuch, a nie czekać aż nowy łańcuch ułoży się na starej kasecie, a potem i tak kupić nową. Jeśli macie hajs ty wymieniajcie wszystko za jednym razem. Co do blatów na korbie to wydaje mi się, że nie jest to jakoś potrzebne w końcu duża patelnia(44 lub 42T) ma sporo ząbków więc wyciera się wolniej, w dodatku z przodu zmienia się biegi rzadziej niż z tyłu, jeśli wymiana to nie całej korby, a tylko dużego blatu. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klosiu Napisano 1 Maja 2007 Udostępnij Napisano 1 Maja 2007 Hmm, moze faktycznie, tym bardziej ze widze w Cyklotourze, ze kaseta Tiagra 12-25 kosztuje tylko 60 pln. Taka chce teraz kupic, ostatnio zuwazylem ze w kasecie 11-32 nigdy nie uzywam koronek wiekszych niz 22 zeby, a Tiagra jest o 100g lzejsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radomir82 Napisano 1 Maja 2007 Udostępnij Napisano 1 Maja 2007 Tiagra to to samo co Deore, tylko że mniejsze koronki:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wawrus Napisano 1 Maja 2007 Autor Udostępnij Napisano 1 Maja 2007 Ma ktoś może możliwośc wrzucenia fotek Tiagry albo czegoś o podobnym rozstawie ząbków. Tiagra różni się od Deore ilością zębatek w następujący sposób: 1 25 32 2 23 28 3 21 24 4 19 21 5 17 18 6 15 16 7 14 14 8 13 12 9 12 11 bieg/tiagra/deore Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radomir82 Napisano 1 Maja 2007 Udostępnij Napisano 1 Maja 2007 A do czego Tobie fotki? Jest duża różnica w wielkości:-) Jeżeli koniecznie musisz mieć fotki, mogę wrzucić ale dopiero jutro:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klosiu Napisano 1 Maja 2007 Udostępnij Napisano 1 Maja 2007 No tiagra wyglada jak kaseta szosowa . Bardziej szeroka, niz wysoka, hehe. http://www.probikes.pl/img/itm/big/434.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wawrus Napisano 2 Maja 2007 Autor Udostępnij Napisano 2 Maja 2007 A do czego Tobie fotki? Jest duża różnica w wielkości:-) Jeżeli koniecznie musisz mieć fotki, mogę wrzucić ale dopiero jutro:-) Ok to wrzuć.Bede czekał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radomir82 Napisano 3 Maja 2007 Udostępnij Napisano 3 Maja 2007 Witam, niestety nie posiadam w tej chwili Tiagry 12-25, więc zrobiłem foty Tiagry 12-23 , w porównaniu z Deore oczywiście: http://www.imagic.pl/public/pview/37486/DSC01907.JPG http://www.imagic.pl/public/pview/37487/DSC01908.JPG http://www.imagic.pl/public/pview/37488/DSC01909.JPG Zdjęcia kiepskiej jakości, bo robione przy słabym świetle:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wawrus Napisano 4 Maja 2007 Autor Udostępnij Napisano 4 Maja 2007 Dzięki. Dosyć sporo mniejsza jest ta Tiagra. Jeszcze się zastanowie. W miedzyczasie zjade jeszcze to co mam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.